Drauge su naujais mokslo metais ateina naujovės

pirmoko pasasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Šiandien visoje Lietuvoje moksleiviai grįžta į mokyklas ir švenčia naujų mokslo metų pradžią. Šakių rajone į mokyklų suolus grįžta 3726 moksleiviai, iš jų 240 pačių mažiausiųjų – pirmokų.
 
Nuotr. Šiais mokslo metais į rajono mokyklų suolus atsisės 240 pačių mažiausiųjų mokinių – pirmokų.
 
Gausu naujovių
 
Prieš prasidedant naujiems mokslo metams rajono savivaldybėje rinkosi švietimo įstaigų vadovai, kurie aptarė svarbiausius klausimus. Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas pabrėžė, jog naujaisiais mokslo metais mokyklų laukia permainos.

 Siekiant pagerinti mokinių sveikatą, planuojama įvesti judrumo pertraukas: visoms mokyklos rekomenduojama organizuoti fiziškai aktyvią 25 min. pertrauką.

Nuo rugsėjo didesnis dėmesys turės būti skiriamas mokinių konsultavimui. Šiuo metu bendrojo ugdymo plane per savaitę numatytos 3 val. mokinių konsultavimui, bet mokytojai ir mokyklos bus raginami jas išnaudoti iškart, tik susidūrus su sunkumais, o ne tiesiog papildomai pridėti prie kažkokio dalyko.

Norima užtikrinti išvykusių mokytojų pavadavimą, kad vaikams vyktų visos pamokos: Švietimo ir mokslo ministerija jau priėmė teisės aktus, kurie suteiks galimybę apmokėti kitam mokytojui, kuris pavaduos kvalifikaciją kelti ar dėl kitų reikalų išvykusį mokytoją.

Nuo šių mokslo metų daugiau laiko – nuo buvusių 5 val. iki 20 val. – numatoma skirti socialinei veiklai. Šios valandos turės būti skiriamos pilietiškumo pamokoms, akcijų vykdymui.

Neformalus švietimas

Susirinkimo metu Švietimo ir sporto skyriaus vyresnysis specialistas Gintaras Demenius švietimo įstaigų vadovams pristatė neformaliojo vaikų švietimo aprašą. Nuo spalio mėn. bus įvedamas neformalaus ugdymo krepšelis – vaikui bus skiriama 15 eurų mėnesiui popamokinei veiklai. Tai reiškia, kad vieną būrelį vaikas galės lankyti nemokamai.

Pasak G. Demeniaus, neformalaus švietimo užsiėmimus galės rengti ne bendrojo lavinimo mokyklos, o visi neformaliojo vaikų švietimo teikėjai, turintys teisę ją vykdyti. Šią veiklą taip pat vykdyti galės kultūros darbuotojai bei laisvieji mokytojai (Laisvasis mokytojas – fizinis asmuo, dirbantis pagal verslo liudijimą ir užsiimantis individualia švietimo teikėjo veikla – red. past.).
 
Pasipiktinę dėl atlyginimų

Kasmetiniame švietimiečių pasitarime daug diskusijų kilo, kai buvo pradėta kalbėti apie mokyklose dirbančio personalo atlyginimų koeficientus, kuris, pasak įstaigų vadovų, mažų mažiausiai – juokingas. Visi švietimo įstaigų vadovai pritarė tam, kad kai kurių mokyklų darbuotojų atlyginimai neatitinka realybės.

„Didėjo minimali alga, turėtų lygiagrečiai didėti tiek buhalterių, tiek kitų darbuotojų atlyginimai. Nes dabar situacija yra baisi: mokykloje dirbantys buhalteriai uždirba ne ką daugiau nei valytojos“, – sakė Kriūkų mokyklos direktorė Lilija Liutvinienė.

Mokyklų remontai

Pasak E. Pauliukėno, prieš naujuosius mokslo metus  visose rajono mokyklose vyko minimalūs ar didesni remonto darbai. Didžiausi darbai atlikti „Varpe“, Lekėčių pagrindinėje mokykloje bei Griškabūdžio gimnazijoje. Seimo nario Mindaugo Basčio dėka Griškabūdžio gimnazijos remontui skirta 40 tūkst. eurų, „Varpo“ mokyklai – 280 tūkst. eurų, Seimo narės Onos Valiukevičiūtės dėka Lekėčių mokyklos remonto darbams atseikėta apie 86 tūkst. eurų.

„Beveik visos švietimo įstaigos jau pasiruošusios priimti mokinius. Baigiamos įrengti naujos darželinukų grupės, darbai šiek tiek vėluoja, bet dėl statybininkų kaltės. Vis dėlto reikia džiaugtis, kad turėsim galimybę priimti mažesnius vaikus į darželius, o šešiamečiai galės lankyti mokyklas ir ruoštis privalomajam šešiamečių mokymui“, – pastebėjo E. Pauliukėnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.