Dešimtmetis bendradarbiavimo – ne riba

lenkijojeJau dešimt metų Šakių ,,Varpo“ vidurinė mokykla bendradarbiauja su Lenkijos Vieršchovo (Wierzchowo) Jono Pauliaus II gimnazija, vykdydama įvairius projektus.
 
Nuotr. Projekto dalyviai prie Zlocieniekų (Zlocieniecki) miesto bendruomenės centro.
 
Pirmasis tarptautinis keturšalis Comenius projektas ,,Mūsų didieji lobiai“ vyko 2005–2008 m. Jame dalyvavo Lietuvos, Lenkijos, Bulgarijos ir Vokietijos mokyklos partnerės. Šio projekto metu šalys pristatė savo kultūrinį paveldą: papročius, amatus, maitinimosi įpročius.

Antrasis bendradarbiavimo etapas su Vieršchovo (Wierzchowo) mokykla vyko 2011m., įgyvendinant projektą ,,Laikas pradėti polonezą“. Jo metu „Varpo“ mokinių ir mokytojų grupė viešėjo Lenkijoje, kur intensyviai dirbo ruošdami polonezo šokį. Jį pristatė vietos bendruomenei baigiamajame atsisveikinimo vakare. Lenkų moksleiviai supažindino su juodojo teatro principais, buvo paruoštas bendras teatro pasirodymas.

Šiemet Lenkijos Vieršchovo (Wierzchowo) ir Šakių ,,Varpo“ mokykla dalyvavo dvišaliame tarptautiniame projekte ,,Mokykla nėra viskas. Kaip jaunimas Lenkijoje ir Lietuvoje leidžia laisvalaikį“, kurį finansavo Lenkijos-Lietuvos jaunimo mainų fondas. Šis projektas iš kitų išsiskyrė tuo, kad jame dalyvavo tik mokytojai. Projekto tikslas – susipažinti, kaip laisvalaikį leidžia dviejų šalių jaunimas, kokie panašumai ir skirtumai, pasidalinti patirtimi, kaip skatinti jaunus žmones ieškoti ir išsiaiškinti savo pomėgius, juos realizuoti įvairiose veiklose.

Šių metų birželio 4 d. lenkų mokytojų delegacija atvyko į Šakių ,,Varpo“ mokyklą susipažinti su moksleivių laisvalaikio praleidimo būdais, savo pomėgių realizavimo galimybėmis. Jie lankėsi Šakių Jaunimo kūrybos ir sporto centre, Meno mokykloje, Zanavykų muziejuje.

Baigiamasis projekto etapas vyko spalio 15–l7 d. Lenkijoje. Ten susipažinti su Lenkijos moksleivių laisvalaikio praleidimo specifika išvyko projekto dalyviai – Šakių ,,Varpo“ mokyklos mokytojai: Vitas Daniliauskas (mokyklos direktorius), Daiva Mažeikienė (projekto koordinatorė), Stanislovas Grušys, Vitalija Venienė, Vilija Meškaitienė, Rasa Litinskienė, Rimutė Pranckevičienė, Sigitas Mockus. Pirmąją viešnagės dieną Vieršchovo savivaldybėje buvo surengta konferencija, kurios metu pristatyti Jono Pauliaus II gimnazijos ir Šakių ,,Varpo“ mokyklos jaunimo laisvalaikio leidimo tyrimų rezultatai, supažindinta su Lenkijos-Lietuvos jaunimo mainų fondo programomis, jų realizavimo principais.

Lietuvių delegacija lankėsi įvairiose švietimo ir kultūros įstaigose: Bobrovo (Bobrowo) edukacijos ir terapijos instituto vaikų su negalia mokykloje, Zlocieniekų (Zlocieniecki) miesto bendruomenės ir ,,Da Vinci“ švietimo centruose, Kolobzego (Kolobrzeg) regioniniame kultūros centre. Visus maloniai nuteikė šiltas priėmimas, sudomino šių įstaigų darbo specifika ir įvairovė. Šakių ,,Varpo“ mokyklos mokytojai buvo šiltai priimti Vieršchovo mero. Pokalbio metu pasidžiaugta net dešimt metų trunkančiu bendradarbiavimu, numatyta šį darbą tęsti, toliau rengti bendrus projektus, galbūt įtraukiant ne tik mokyklas, bet ir miestų bendruomenes.

Šakių mokytojai, apgyvendinti Stavno (Stawno) kaimo turizmo sodyboje, turėjo puikią galimybę susipažinti su vietos amatais, dalyvauti edukacinėje programoje, grožėtis vietos gamtovaizdžiu, patirti nuoširdų šeimininkų svetingumą.

Nauji įspūdžiai, mintys ir idėjos bus pritaikytos organizuojant Šakių jaunimo laisvalaikį bei kūrybiškam darbui su mokiniais tiek pamokose, tiek užklasinėje veikloje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.