Būtina skelbti karą ir nesaikingam alkoholio vartojimui

alkoholisGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šiandien vienam statistiniam lietuviui tenka 12 litrų išgerto alkoholio per metus, valstybei keliamo pavojaus riba peržengiama pasiekus 7 litrus. Šakių rajono paauglės respublikoje alkoholio išgeria  daugiausiai. Šia tema kalbinti pašnekovai sako, jog reikia skambinti visais įmanomais pavojaus varpais.

Nuotr. Lietuviai jau seniai peržengė maksimalią alkoholio suvartojimo ribą. Deja, didžiosios parduotuvės dažnai pirkėjus vilioja nemenkomis alkoholinių gėrimų nuolaidomis.

Aktuali problema

Kalbėti apie alkoholio vartojimą paskatino šiemet itin dažnai rajone įvykstantys šiurpūs nusikaltimai, kurie, dažniausiai buvo padaryti apsvaigus nuo svaiginamųjų medžiagų. Šakiuose jau tryliktus veiklos metus skaičiuojančios anoniminių alkoholikų grupės „Feniksas“ narė Janina (vardas pakeitas) tikino, jog dėl alkoholizmo reikia skambinti visais įmanomais pavojaus varpais. Vienuolika metų blaiviai gyvenanti Janina mano, jog alkoholio vartojimas visuomenėje nepaliaujamai auga. „Žlugdoma tauta ir valstybė. Viskas vykdoma sąmoningai. Kiek tenka domėtis tuo, tai yra baisi Dievo rykštė. Žmonės nemąsto, negalvoja“, - teigė pašnekovė. Moteris įsitikinusi, kad visos nelaimės įvyksta tik dėl alkoholio. „Tai yra labai didelė problema. Niekas neinformuoja, koks yra alkoholio poveikis, kiek jis turi nuodų, narkotikų. Ypatingai alus, kaip bebūtų keista, yra didelis nuodas. Bet mes nieko nežinome, mūsų niekas apie tai neinformuoja“, - tvirtino Janina, įsitikinusi, kad visuomenėje ypač trūksta tiesiog elementarios informacijos. Didžiausios rajone Šakių seniūnijos ilgametis seniūnas Alfonsas Jakas, paklaustas, ar pastebima, jog visuomenėje dažnėja atvejų, kai nusigeria žmonės, nuramino ir patikino, jog to tikrai nėra. Esą didesnės alkoholizmo bėdos kamuoja pavienius asmenis ar šeimas.
 
Tačiau Šakių visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas taip pat pripažino, jog būtina garsiai kalbėti apie alkoholizmą. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento pateiktais duomenimis, pavojus valstybei kyla tuo atveju, jeigu vienas pilietis per metus suvartoja apie 7 – 8 litrus alkoholio. „Lietuvoje vienam gyventojui jau tenka 12 litrų. Šią ribą pasiekėme per paskutinius dešimt metų“, - tikino V. Lebedžinskas. Buvo siekta suvartojamo alkoholio kiekį per dešimtmetį sumažinti iki 7 litrų. Tačiau kiekvienais metais alkoholio suvartojimas tik augo. Taigi 2007 metais, kuomet pasaulį, žinoma ir Lietuvą, užklupo ekonominė krizė, šalyje vienam žmogui teko 14,3 litrų suvartoto alkoholio. Reikia tik įsivaizduoti, kokie skaičiukai dominuotų, jeigu būtų įskaičiuotas ir kontrabandinis alkoholis.

Jaunimas lyderiauja

Šių metų pavasarį Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Zenius Martinkus Šakiuose skaitė pranešimą apie 2010 metais savivaldybėse atliktą tyrimą. Jis atkreipė dėmesį, jog respublikoje daugiausiai alkoholio suvartoja Šakių rajono paauglės. Nustatyta, kad reguliariai alkoholinius gėrimus mūsų rajone vartoja 35,8 proc. mergaičių ir 34,5 proc. berniukų, kai vidurkis respublikoje – 22 proc. mergaičių ir  28,1 proc. berniukų. Beje, daugiau nei prieš  dešimtmetį Lietuvos mergaitės Europoje buvo vienos iš mažiausiai vartojančių alkoholio, šiuo metu jos yra valstybių viduryje. „Buvo pagalvota, kad dabar negeria panelės. Jos gal ir gertų šampaną, bet kiek jis kainuoja? Rasta išeitis – spirituoti miksai, kuriuos mėgsta merginos. Dėl to pakilo panų išgėrimo lygis“, - teigė specialistas. Lietuvos vaikinus dabar lenkia tik bulgarai. Pasak V. Lebedžinsko, vadovaujantis minėtojo tyrimo duomenimis, mokyklose padidinta priežiūra, į programas įtrauktos paskaitos apie  alkoholį ir rūkymą.

