Kiekvienas, kas prašo, gauna, kas ieško, randa...

dienos centrasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Šakių vaiko dienos centras „Šypsenos“, kuriam vadovauja Jūratė Arštikaitienė, gyvuoja jau šešioliktus metus. Ir ko tik nėra buvę per šį centro gyvavimo laikotarpį! Vėtytas ir mėtytas iš vienos vietos į kitą, rodos, jau rado savo vietą po saule, tačiau problemų centre dar yra.

Nuotr. Jūratė Arštikaitienė teigė, kad viena didesnių problemų Šakių vaiko dienos centre „Šypsenos“, jog čia nėra karšto vandens, skalbimo mašinos ir dušo kabinos.

Galėtų būti ir geriau

Praėjusių metų gegužės mėnesį centras persikėlė į buvusias Šakių socialinių paslaugų centro patalpas. Prieš tai jie glaudėsi vienose iš lopšelio-darželio „Klevelis“ patalpų. Padaugėjus darželinukų skaičiui, reikėjo atidaryti dar vieną grupę ir vaiko dienos centrui teko persikelti į kitas rajono savivaldybei priklausančias patalpas.

„Šypsenas“ lanko vaikai iš socialinės rizikos ir nepasiturinčių šeimų, esant galimybėms, prisijungia ir kiti vaikai. Centre vaikams darbuotojos padeda paruošti pamokas, čia ugdomi jų saviraiškos, socialiniai įgūdžiai, vaikai gali pasportuoti, mokomi kompiuterinio raštingumo, taip pat čia gali pavalgyti, suteikiamos galimybės stovyklauti, lankyti kultūrinius renginius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skiriamo finansavimo pakanka dviejų vaiko dienos centre dirbančių auklėtojų atlyginimams išmokėti, nusipirkti popieriaus, kad vaikai turėtų ant ko piešti, ir smulkioms higienos prekėms. Viskas. Kitkam pinigų centras neturi. Belieka dėkoti geriems dėdėms ir tetoms, kurie šiai įstaigai ištiesia pagalbos ranką, juos paremia. Antraip įstaigoje prasidėtų liūdnos dienos.

Ėmėsi darbų

Tiesa, čia daugiau nei dvidešimčiai besilankančių vaikų ankštoka ir patalpos prabanga neblizga, tačiau J. Arštikaitienė niekuo nesiskundžia, nepyksta, o verčiasi iš paskutiniųjų, kad galėtų šiems vaikams pasiūlyti kuo daugiau.

Vaiko dienos centre lankosi vaikai nuo 6-erių metukų iki pilnametystės. Būna įvairių situacijų, kai praverstų ir šiltas vanduo, ir skalbimo mašina ar dušas, kurio čia nėra. Virtuvėlė taip pat labai kukli.

„Lyg ir buvo pikta, kad nesulaukiame pagalbos, tada ėmiau svarstyti: o ką pati padariau, kad situacija pasikeistų? Netikėtai viskas pradėjo klostytis reikiama linkme, kai rudenį Zanavykų muziejuje verslo dienai skirtame renginyje pristačiau mūsų dienos centro veiklą, kaip mes gyvename, kaip mums sekasi, kokių problemų turime“, – kalbėjo J. Arštikaitienė.

Pagrindiniai dalykai, ką J. Arštikaitienė norėtų susitvarkyti vaiko dienos centre, tai įsirengti geresnę virtuvėlę, tam reikėtų į antrą pastato aukštą atvesti vandens tiekimą. Taip pat pirmajame aukšte, kur yra tualeto patalpa, norima įrengti dušo kabiną, nusipirkti skalbimo mašiną ir turėti karštą vandenį.

Pagalba bus!

Po Zanavykų muziejuje vykusio pristatymo su J. Arštikaitiene susisiekė rajono savivaldybės tarybos narys Mindaugas Tarnauskas, kuris pasiūlė savo pagalbą.

„Mindaugas papasakojo, jog organizuos velykinį renginį ir jame surinktas lėšas norėtų paskirti vaiko dienos centro vonios kambario remonto darbams“, – pasakojo J. Arštikaitienė.

Iš tikrųjų taip ir buvo. Praėjusį ilgąjį savaitgalį kavinėje-picerijoje „Kiba“ M. Tarnauskas surengė vakarėlį „du viename“ – susirinkusieji šventė jo gimimo dieną bei šv. Velykas. Į renginį susirinko kone du šimtai pasilinksminti panorusių jaunuolių. Paramos bilietas kainavo penkis eurus, tad pavyko surinkti apie 1 tūkst. eurų, kurie ir bus perduoti „Šypsenoms“.

„Kovo pradžioje apsilankius vaiko dienos centre, pirma mintis buvo įrengti dušo kabiną, nes jos nebuvimas buvo įvardintas pagrindine problema. Tačiau apsilankęs pastebėjau, kad vonios kambarį reikėtų suremontuoti iš esmės. Tą ir stengsiuosi padaryti, nesvarbu, jei tai kainuos ir daugiau“, – komentavo M. Tarnauskas.

Tiesa, padėti įrengti mini virtuvėlę J. Arštikaitienei žadėjo Kauno verslininkai. Panašu, kad su tikruoju pavasariu į vaiko dienos centrą  „Šypsenos“ ateis ir džiuginantys pokyčiai. Tad išvada viena –visada verta ieškoti pagalbos, belstis į ne vienerias duris ir tikėtis, jog bus atidaryta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.