Birutė su nekantrumu laukia operacijos

birute2Gintarė MARTINAITIENĖ

Gotlybiškiuose gyvenanti sunkiasvorė mūsų rajono gyventoja Birutė Damijonaitienė su nekantrumu laukia artėjančios skrandžio mažinimo operacijos. Pati savo jėgomis meta svorį ir tikisi, kad pagaliau gyvenimas nusidažys šviesesnėmis spalvomis.

Nuotr. B. Damijonaitienė džiaugėsi, kad gydytojų atlikti tyrimai buvo geresni nei tikėjosi.

Darėsi tyrimus

Praėjusią savaitę optimistiškai nusiteikusi B. Damijonaitienė ne kartą lankėsi Šakių ligoninėje, Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centre, kur moteriai buvo atlikti visi būtiniausi tyrimai prieš artėjančią operaciją. „Išsamiau komentuoti, kokie tyrimų rezultatai nelabai galiu, tačiau galiu pasakyti, kad atliekami visi gydytojo rekomenduoti tyrimai. Tiesiog B. Damijonaitienė tiriasi, žiūrisi ir ruošiasi operacijai. Visą kitą jie derina patys, tad daugiau apie operaciją nieko nežinau“, - kalbėjo Birutės šeimos gydytoja Dalija Kasparevičienė. Pati Birutė džiaugėsi, kad tyrimai gana geri ir jokių didesnių problemų nenustatyta.
 
Laukia operacijos

Susitikus su Birute, kurią ligoninėje visur lydėjo, rūpinosi ir nė per žingsnelį nepaliko Neįgaliųjų sąjungos pirmininkė Stasė Vasaitienė, pirmiausiai į akis krito optimistiškas jos nusiteikimas. Prieš kurį laiką su redakcija susisiekusi B. Damijonaitienė skundėsi artimųjų dėmesio stoka, nesupratingumu, vyro girtuoklystėmis, tad matyti besišypsančią ir gerai nusiteikusią Birutę buvo gana netikėta. „Pasidarysiu tyrimus, o paskui jau skambinsiu į Kauną tartis dėl operacijos. Tikiuosi, kad gydytojas neatostogaus ir viskas greičiau išsispręs. Jau kaip laukiu, tai negaliu“, - kalbėjo vežimėlyje sėdinti moteris.

Iniciatyvos ėmėsi pati

Dar balandžio mėnesį B. Damijonaitienei Kauno medikai iki operacijos rekomendavo numesti apie 20 kg svorio. Klinikose moteris svėrė 226 kg, o prieš dvi savaites jos svoris siekė 240 kg. Kiek šiuo metu sveria Birutė sako nežinanti, tačiau jaučiasi lengvesnė. Ji ėmėsi iniciatyvos ir pati pradėjo mesti svorį, o ne gerti rekomenduotus medikamentus, kurie būtų kainavę apie 500 litų. Taip moteris siekė sutaupyti jos operacijai suaukotų pinigų, kurių, kaip skaičiuoja ir Neįgaliųjų sąjungos vadovė, dar truks.

Ne kartą Birutė įvardijo, kad jai atkelti savo svorį darosi vis sunkiau ir sunkiau, tad ir keletas ar keliolika numestų kilogramų moterį skatina nepasiduoti. Be to, net ir laukiant gydytojo atsakymo ligoninėje ne vienas praeivis Birutei linkėjo sėkmės, nepasiduoti ir rūpintis savo sveikata, tad tokie dalykai tik dar labiau suteikia motyvacijos, kurios jai kartais itin pritrūksta. Paklausta, kokių priemonių ėmėsi, norėdama numesti svorio, moteris pasakojo, kad pirmiausiai atsisakė bulvių, mėsos, ypač pamėgo kopūstų salotas, riešutų mišinius, pieno arbatą. „Per vieną televizijos laidą mačiau, kaip daro svorį mažinančią arbatą iš pieno su žolelėmis, tad ir aš pasidariau. Tikrai skani, nors niekada nebūčiau patikėjusi, kad iš pieno ir žolelių galima tokį dalyką padaryti. Dar vienas dalykas, tai sumalu visokių riešutų, saulėgrąžų, moliūgo, sezamo sėklų, dar džiovintų slyvų ir įspaudžiu citrinos sulčių. Tada valgau po kelis šaukštus per dieną ir sotu, ir skanu, ir visai nenoriu jokių bulvių, mėsos“, – pasakojo B. Damijonaitienė. Ji tikino, kad dabar labiausiai nori sulaukti operacijos ir pradėti gyventi kitokį, lengvesnį gyvenimą.

Norintys ir galintys padėti Birutei pinigus gali pervesti į sąskaitą LT934010042100346692.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.