Alkoholis – per pigus

Verslininkai neslepia, kad  kaimuose veikiančių mažų parduotuvėlių didžiausias pelnas gaunamas būtent iš alkoholinių gėrimų pardavimo. Beje, praėjusį savaitgalį didžiosiose parduotuvėse buvo taikomos nemenkos nuolaidos alkoholiniams gėrimams. Lentynos tuštėjo akyse. Šakių visuomenės sveikatos biuro direktorius atkreipė dėmesį, kad  šalyje alkoholiniai gėrimai yra ypač pigūs ir jie toliau pinga. Tarkime, iki Nepriklausomybės paskelbimo, žmogus, gaudamas šimto rublių atlyginimą, galėjo įsigyti 20 butelių alkoholinių gėrimų. Šiandien Lietuvoje už tūkstančio litų atlyginimą žmogus,  pirkdamas apie 20 litų kainuojantį butelį, jų nusipirks net 50. Norint mažinti alkoholio prieinamumą, butelis turėtų kainuoti mažiausiai 75 litus. „Ką gali mažas žmogus padaryti? Viskas priklauso nuo valdžios. Jai rūpi tik pinigai. Čia gi milijardinės sumos. Reklamose labai gražiai pateikiama, kad saikingas gėrimas – tai labai gerai. Iš tikrųjų tai yra labai blogai. Jau seniai vyksta tautos degradacija. Karo metais irgi karius girdė. Kodėl? Todėl, kad jie drąsos turėtų, kad būtų galima juos lengviau valdyti“, - kalbėjo Janina.  

Rajone vykdoma prevencija

Rajone alkoholizmo prevencijai didžiausią dėmesį skiria Visuomenės sveikatos biuras, kurio vienas iš prioritetinės veiklos sričių - žalingų įpročių prevencija. Biuro specialistai mokyklose skaito paskaitas mokiniams, jų tėveliams, socialiniams darbuotojams ar pavienėms suaugusiųjų grupėms. Dažnai užklasinės veiklos valandėlių paskaitas skaito pats V. Lebedžinskas, jeigu reikia kviečiami ir lektoriai iš Kauno. Manoma, jog pokyčių galima  laukti tik tuomet, kai jaunimas, ir ne tik, supras, jog rankose laikyti alaus butelį nėra „kieta“.

Nuo 2010 metų biure yra skaitomos ir privalomosios alkoholio žalos prevencijos paskaitos tiems žmonėms, kurie buvo sulaikyti girti prie automobilio vairo. Iki šiol paskaitas išklausė 300 žmonių, kurių didžiąją dalį sudaro vyrai. Direktorius pasidžiaugė, kad dar nė karto nebuvo, kad paskaitų išklausyti ateitų antrą kartą.

Šakiečiai, pripažinę turintys alkoholizmo problemų, iš jų išsivaduoti gali pradėję lankyti anoniminių alkoholikų grupę „Feniksas“. Čia taikoma programa „12 žingsnių, 12 tradicijų“. „Nuolat ateina įvairaus amžiaus žmonių. Tik ne visi užsibūna. Ne visiems galbūt priimtina grupėje taikoma programa. Galbūt ne visiems tai įdomu. Patirtis rodo, kad, pasiryžęs blaiviai gyventi, žmogus turėtų galėti ir norėti grupę lankyti visą gyvenimą. Pati žinau atvejų, kai žmogus palanko penkis ar daugiau metų, kaip mes sakome, išsiblaivo, pradeda kitą gyvenimą ir tą blaivybę numeta vėl į šoną. Daugelis sugrįžta į tą senąjį gyvenimo kelią“, - teigė grupės atstovė. Šiuo metu grupę lanko apie 30 žmonių. Toks skaičius vyrauja daugelį grupės „Feniksas“ gyvavimo metų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.