Dėlėmis pagydė keturkojį Barį

barisGiedrė PLEČKAITYTĖ

Marijampoliečių Ilonos ir Edmundo Ritmejerių šeimos septynerių metų vokiečių aviganių veislės augintiniui Bariui net du veterinarijos gydytojai nustatė klaidingą ligos diagnozę. Šeimininkai su paskutine viltimi išgelbėti Barį nutarė kreiptis į Baltrušiuose veikiančią Aldonos ir Gintauto Šeškų UAB „Veterinarijos pagalba“. Čia mylimam augintiniui buvo nustatyta tiksli diagnozė. Klinikos veterinarijos gydytojas G. Šeškas pirmą kartą pritaikė puikiai pasiteisinusį netradicinės medicinos gydymo metodą dėlėmis.  

Nuotr. Praėjusią savaitę marijampoliečiai atvežė patikrinti po dėlių seanso pagerėjusios būklės augintinį Barį. Atlikus echoskopinį tyrimą paaiškėjo, kad gydymas dėlėmis pasiteisino.

Klaidingos diagnozės

Prieš septynerius metus marijampoliečiai I. ir E. Ritmejeriai vokiečių aviganių veislės šunelį gimimo dienos proga nupirko dukrai. Jai palikus gimtuosius namus, rūpintis šunimi buvo patikėta  tėvams. „Šis šunelis - dukters palikimas. Ji į užsienį išvažiavo“, - atviravo moteris. Tačiau vasaros pabaigoje namų džiaugsmas - septynmetis Baris pasiligojo. „Baris pradėjo šlapintis su krauju. Šuo pasidarė vangus. Vežėme pas veterinarijos gydytoją Marijampolėje, kuris pasakė, kad šuniui - auglys“, - pasakojo I. Ritmejerienė. Augintinį apžiūrėjęs pirmasis veterinarijos gydytojas gyvūno papilvėje aptiko dviejų kumščių dydžio guzą. Nuvykę pas kitą gyvūnų gydytoją, turėjusį atlikti echoskopinį tyrimą, taip pat išgirdo  diagnozę – auglys. „Veterinarijos gydytojas rekomendavo atlikti operaciją“, - sakė Bario šeimininkė. Mintis apie operaciją ir galimas jos pasekmes marijampoliečius glumino. Išgirdusi antrojo veterinarijos gydytojo verdiktą I. Ritmejerienė prisiminė Šakių rajone, Baltušiuose dirbantį veterinarijos gydytoją G. Šešką. Į jį nutarė kreiptis su paskutine viltimi, kad galbūt čia jų augintinis bus gydomas tinkamai.
 
Paskyrė netradicinį gydymą

Kaip pasakojo veterinarijos gydytojas G. Šeškas, atlikus šuniui echoskopinį tyrimą, paaiškėjo, kad  jį kamuoja neįprastai išvešėjusi prostata. Pasak gydytojo, tokį susirgimą gali  lemti įvairios priežastys. Tai ir šuns amžius, peršalimas, netinkamas šėrimas. „Kada maitina pirktu sintetiniu maistu, gauna nepilnaverčių skaidulų, todėl susilpnėja raumuo. Tokio susirgimo priežastis gali būti ir kokia nors infekcija, peršalimas, paveldimumas“,- sakė G. Šeškas. Nustatęs tikslią diagnozę, veterinarijos gydytojas pirmą kartą savo darbinėje praktikoje pasiūlė marijampoliečiams šunį gydyti dėlėmis. „Buvo nustatyta hiperplazija. Yra keletas jos gydymo būdų. Aš linkęs gyvūnus gydyti daugiau natūraliais metodais - mažiausiai kenkiančiais gyvūnui, taip pat ir žmogui“, - tikino G. Šeškas. Bario šeimininkams toks pasiūlymas buvo priimtinas. „Nei tikėjau, nei ne, kad šuo nuo dėlių pasveiks, Pagalvojau, jog pabandyti visuomet verta“, - teigė šeimininkė.  

Jau kitą dieną marijampoliečiai nuvyko nusipirkti medicininių dėlių. „Pradžioje nežinojau, kaip jas uždėti. Pirmą kartą dedant dėles, šuo buvo ramus. Kraujavimas susitvarkė jau po dviejų dienų. Antrą kartą dėles uždėjau kepenų srityje“,- pasakojo I. Ritmejerienė, patikinusi, jog pirmą dieną augintinis daug miegojo.

Beje, šuns gydymas dėlėmis buvo pradėtas truputį mažiau nei prieš mėnesį. Praėjusią savaitę Barį patikrinti atvežę šeimininkai iš gydytojo lūpų išgirdo optimistiškas prognozes. Tyrimo rezultatai buvo daug geresni nei tikėtasi. Kaip pasakojo marijampolietė, šuo vėl gyvybingas, vėl reikalauja dėmesio, kieme rodo savo triukus su riedlente.   

Praktikuos dažniau

Akivaizdžiai pagerėjusia keturkojo sveikata džiaugiasi ne tik jo šeimininkai, bet ir pats veterinarijos gydytojas. Netradicinės medicinos gydymo būdus jis žada taikyti dažniau. G. Šeškas įsitikinęs, kad dabar gyvūnai per dažnai gydomi antibiotikais. „Visur kišami antibiotikai.  Siaubas, ką jie padaro. Ypatingai atrajotojams, kurių virškinimo traktas negali gyvuoti be bakterijų. Tas bakterijas antibiotikai užmuša. Tai koks čia gydymas. Čia yra gyvūno pribaigimas“, - teigė veterinarijos gydytojas.

Įrodyta, kad dėlė yra gamtos dovana, kuri gali padėti įveikti daugybę negalavimų. Dėlėmis galima pagydyti daugelį ligų: kvėpavimo takų, , virškinimo trakto, kepenų, kasos, inkstų, ausų ligas. Tačiau jų negalima naudoti sergant onkologiniais susirgimais, hemofilija (kraujo krešėjimo sutrikimas), vaikingoms patelėms ir jaunikliams. Įspėjama, jog prieš pradedant gydymą medicininėmis dėlėmis būtina pasikonsultuoti su gydytoju, kuris konkretaus susirgimo atveju patars, kurioje vietoje reikia jas dėti, koks kursas taikytinas. Skirtingais gyvūno susirgimo atvejais, dėlės dedamos biologiškai aktyviuose taškuose.

Beje, anksčiau dėlių buvo galima įsigyti vaistinėje. Tačiau dabar Lietuvoje cheminiai vaistai užgožia natūralius gydymo metodus. Kai kuriose valstybėse (Belgija, Vokietija) dėlės įrašytos į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.