Kojų priežiūros paslaugomis galės naudotis daugiau pacientų

drulieneGintarė MARTINAITIENĖ

Šakių ligoninė - viena iš nedaugelio, kurioje apie 13 metų veikia kojų priežiūros kabinetas, daugiausiai skirtas pacientams, sergantiems cukriniu diabetu. Nors šių paslaugų nekompensavo Ligonių kasos ir jis buvo išlaikomas tik ligoninės iniciatyva, nuo šiol paslaugos bus apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Ligoninė džiaugiasi, kad kojų priežiūra galės naudotis kur kas daugiau pacientų. Be to, atsirado galimybė teikti konsultacinę pagalbą, išliks ir ypač populiarios mokamos paslaugos.

Nuotr. A. Drūlienė patikino, kad dabar kojų priežiūra galės naudotis daugiau pacientų, bus teikiama konsultacinė pagalba, išliks ypač populiarios mokamos paslaugos.

Pasikeitė tvarka

Nors artimiausių rajonų ligoninėse kojų priežiūros kabinetų nėra, Šakiai gali džiaugtis, kad pagaliau už įdėtas pastangas bus mokama. Nors apie 13 metų slaugytoja Aušra Drūlienė atlieka sergančiųjų cukriniu diabetu kojų priežiūrą ir komplikacijų profilaktiką, kuri sergantiems šia liga ypač svarbi, iki šiol šios paslaugos buvo visiškai nekompensuojamos iš PSDF lėšų. Ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis džiaugiasi, kad pagaliau, atsiradus galimybei, ši tvarka pasikeitė. „Jau pasirašėme sutartį su Ligonių kasomis ir nuo lapkričio 7 dienos paslaugos bus kompensuojamos“, - teigė ligoninės vadovas.
 
Bus teikiama konsultacinė pagalba

Be to, naujai susirgusiems cukriniu diabetu bus teikiama slaugytojo diabiatologo konsultacinė pagalba. A. Drūlienė aiškino, kad ir iki šiol ligoniams buvo aiškinama, kaip reikia gyventi su šia liga, kaip maitintis, tačiau dabar bus numatytas konkretus valandų skaičius ir, svarbiausia, lėšos. Naujai susirgusiems cukriniu diabetu mokymams bus skirtos penkios akademinės valandos, tiems, kuriems tik reikės keisti gydymą – dvi. „Paslauga ypač reikalinga, tačiau žmonėms sunku išaiškinti, kad mes galime tik padėti, patarti, bet visą kitą pacientai turi reguliuoti patys“, - kalbėjo specialistė. Ji teigė, jog Šakių rajone cukriniu diabetu serga daugiau nei 900 žmonių, iš kurių apie 80 proc. yra vyresnio amžiaus.  

Siunčia ir chirurgai

„Kabinete teikiama pėdų ir diabetinių opų priežiūra, sergantiems cukriniu diabetu keturis kartus per metus yra atliekamas pedikiūras. Atsiradus opoms, apmokami 24 apsilankymai per metus“, - aiškino A. Drūlienė. Svarbiausia, kad pacientas turėtų šeimos gydytojo arba endokrinologo siuntimą. Slaugytoja pabrėžė, kad kojų profilaktika reikalinga visiems, tačiau sergantiems diabetu būtina atidesnė priežiūra, nes daug didesnė tikimybė įvairioms infekcijoms. Būna, kad tam tikrų problemų turinčius pacientus siunčia ir chirurgai. Dabar, kaip mano A. Drūlienė, tokių atvejų dar padaugės.

Mokamos paslaugos - populiaresnė

Tačiau A. Drūlienė teikdavo ir teiks ne tik minėtas, bet ir mokamos paslaugas, kurios ligoninėje ypač populiarios. Kaip rodo praktika, mokamomis paslaugomis žmonės naudojasi netgi dažniau nei nemokamomis. „Ypač vasarą sunku suplanuoti laiką, nes labai daug norinčiųjų kosmetinių paslaugų, pedikiūro“, - teigė specialistė. Be to, kabinete sprendžiamos ir kitos kojų priežiūros problemos – įaugę ar sukietėję nagai, sausa kojų oda, opų atsiradimas. „Manau, kad mūsų rajone gyvenančių žmonių kojos gana tvarkingos ir bent jau tie, kurie apsilanko kabinete, neturi labai didelių problemų“, - pastebėjimais dalijosi A. Drūlienė. Minėtomis paslaugomis gali naudotis bet kuris rajono gyventojas. Jeigu jį siunčia gydytojas, už paslaugas apmoka PSDF, jei pacientas apsilanko be siuntimo, už paslaugas turi susimokėti pats.

Iki šiol už mokamų paslaugų surinktus pinigus specialistė pirkdavo reikiamas priemones, kabinetą savo lėšomis išlaikydavo bei į jį investuodavo ligoninė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.