Šakiečiai metai iš metų apsinuodijimų skaičiumi lenkia visus apskrityje

vaistaiApsinuodijimas medikamentais, alkoholiu ar kitomis priemonėmis – aktuali ir nemažėjanti problema. Šakių rajonas pagal apsinuodijimų skaičių jau kelinti metai pirmauja apskrityje. Be to, daugėja ne atsitiktinių, bet apgalvotų apsinuodijimų atvejų, vis dažniau apsinuodija vaikai.

Nuotr. Dažniausiai apsinuodijimus sukeliančios medžiagos – alkoholis ir įvairūs medikamentai. Jau apsinuodija ne tik suaugę, bet ir vaikai.

Marijampolės visuomenės sveikatos centras, išanalizavęs praėjusių metų apsinuodijimų atvejus apskrityje, informavo, kad lyginant su 2010 metais jų padaugėjo nuo 123 iki 131. Jau kelinti metai iš eilės daugiausiai apsinuodijimų registruota Šakių rajone. Pernai buvo 59 apsinuodijimai, 2010 m. – 61, 2009 – 53. Pavyzdžiui, Marijampolėje pernai buvo registruotas 31 apsinuodijimas, Vilkaviškyje – 27, Kalvarijoje ir Kazlų Rūdoje – po septynis atvejus.

Ne pirmus metus vyrai apsinuodija dažniau nei moterys. Pernai Šakių rajone vyrai apsinuodijo 19 kartų daugiau – registruoti 39 atvejai, moterų – 20. Tačiau ne tik suaugę šakiečiai apsinuodija daug dažniau nei kitų apskrities rajonų gyventojai. Mūsų rajone registruota ir nemažai apsinuodijimų tarp vaikų. Pernai tokių atvejų buvo 19, užpernai 24, kai tuo tarpu Kalvarijoje per metus nebuvo apsinuodijęs nė vienas vaikas, Kazlų Rūdoje – penki. Visoje apskrityje apsinuodijimų tarp vaikų buvo gerokai daugiau nei tarp suaugusiųjų. Nuo įvairių medžiagų iš viso nukentėjo 75 vaikai ir 56 suaugę.
 
Apsinuodijimus sukeliančios medžiagos metai iš metų išlieka tos pačios – alkoholis ir medikamentai. Jomis pernai apskrityje apsinuodijo po 38 asmenis. Šakių rajone alkoholiu apsinuodijo 15 žmonių, iš jų trys vaikai, medikamentais – 16, iš jų net 10 vaikų, abiem medžiagomis kartu – devyni suaugusieji. Skaičiai nedžiugina, nes kituose rajonuose vaikai jomis apsinuodija minimaliai arba tokių atvejų išvis neužfiksuota. Tik Marijampolėje medikamentais pernai apsinuodijo 12 vaikų. Šakiuose po vieną vaiką apsinuodijo nikotinu, narkotikais, techniniais preparatais bei alkoholiu ir narkotikais kartu. Du mažamečiai rajone buvo apsinuodiję smalkėmis. Suaugusieji rajone pernai dar buvo apsinuodiję graužikų nuodais, cheminėmis medžiagomis, techniniais preparatais – po du atvejus, po tris žmones – buitinės chemijos produktais, smalkėmis. Kaip ir ankstesniais metais, taip ir 2011-aisiais, mirčių dėl apsinuodijimų pavyko išvengti – medikai išgelbėjo visus nukentėjusiuosius. Pagal statistiką, nė vienas žmogus apskrityje pernai neapsinuodijo maistu.

Kaip informuoja Marijampolės visuomenės sveikatos centras, atlikus analizę, paaiškėjo, kad apskrityje dukart daugiau apgalvotų – net 81, nei atsitiktinių apsinuodijimų – 48 atvejai. Šakiuose tendencija ta pati kaip ir kitur. Atsitiktinių apsinuodijimų registruota 22, apgalvotų – 37.

Specialistai nuolat patarinėja nepalikti pasiekiamose vietose kenksmingų medžiagų, buitinės chemijos, vaistų, trąšų ir panašių preparatų, tačiau kasmet registruojama tokių neatsargaus elgesio pavyzdžių. Kadangi rajone, kaip ir apskrityje, dažniausiai apsinuodijama alkoholiu ir medikamentais, šioms priemonėms reikėtų skirti ypatingą dėmesį. Be to, jų paragauja ir padaugina ne tik paaugliai, bet ir mažamečiai. Tiesa, suvokti, kad vyresnio amžiaus vaikas apsinuodijo, namiškiams kartais būna gana sunku. Vaikai, kaip ir apsinuodiję suaugusieji, gali ne tik vemti, bet ir būti mieguisti, vangūs. Tačiau, kaip sakoma, kol asmeniškai šios problemos nepaliečia asmeniškai mūsų ar mūsų šeimos narių, jos atrodo esančios kažkur toli.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.