Viceministras A. Klišonis: „Kad šalyje būtų daugiau tokių biurų kaip Šakiuose...“

klisonisGintarė MARTINAITIENĖ

Penktasis šiais metais Sveikatos apsaugos ministerijos organizuotas renginys, skirtas visuomenės sveikatos plėtros savivaldybėse aktualijoms, vyko Šakiuose. Sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis pripažino, kad Šakiai pasirinkti neatsitiktinai, o vertinant nuoseklų, profesionalų rajono savivaldybės ir Visuomenės sveikatos biuro darbą.

Nuotr. A. Klišonis (kairėje), susitikimo metu V. Lebedžinską gyrė už gerus darbo rezultatus – būtent todėl konferencija buvo organizuota Šakiuose.

Balandžio 5 dieną Šakiuose vyko renginys „Visuomenės sveikatos priežiūros plėtra savivaldybėse“, kurio metu rajone viešėjęs Sveikatos apsaugos viceministras ne tik dalyvavo konferencijoje, bet ir aplankė ne vieną įstaigą, apžiūrėjo ir įvertino esamą situaciją.

Norėjo atkreipti dėmesį – sulaukė komplimentų

Šakių visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas norėjo atkreipti svečio dėmesį į biuro pastato išorę. „Į 2012 metų planą įtraukti neina, o situacija patys matote kokia. Visą ligoninės vaizdą toks pastatas gadina“, - kalbėjo biuro vadovas. Tačiau viceministras dėmesį kreipė ne į pastato išorę ir trupančias bei sutrūkinėjusias sienas, tačiau gyrė V. Lebedžinską už įgyvendintą projektą, rekonstruotą pastato vidų, atnaujintus kabinetus, įrengtą posėdžių salę. Artimiausiu metu turi būti pristatyti baldai, tad biuro veikla, tikėtina, plėsis dar labiau, bus galima organizuoti daugiau mokymo seminarų, vykdyti privalomąjį sveikatos mokymą, sveikatos rodiklių stebėseną ir analizę, diegti prevencines priemones. Biuro direktorius įsitikinęs, kad infrastruktūros plėtra leis biurui teikti kokybiškas, visiems prieinamas paslaugas, taip bus pagerinti sveikatos rodikliai, gyventojų gyvenimo kokybė. „Labai džiaugiuosi, kad jūs taip tvarkotės ir nuosekliai dirbate. Kad daugiau tokių biurų šalyje būtų“, - vaikščiodamas po dar dažais kvepiančias biuro patalpas kalbėjo viceministras A. Klišonis.
 
Kukarskėje – tinkamas požiūris

Vėliau politikas lankėsi Kidulių bei Dalios Zaleskienės ambulatorijose, viešėjo Kukarskės globos namuose. „Gal jūs specialiai mano vizitui ten surinkote nesiskundžiančius ligonius, kurie viskuo patenkinti?“ - džiaugdamasis pensinio amžiaus ir neįgaliųjų gyvenimo sąlygomis globos įstaigoje teiravosi viceministras. Pasak jo, šioje įstaigoje ypač jaučiamas teigiamas įstaigos administracijos požiūris. „Nepasakytum, kad lėšų Kukarskėje labai daug, tačiau viską pasako tinkamas vadovės (Onos Aldonos Zokienės – red.) požiūris ir tai labai jaučiasi“, negailėdamas komplimentų Kukarskės globos namams kalbėjo A. Klišonis. Jis šią įstaigą, kaip ir rajoną, gyrė už efektyviai naudojamas Europos struktūrinių fondų lėšas.

Norėtų, kad prisidėtų prie išlaikymo

Susitikimo su rajono meru Juozu Bertašiumi metu A. Klišonis prakalbo apie tai, kad būtų labai naudinga, jei savivaldybė galėtų bent kažkiek prisidėti prie medicinos punktų išlaikymo. „Punktai yra pakankamai didelė finansinė našta ir jeigu savivaldybė galėtų prisiimti dalį atsakomybės, apmokėti už šildymą ar kitas išlaidas, būtų labai gerai“, - kalbėjo viceministras. Tačiau meras pabrėžė, kad savivaldybė jau ir taip prisideda, nes įgyvendintas ne vienas projektas, sutvarkytos patalpos. J. Bertašius akcentavo, kad Šakių rajonas pagal gyventojų skaičių turi bene daugiausiai medicinos punktų Lietuvoje. Be to, jis atkreipė dėmesį, kad įvairūs higienos bei kiti reikalavimai gana aukšti, o jiems įgyvendinti papildomų lėšų niekas neskiria. „Reikia tai vienur, tai kitur vis ką nors patvarkyti, perdaryti, ir mes tai padarome. Jei remtume kitaip, nebūtų sutvarkytos patalpos arba kai kur išvis punktų nebūtų“, - kalbėjo J. Bertašius.  

Ugdymo įstaigose būtini specialistai

Viceministras kėlė klausimą dėl sveikatos specialistų mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose. A. Klišonis tikino, kad ugdymo įstaigose turėtų būti ne tik būtiniausia medicinos įranga, bet ir specialistai, galintys suteikti pagalbą, konsultacijas. Kai kur ir dabar šias paslaugas teikia biurų specialistai, tačiau Šakių rajone, pasak viceministro, šis klausimas neišspręstas. Nuo šių metų spalio mėnesio startuos 24 mln. litų vertės projektas, iš kurių 14 mln. litų bus skiriama būtent ugdymo įstaigoms, įrangai, specialistų kvalifikacijai. J. Bertašius iš karto teiravosi, koks bus projekto koefinansavimas ir ar bus verta tokius projektus įgyvendinti. „Jei matysim, kad apsimoka, duokit, darysim, bet jeigu bus kaip dabar su švietimo įstaigų įgyvendinamais projektais ir mūsų lėšų prisidėjimu, tai ačiū, ne“, - kalbėjo rajono meras.

Tikslas – nematoma paversti matoma

Konferencijos metu Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius, kalbėdamas apie sveikatos priežiūros aktualijas savivaldybėse, minėjo, jog tik keturios savivaldybės šalyje neturi biuro arba nėra sudariusios sutarčių dėl paslaugų teikimo. Tuo tarpu mūsų savivaldybė turi biurą ir dar teikia paslaugas Vilkaviškiui. „Kartais sunku parodyti mūsų darbo rezultatą, nes dažnai tai bus jaučiama tik po penkerių ar dešimties metų“, - apie visuomenės sveikatą kalbėjo A. Ščeponavičius. Dėl to jis ragino nuosekliai dirbti biurus, mokyklas, savivaldybes bei viešinti savo darbo rezultatus. „Mūsų tikslas nematomus dalykus paversti matomais“, - akcentavo specialistas pabrėždamas, kad žmones išmokyti sveikiau gyventi nėra lengva ir tam reikia laiko, skatinimo.

Pristatė darbo rezultatus

Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorius V. Lebedžinskas supažindino su visuomenės sveikatos biuro veiklos gerąja patirtimi, įgyvendintais projektais, jų rezultatais. Specializuotos visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos - Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, Higienos institutas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, Valstybinis psichikos sveikatos centras pristatė pranešimus apie savo įstaigos veiklos rezultatus, bendradarbiavimo galimybes su savivaldybėmis ir savivaldybių visuomenės sveikatos biurais, planuojamus darbus.

Konferencijoje dalyvavo ne tik Šakių, bet ir Vilkaviškio, Marijampolės, Šilalės, Jurbarko, Kauno rajonų savivaldybių atstovai ir visuomenės sveikatos biurų darbuotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.