„Varpo“ mokytojai laikinai stabdo streiką

varpo streikasGintarė MARTINAITIENĖ

„Varpo“ mokyklos mokytojai rajone streikavo vieninteliai ir lengvai pasiduoti neketina. Visgi ketvirtadienį jie priėmė sprendimą laikinai stabdyti streiką. Pirmadienį mokytojai buvo susitikę su moksleivių tėvų atstovais, pas juos lankėsi Seimo nariai Arvydas Vidžiūnas ir Mindaugas Bastys, vietinė valdžia. Tiesa, Siesartėnų mokyklos skyriuje pamokos prasidėjo anksčiau.

Nuotr. Nors „Varpo“ mokytojai“ pamokų nevedė ir streikavo, pamokų laiką buvo mokykloje.

Paskirstys sistemingai

Pirmadienį dėl nuo vasario 22 d. vykstančio streiko „Varpe“ buvo suorganizuotas susirinkimas su klasių tėvų atstovais. Tėvų komiteto pirmininkė Brigita Jokūbaitienė prašė paaiškinti apie streiko eigą bei darbą po jo. Ne vieną iš tėvų neramina, kad po streiko mokiniai bus „apkrauti“ ir stipriai padidintas mokymosi krūvis. Direktorius Vitas Daniliauskas sakė, kad atostogų datos nesikeis, o mokomoji medžiaga turės būti išdėstyta per kovą ir balandį. Mokytoja Rita Grybienė kalbėjo, kad mokytojai krūvį paskirstys sistemingai ir mokiniai to nepajus. Ji priminė, kad streikas nėra vienintelė situacija, kai mokykloje nevyksta pamokos – taip esą buvę dėl epidemijos, didelių šalčių. Be to, privalumu mokytojai laiko tai, jog mokykloje nesimoko dvyliktokai, kuriuos reiktų ruošti egzaminams.

„Gavosi kaip gavosi“

Tiesa, mokyklos direktorius V. Daniliauskas pirmadienį svarstė, kad galbūt mokykla liks kaip streikuojantis objektas, bet pamokos vyks. Buvo prasitarta, kad visgi „nesinori skriausti vaikų“. Tačiau nuo kovo 2 d. pamokos prasidėjo tik Siesartėnų skyriuje. Tad, matyt, pedagogai priėmė kitokį spendimą. Profesinės sąjungos pirmininkas Darius Šlėderis teigė, kad streiko pradžioje manė, jog pozicijai pareikšti užteks dienos ar dviejų, bet „gavosi kaip gavosi“.

„Streiką laikinai stabdome, tad penktadienį mokiniai į pamokas jau eina. Tačiau toks sprendimas priimamas laikinai ir jeigu bus netenkinami mūsų reikalavimai, bet kada jį galime atnaujinti“, – ketvirtadienį komentavo D. Šlėderis.

Lankėsi Seimo nariai

Išklausyti streikuojančių pedagogų ir aptarti susidariusią situaciją praėjusią savaitę „Varpe“ lankėsi ir Seimo nariai Arvydas Vidžiūnas bei Mindaugas Bastys. Pedagogai, neslėpdami nepasitenkinimo esama situacija, drąsiai išsakė savo mintis. Mindaugas Bastys išklausė pedagogų keliamas problemas, trumpai išsakė savo poziciją švietimo sistemos finansavimo ir reformavimo klausimais. Pasak Seimo nario, reikia tikėtis, kad artimiausiu metu pavyks rasti bendrus sprendimus ir mokykloje vėl prasidės įprastas darbas.

„Varpas“ – prieky

Meras Juozas Bertašius tikino suprantantis dėl nevykstančių pamokų nepatenkintus tėvelius, tačiau ragino suprasti, kad nei jie, nei savivaldybė mokytojams algų nepakels ir darbo sąlygų nepagerins.

„Aš tai vadinčiau net ne streiku, o protestu prieš tokį valstybės požiūrį į pedagogus“, – teigė rajono vadovas.

Jis tikino palaikantis ne tik „Varpo“, bet ir visos šalies streikuojančius mokytojus.

„Tai prioritetinė sritis, į kurią turi būti žiūrima iš esmės. Tai, kad ne visi rajone savo valią drąsūs ir ryžtingi pareikšti, – kitas klausimas. „Varpas“ prieky visų mokyklų. Gerai, kad atsiranda, kas atstovauja mokytojų interesams, kol kiti dirba“, – mintimis dalijosi rajono vadovas.

Tėvai – dviejose barikadų pusėse

Tėvai, palaikantys streikuojančius mokytojus, gali savo valią pareikšti internete pasirašydami peticiją. Apie tai buvo kalbama ir „Varpe“ vykusio susirinkimo metu. Nepalaikantys, kaip teko kalbėti, taip pat planavo rinkti parašus savo pozicijai pareikšti. Kol kas neaišku, ar tokį sprendimą jie ir priėmė.

„Planuojame rinkti parašus, nes manome, kad savo teises galima ginti kitokiais būdais. Užtenka jau gal. Kiek galima nevesti pamokų? Vaikai priversti vieni sėdėti namuose. Pasispardė ir gana“, – kalbėjo dviejų vaikų mama.

Mokėti ar ne?

Internete buvo nemažai diskusijų apie tai, ar „Varpo“ mokytojai už tą laiką, kai streikuoja, gaus darbo užmokestį, ar ne. Pavyzdžiui, Klaipėdoje sprendimą dėl antrą savaitę streikuojančių pedagogų priėmė savivaldybė, kuri nusprendė algų nemokėti. Pasak Šakių rajono mero, tokį sprendimą gali priimti mokyklos administracija, jis į tai nesikiš. J.Bertašius mano, jog pedagogų algos nėra tokios didelės, kad kažkas kardinaliai pasikeistų, jei už tą laiką jiems būtų mokama. „Varpo“ direktorius V. Daniliauskas informavo, kad šiuo klausimu su pedagogais buvo diskutuojama ir priimtas sprendimas, kad iki kovo 1 dienos algos bus mokamos, o už kitas dienas – ne.
„Buvo derybos ir susitarėme, kad mokomąją medžiagą mokiniams mokytojai išdėstys per kovą ir balandį. Pagal darbo kodekso 82 straipsnį mokėti streikuojantiems galima, tad iki kovo 1 dienos bus mokama, o nuo kovo 1 d. nebus. Pamokos nevyksta, bet mokytojai savo darbo vietoje būna“, – komentavo savo mokyklos mokytojus palaikantis V.Daniliauskas.  

Statistika

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, trečiadienį streikas vyko 122 švietimo įstaigose. Lyginant su kovo 1 d., streiką nutraukė 10 švietimo įstaigų pedagogų, prisijungė vienos įstaigos pedagogai.

Streike dalyvaujančiose įstaigose streikuoja apie 2400 pedagogų.

Švietimo profesinės sąjungos streiką paskelbė vasario 22 d. Tuomet streikavo 233 švietimo įstaigos.

Iš viso Lietuvoje veikia daugiau kaip 2300 švietimo įstaigų. Iš jų 1200 bendrojo ugdymo mokyklų, daugiau kaip 700  ikimokyklinio ugdymo įstaigų, 360 neformaliojo ugdymo įstaigų.

Šakių rajone nuo pat streiko pradžios prie jo prisijungė vienintelė „Varpo“ mokykla.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.