Susirūpinta vandens kokybės gerinimu

vandens_bokstasValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad imtasi skubiai spręsti problemą, kaip pagerinti tiekiamo geriamojo vandens kokybę Šakių rajono Būblelių kaimo gyventojams. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad Būblelių kaime tiekiamame vandenyje amonio kiekis nustatytas specifikuotas vertes viršija 7 kartus, o bendrasis geležies kiekis – net 36 kartus. Kaimui vandenį tiekia UAB „Šakių vandenys“,

„Amonis ir bendroji geležis geriamajame vandenyje yra ne saugos, bet kokybės rodikliai. Tai reiškia, kad geležingas ar iki tam tikro lygio amoniu prisotintas vanduo yra saugus vartoti, tačiau jei geležies ar amonio koncentracija yra labai didelė, vandens kokybė tampa nepriimtina, gali kelti riziką vartotojų sveikatai. Būtent dėl to yra nustatytos specifikuotos šių medžiagų koncentracijos ar vertės, kurios neturėtų būti viršijamos. Daugelio Lietuvos vandenviečių problema – gan dideli gamtinės kilmės geležies junginių vandenyje kiekiai. Būblelių vandenvietėje nustatyta geležies koncentracija – išskirtinai aukšta“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė.

UAB „Šakių vandenys“ Būblelių vandenvietės vandenį naudoja 300 Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus moksleivių ir 70 darbuotojų bei 90 Būblelių kaimo gyventojų. Atlikus šios vandenvietės tiekiamo geriamojo vandens mikrobiologinius ir cheminius mėginių tyrimus, nustatyta, kad mikrobiologinių tyrimų rezultatai atitiko reikalavimus, tačiau bendrasis geležies kiekis 36 kartus, amonio kiekis - 7 kartus viršijo nustatytas normas.
 
Įvertinus tyrimų rezultatus, Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įpareigojo UAB „Šakių vandenys“ nedelsiant imtis priemonių ir užtikrinti, kad gyventojams būtų tiekiamas kokybiškas geriamasis vanduo. Todėl geriamojo vandens tiekėjas, iš anksto informavęs gyventojus, keletui dienų sustabdė vandens tiekimą. Šiuo metu vartotojams užtikrintas alternatyvus geriamojo vandens tiekimas – jis vežamas cisternomis. UAB „Šakių vandenys“, siekdama kiek įmanoma sumažinti geležies kiekį vandenyje, įsipareigojo iki šio ketvirtadienio atlikti vandens tinklų dezinfekciją, praplovimą bei kitus darbus.

„Būblelių vandenvietėje geležies šalinimo įrenginiai buvo įrengti prieš 30 metų, tačiau jie susidėvėjo. Norint pagerinti geriamojo vandens kokybę, šioje vandenvietėje būtina atnaujinti vandens gerinimo įrenginius. Mūsų žiniomis, UAB „Šakių vandenys“ kreipėsi į Šakių rajono savivaldybę su prašymu skirti lėšų vandens gerinimo įrenginiams Būblelių vandenvietėje įrengti. Žinome, kad savivaldybė numatė lėšas šiems darbams ir įrenginių statyba turėtų prasidėti dar šiais metais“, – sakė V. Galdikienė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja daugiau nei 300 geriamojo vandens tiekėjų, kurie aptarnauja apie 2 tūkstančius vandenviečių ir jų kompleksų. Geriamojo vandens tiekėjų atliekamos programinės priežiūros ir valstybinės kontrolės duomenys rodo, kad kai kur viešai tiekiamo geriamojo vandens kokybė nėra pakankama. Pagrindinė kokybės problema – padidėję gamtinės kilmės geležies junginių kiekiai.

Nustačius, kad geriamasis vanduo neatitinka teisės aktų reikalavimų, vandens tiekėjai laikinai pagerina geriamojo vandens kokybę atlikdami vandentiekio trasų praplovimus, kartais keičiami vamzdynai. Tačiau daugeliu atvejų geriamojo vandens kokybės gerinimo problemas galima išspręsti tik modernizuojant vandentiekius, įrengiant vandens gerinimo įrenginius. Todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba reikalauja, kad geriamojo vandens tiekėjai turėtų konkrečius planus ir priemones užtikrinti geriamojo vandens kokybę, šiuos planus vykdytų ir apie jų vykdymą informuotų vartotojus.

Per 9 šių metų mėnesius Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ištyrė 24 vartotojų skundus dėl viešai tiekiamo geriamojo vandens saugos ir kokybės, 16 jų buvo pagrįsti. Dažniausiai vartotojai skundėsi dėl nepriimtinos geriamojo vandens kokybės, ypač dėl padidinto geležies bei mangano kiekio.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.