Šakiečiai dažniausiai nuodijasi apgalvotai

vaistai2Pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, apsinuodijimų skaičius Marijampolės apskrityje, kaip ir Šakių rajone, sumažėjo. Visgi skaičiai džiugina tik iš pirmo žvilgsnio. Mūsų rajonas apsinuodijimų skaičiumi pirmauja apskrityje.

Nuotr. Rajono gyventojai dažniausiai apsinuodija medikamentais. Per pusmetį registruota jais apsinuodijo 12 šakiečių, septyni iš jų vaikai.  Šie skaičiai didžiausi apskrityje.

Per pirmąjį šių metų pusmetį apskrityje registruoti 46 apsinuodijimai. Pernai tuo pačiu laikotarpiu buvo registruota 30 atvejų daugiau.

Šakių rajone šiais metais apsinuodijo 22 asmenys. Iš jų 10 vaikų ir 12 suaugusiųjų. Tarp apsinuodijusiųjų 13 moterų ir 9 vyrai. Lyginant šiuos skaičius su kitais apskrities rajonais, Šakiai pirmauja. Pavyzdžiui, per pirmąjį metų pusmetį, mūsų rajone registruoti 22 atvejai, o Marijampolėje ir Vilkaviškyje po 10, Kazlų Rūdos savivaldybėje – trys, Kalvarijoje – vienas atvejis. Pernai rajone apsinuodijo 59 asmenys, 2010 metais – 61. Tuo tarpu Marijampolėje praėjusiais metais buvo 31, Vilkaviškyje – 27, Kalvarijoje ir Kazlų Rūdoje – po septynis apsinuodijimo atvejus.
 
Kaip ir anksčiau žmonės dažniausiai apsinuodija medikamentais – apskrityje per pusmetį buvo 23 tokie atvejai iš 46. Antroje vietoje apsinuodijimus sukelianti medžiaga – alkoholis. Šakių rajone per pusmetį medikamentais apsinuodijo 12 žmonių, septyni iš jų vaikai, alkoholiu – keturi, abiem medžiagom iš karto – du asmenys. Po du žmones apsinuodijo smalkėmis bei maisto produktais.

Marijampolės visuomenės sveikatos centras informuoja, kad išanalizavus kiekvieną atvejį atskirai yra nustatyta, jog net 25 iš 46 per pusmetį registruotų apsinuodijimų buvo apgalvoti, tai yra dažniausiai turint tikslą nusižudyti. Rajone apgalvotų apsinuodijimų – šiek tiek daugiau nei pusė visų registruotų atvejų. Tai didžiausias skaičius apskrityje. Vilkaviškyje apgalvotų apsinuodijimų per pusmetį buvo septyni, Marijampolėje – penki, Kazlų Rūdoje – vienas, Kalvarijoje – nė vieno atvejo.

Specialistai akcentuoja, kad suaugusieji yra atsakingi, kad vaistai, chemikalai, nuodai ir kitos medžiagos, taip pat ir alkoholis, būtų padėti saugioje, vaikams nepasiekiamoje vietoje. Ypatingą dėmesį patariama skirti tuomet, kai vaikai yra svetimoje aplinkoje, svečiuose ar kaime, kur lengvai gali aptikti įvairių trąšų, chemikalų, kitų medžiagų.

Ką daryti apsinuodijus? Pirmiausiai patariama visais įmanomais būdais nutraukti nuodo patekimą į organizmą.

Jei nukentėjusysis nesąmoningas, būtina jį paguldyti ant šono. Jeigu jis vemia, tuomet svarbu pasirūpinti, kad neužspringtų. Jei apsinuodijęs žmogus dar sąmoningas, reikia duoti jam išgerti 1-2 litrus šilto vandens, kuris sukeltų vėmimą. Vėmimo negalima sukelti tuomet, jei įtariama, kad žmogus apsinuodijo benzinu, žibalu, kitokiu kuru, išgėrė strichino, jį ištiko širdies priepuolis, prasidėjo traukuliai, jei apsinuodijo mažesnis nei šešių mėnesių kūdikis, jei moteriai yra trys paskutiniai nėštumo mėnesiai. Vėmimo negalima sukelti ir tuomet, jei įtariama, kad žmogus apsinuodijo rūgštimi arba šarmu. Tuomet jam reikia duoti išgerti 1-2 stiklines vandens. Bet kuriuo atveju reikia nedelsiant kviesti greitąją medicinos pagalbą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.