„Berželis“ švenčia 40-metį: mokyklos laukia permainos

viliusieneAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Šiandien sukanka 40 metų, kaip gyvuoja dabartinė Šakių mokykla „Berželis“. Jau nuo praėjusios savaitės „Berželyje“ vyrauja šventinės nuotaikos. Beje, mokykloje bus ir nemažų pokyčių.

Nuotr. Beveik trisdešimtmetį su vaikais dirbanti „Berželio“ direktorė Lina Viliūšienė pastebėjo, jog šiais laikais vaikai daug drąsesni, labiau savimi pasitiki.

Nebebus mokykla    

1976 m. vasario 23 d. Šakiuose buvo atidarytas naujas darželis, kurį nuspręsta pavadinti „Berželiu“. 2009 m. lopšeliui-darželiui suteiktas mokyklos-darželio ,,Berželis“ statusas, o 2012 m. darželis pakeitė pavadinimą į Šakių ,,Berželio“ mokyklą.

Mokyklai aštuntus metus vadovauja beveik 30 metų darbo patirtį ikimokyklinio ugdymo sferoje turinti direktorė Lina Viliūšienė ir žino mokyklos istoriją nuo pat jos atidarymo. Iš pradžių „Berželis“ buvo įsikūręs prie Šakių viešosios bibliotekos esančiose patalpose, vėliau – buvusiame registrų centre ir tik 1976m. įsikėlė į patalpas, kuriose mokykla gyvuoja iki dabar.

Atėjus mokyklos jubiliejui, sutapimas ar ne, čia bus ir nemažai pokyčių. Keturiasdešimt metų „Berželyje“ pavaduotoja ugdymui išdirbusią ir į pensiją išėjusią Ramutę Sutkuvienę pakeis 38-erių plokštietė Dovilė Kazakauskienė. Iki šiol ji dirbo anglų kalbos mokytoja, o į pavaduotojos pareigas po paskelbto konkurso pasirinkta iš penkių kandidačių. Darbą darželyje moteris pradės nuo kovo 1 d. Direktorės teigimu, išsirinkti pavaduotoją – nemenkas iššūkis, tačiau ji tiki, kad priėmė teisingą sprendimą.

Vienas iš svarbiausių pasikeitimų – „Berželis“ nebebus mokykla. Koks bus mokyklos statusas –  darželis ar lopšelis-darželis, – dar neaišku. Trumpiau tariant, mokyklos statusas keisis, nes joje bus panaikinta lavinamoji klasė specialiuosius poreikius turintiems mokyklinio amžiaus vaikams. Šiuo metu grupę lanko keturi vaikai, kurie bus perkelti į specialiojo ugdymo centrą „Šaltinis“ Gelgaudiškyje.

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Elvydo Pauliukėno teigimu, „Šaltinis“ yra pavyzdinis specialiojo ugdymo centras visoje Lietuvoje, o apskritai tokių centrų šalyje yra tik keturi. Pasitarus su „Berželį“ lankančių specialiųjų poreikių turinčių vaikų tėvais, su jais nuvykus į „Šaltinį“, buvo priimtas toks sprendimas.

„Tėvai apsilankę „Šaltinyje“ vieningai nusprendė, jog jų vaikai nuo rugsėjo 1-osios galėtų ten mokytis. Pabrėžiu, jei tėvai būtų prieštaravę, jų vaikai ir toliau mokytųsi „Berželyje“, – komentavo E. Pauliukėnas.

Ar užsidarius šiai grupei „Berželyje“ sumažės darbuotojų etatų, E. Pauliukėnas konkretaus atsakymo nepateikė. Tačiau mokyklos direktorė neslėpė, jog dėl to nebus reikalingi logopedės bei mokytojos etatai. Kita vertus, „Berželis“ nėra pagrindinė šių specialisčių darbovietė, jos turi ir kitus darbus, tad, L. Viliūšienė manymu, jos neliks be pragyvenimo šaltinio. Gal ir tame pačiame „Berželyje“ atsiras kur įsidarbinti.

Vaikai – daug drąsesni

Kalbant apie mokyklą lankančius vaikus, direktorė pastebi, jog dabartiniai vaikai kitokie negu anksčiau.

„Matau, kad šiais laikais vaikai yra daug drąsesni, kalbesni. Pavyzdžiui, jei kas nors negerai, nepatinka, prieis ir tai tau pasakys. Ankstesniais laikais to nebūdavo. Tikriausiai prie to daug prisideda auklėjimas bei tėvų požiūris“, – kalbėjo L. Viliūšienė.
Direktorei pritarė ir jau keturiasdešimt metų „Berželyje“ dirbanti „Zuikučių“ auklėtoja Alvyra Maceikienė kuri teigė, jog šiais laikais vaikai nebijo ne tik savo nuomonės pasakyti, bet kartais ir bjauresnį žodį ištaria. Jos nuomone, ne tik savo charakterio privalumus, bet ir trūkumus mažylis atsineša iš šeimos.

„Bet aš kartais pasijuokiu, kad į mano grupę vaikus atvedančios kai kurios mamos – taip pat buvusios mano auklėtinės, jos irgi lankė „Berželį“. Tai kaip išsiauklėjau, taip dabar ir turiu“, – šypsojosi „Zuikučių“ auklėtoja.

Kita vertus, auklėtoja pastebi, kad kai kurie tėvai su vaikais itin mažai bendrauja. Taip pat pastebima tendencija, kad vis daugiau vaikų reikalinga logopedo pagalba. Priežastis aiški – vaikams tarti žodžius ir mokytis naujų reikia ne tik iš įvairių laidelių. Jie to mokytis turi ir iš tėvų.

Visa ši savaitė mokykloje paskirta šventiniams renginiams: tai ir vaikų kartu su tėveliais linkėjimų medžio gamyba, ir žaislų parodėlė, ir konferencija, o kur dar jubiliejinio torto skanavimas...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.