Sveika visuomenė – nuo nėštumo iki senatvės

lebedzinskasGiedrė PLEČKAITYTĖ

LR Seimui paskelbus 2013-uosius Sveikatingumo metais, Sveikatos apsaugos ministerija ragina kartu žengti sveikesnės ir laimingesnės Lietuvos link. Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas tikina, jog šiemet, kaip ir ankstesniais metais, nebus stokojama sveikos gyvensenos propagavimo.

Nuotr. Visuomenės sveikatos biuro direktorius V. Lebedžinskas tikino, jog Sveikatingumo metais dar labiau atkreips visuomenės dėmesį į sveiką gyvenseną.   

Žada būti aktyvūs

Šiemet šalies Vyriausybė yra pasiryžusi nuosekliai įgyvendinti visas numatytas visuomenės sveikatos stiprinimo priemones. „Tik veikdami kartu, įprasminsime brangiausio turto – sveikatos – idėjas ir puoselėsime tautos sveiko gyvenimo būdo nuostatas“,- rašoma LR Vyriausybės kreipimesi į visuomenę. Šakių rajono savivaldybės gydytoja Daina Bagdonienė vienareikšmiškai pripažino, jog Vyriausybės dėmesys sveikatos puoselėjimui labai reikalingas. „Tačiau, kad būtų galima vertinti realius rezultatus, profilaktiškai reikia dirbti mažiausiai 30 - 40 metų“, - patikino D. Bagdonienė. Pasak Šakių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus Viktoro Lebedžinsko, visuomenės sveikata nėra įsitempimas vienerius metus - tai yra viso gyvenimo procesas. „Visuomenės sveikatai nuolatos turi būti skiriamas didelis dėmesys“, - pridūrė pašnekovas.  
 
Ketverius metus biurui vadovaujantis V. Lebedžinskas kalbėjo, kad gyventojai domisi, kokius darbus Sveikatingumo metais planuoja atlikti savivaldybė. „Šiemet galbūt labiau prisiderinsime prie Vyriausybės patvirtinto plano. Didžiulį dėmesį skirsime vaikų ir jaunimo sveikatingumo ugdymui. Propaguosime visuomenės sveikos gyvensenos raštingumą, tai yra mokysime gyventi sveikiau. Bus išleista atmintinė širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Dėmesį žadame skirti žmonių fizinio aktyvumo skatinimui ir bendradarbiavimui“, - akcentavo direktorius.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad tik 10 proc. žmogaus sveikatos lemia sveikatos priežiūra, po 20 proc. – paveldimumas ir aplinka, ir net 50 proc. – gyvenimo būdas. Pasak biuro direktoriaus, yra aišku, kad visuomenės sveikata turi būti rūpinamasi nuo nėštumo. Ypatingas dėmesys šiemet skiriamas nėščiųjų sveikatai – organizuojamos mankštos Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre. Didelis dėmesys pernai buvo skirtas senjorų sveikatos stiprinimui. Jų planuojama nepamiršti ir šiemet.

Biuras atliko maudynių, šulinių, triukšmo poveikio aplinkai vertinimus. Kaip pabrėžė direktorius, visi stebėjimai parodė, jog rajone yra gan sveika aplinka.

Moksleivių sveikata

Biuro specialistės vykdo gyventojų sveikatos ir gerovės stebėseną. Pagrindiniai tokios stebėsenos rezultatai, atskleisiantys didžiausias rajono gyventojų sveikatos problemas, bus paskelbti artimiausiu metu.
Šiemet, atlikus moksleivių sveikatos stebėseną, pasak vaikų ir jaunimo visuomenės sveikatos specialistės Editos Zubrickienės, didžiausia problema – vaikų ir jaunuolių silpstantis regėjimas. Iš 4012 sveikatos patikrinimą atlikusių moksleivių, 723 nustatyti regos sutrikimai, iš jų trumparegystė – 461 vaikui. Nustatyta, jog moksleivių burnos higiena itin prasta. Net 643 mokiniams nustatytas dantų ėduonis. Astma serga 117 vaikų. Skeleto raumenų sutrikimai nustatyti 312 moksleivių. Net 192 moksleiviams nustatytas per mažas kūno svoris. Antsvoris kamuoja 130 vaikų.

Pasak E. Zubrickienės, rajono moksleiviai yra pakankamai sportiški. Nuo kūno kultūros atleistas 31 moksleivis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.