Nepamirškime profilaktiškai patikrinti ir paskiepyti savo vaikų!

patikraLikus vienam mėnesiui iki naujų mokslo metų,  Sveikatos apsaugos ministerija ragina tėvus neatidėlioti būtino profilaktinio vaikų sveikatos patikrinimo ir į savo šeimos gydytojus kreiptis jau dabar. Rugpjūčio mėnesį tėvai šturmuojantys poliklinikas – nebeatsiejama gydymo įstaigų kasdienybė.

Dėl privalomo dokumento medikai, tėvai ir jų vaikai sukasi užburtame rate. Susizgribę reikiamo dokumento tik vasarai baigiantis, tėvai puola į paniką dėl nesibaigiančių eilių pas gydytojus.

Remiantis 2005 metų birželio 9 dienos sveikatos apsaugos ministro įsakymu, visi tėvai ir globėjai, auginantys mokyklinio amžiaus vaikus, privalo kartą per metus profilaktiškai patikrinti jų sveikatą. Būsimiesiems pirmokams ir visiems kitiems mokiniams nustatytos formos Vaikų sveikatos pažymėjimus į švietimo įstaigas pristatyti reikia vėliausiai iki rugsėjo 15 dienos. Vaikų sveikatos pažymėjimai galioja vienerius metus. Tokias pat pažymas turi pristatyti ir ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankančių vaikų tėvai.

Tėvai turi atkreipti dėmesį, kad Vaiko sveikatos pažymėjime gydytojas nurodytų išvadą apie moksleivio fizinį pasirengimą, jį priskiriant vienai iš trijų: pagrindinei, parengiamajai ar specialiajai  fizinio lavinimo grupei mokykloje. Kūno kultūros mokytojas, nustatydamas vaikui fizinio krūvio intensyvumą, turi remtis gydytojo pateiktomis rekomendacijomis.
 
Profilaktinis mokinių sveikatos patikrinimas yra apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų ir tėvams išduodama Vaiko sveikatos pažyma nieko nekainuoja. Svarbu atminti, kad vaikas pas šeimos gydytoją turi būti lydimas bent vieno iš tėvų arba globėjų. Be jų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima.

Profilaktinio vaikų patikrinimo neatidėkite paskutinėms vasaros atostogų dienoms, nes prie gydytojų kabinetų gali susidaryti didžiulės vaikų ir tėvų eilės. Radus pakitimų, moksleivis siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams. Tai gali užtrukti kelias savaites ar ilgiau, todėl apsilankymo poliklinikoje neatidėliokite iki paskutinės dienos. Pasirūpinkite sveikatos patikra dabar ir vėliau kartu su vaikais ramiai džiaugsitės likusių atostogų teikiamais malonumais.

Profilaktiniai skiepai

Profilaktiškai vaikai skiepijami valstybės finansuojamomis vakcinomis nuo dešimties užkrečiamų ligų: tuberkuliozės, virusinio hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, tymų, epideminio parotito (kiaulytės), raudonukės, bakterijos Haemophilus influenzae B tipo sukeltos infekcijos pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Jame nurodyta, amžiaus vaikus geriausia skiepyti, kad organizme laiku susiformuotų imunitetas.

Būsimi pirmokai skiepijami nuo kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, jiems atliekamas tuberkulino mėginys, padedantis nustatyti užsikrėtimą tuberkuliozės mikrobakterijomis. Ypač svarbu pasirūpinti, kad 6 - 7 metų vaikai būtų paskiepyti nuo tymų, raudonukės ir epideminio parotito (kiaulytės). Vakcina nuo tymų dar skiepijami ir dvylikos metų vaikai.

15 - 16 metų paaugliai pakartotinai skiepijami nuo difterijos ir stabligės, nes imunitetas šioms ligoms išlieka dešimt metų, todėl, norint užtikrinti patikimą apsaugą, kas dešimtmetį reikėtų pakartoti šį skiepijimą.
Parengta remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos pateikta informacija.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.