„Mes neapsimokame, o mūsų vaikai – krepšeliai...“

gelgaudiskis mokyklojeAsta GVILDIENĖ
 
Birželio 15 d. Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos aktų salė buvo sausakimša. Nors rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus bei Šakių „Žiburio“ gimnazijos vadovai norėjo susitikti tik su būsimais mokyklos dešimtokais ir jų tėvais, tačiau čia susirinko visa bendruomenė, neabejinga tolesniam savo vaikų likimui.
 
Nuotr. Nors Elvydas Pauliukėnas (kairėje) nežino, ar Gelgaudiškyje teisiškai galima steigti gimnazijos skyrių, Edgaras Pilypaitis tvirtina, kad galima. Įstatymuose aiškiai nurodyta, jog po vienos mokyklos stogu gali veikti kelios švietimo įstaigos.
 
Skirtingos sąlygos

Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorės Jūratės Mozūraitienės, supažindinusios Gelgaudiškio bendruomenę su mokslo gimnazijoje ir jos skyriuje skirtumais, teigimu, baigti mokyklą – tai ne pagrindinis tikslas. Reikia pradėti galvoti, kaip išlaikyti egzaminus, kur mokytis toliau. Ji pabrėžė, kad mokiniai, kurie ruošiasi mokytis valstybės finansuojamose vietose, privalės laikyti matematikos egzaminą, o užsienio (anglų) kalbos mokytis ne žemesniu nei B1 lygiu.

Direktorės manymu, baigti mokyklą tik su lietuvių kalbos ir literatūros bei technologijų mokykliniais egzaminais nėra prasmės. Be to, pagal reikalavimus ne miesto gimnazijų klasėse privalo mokytis ne mažiau nei 15, o miesto gimnazijų klasėse – 25 mokiniai. Įsteigus tik vieną nedidelę gimnazijos klasę mokiniams nebūtų galimybės individualiai rinktis mokymosi dalykų ir jų lygių. Tai užtikrintų tik vidurinio išsilavinimo prieinamumą, tačiau nieko daugiau.

Vis dar abejoja

Nors rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas vis dar abejoja teisinėmis tokio skyriaus steigimo galimybėmis, vicemeras Edgaras Pilypaitis jam pataria skaityti įstatymus, kuriuose aiškiai teigiama, kad po vienos mokyklos stogu gali veikti kelios švietimo įstaigos. Pasak jo, tokias pat nuorodas pateikia ir Vyriausybės atstovas apskrityje.

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyresniojo specialisto Gintaro Demeniaus teigimu, esmė ta, kad Gelgaudiškio pagrindinė mokykla prašo Šakių „Žiburio“ gimnazijos įsteigti čia skyrių, kurio ji nenori. Todėl būtų geriau, jei mokiniai rinktųsi kitą ugdymo įstaigą, nesvarbu, kurioje vietovėje ji būtų įsteigta, o kelionė jiems būtų kompensuota Transporto lengvatų įstatymo nustatyta tvarka.

„Aš matau, kaip viską norima vilkinti. Gimnazijos direktorė ne prieš jos skyriaus steigimą, tai finansų klausimas. Brangu čia mokyti vaikus, – atvirai kalbėjo gelgaudiškietė tarybos narė Eglė Dragūnaitytė. – Mes gyvename baisiais laikais, kai mes neapsimokame, o mūsų vaikai – krepšeliai. Kai 1952 m. čia buvo įsteigta progimnazija, vaikų buvo tiek pat, kiek šiandien. Čia klausimas ne galima ar negalima, o apsimoka ar neapsimoka.“

Ar yra būtinybė?

Pasak E. Pauliukėno, viena vertus vaikai išlošia – jiems nereikia važinėti į Šakius, kita vertus – nukenčia mokslo kokybė. Todėl šiandien svarbiausia išsiaiškinti, kiek mokinių norėtų likti ir toliau mokytis Gelgaudiškyje, kiek važiuotų kitur. Tada būtų aišku, ar yra būtinybė čia steigti „Žiburio“ gimnazijos klasę.

Be abejo, gelgaudiškiečiai, keletą metų kovoję už galimybę šalia namų turėti vidurinį ugdymą teikiančią mokyklą, pripažįsta savo klaidas. Tačiau nesiliauja tikėti, kad dar nevėlu jas ištaisyti ir įsteigti gimnaziją arba bent jos skyrių. Už tai pasirašė 21 dešimtokas ir 22 devintokai. Tačiau to per mažai. Reikia gauti jų raštiškus prašymus mokytis gimnazijos skyriuje. Tiesa, pasak J. Mozūraitienės, tai padaryti galėtų ne visi. Toliau mokytis nebūtų priimti nei tie, kas be pateisinamų priežasčių nedalyvavo pagrindinio ugdymo pasiekimų patikroje, nei tie, kas gavo nepatenkinamus įvertinimus.

Kadangi artimiausias posėdis vyks birželio 25 d., o visa medžiaga tarybos nariams pateikiama prieš savaitę, tad dešimtokams parašyti prašymus buvo likusi vos viena diena. Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Diana Baužaitė–Mikužienė informavo, kad trečiadienį tarybai pateikti 17 mokinių, norinčių mokytis gimnazijos klasėje, prašymai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.