Teisės ir pareigos – kaip du batai

Vaikai su teisėmis ir pareigomis susiduria kasdien. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siekdama, kad savo teises ir pareigas vaikai suvoktų geriau, išleido Vaiko konstituciją, kuri jau pasiekė Šakių rajono penktokus. Be to, teisių ir pareigų vienovės sampratą jie galės perteikti ir paskelbtame konkurse.

Pasak savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresniosios specialistės Brigitos Gaižauskaitės, ji kartu su bendruomenės pareigūne Aušra Mockevičiūte apvažiavo visas rajono mokyklas, kuriose mokosi penktokai, ir įteikė jiems Vaiko konstitucijas. Jose žaismingai ir suprantamai pavaizduota, kad vaikas turi teisę į ugdymą, laisvalaikį, bet privalo gerbti ir kitus, laikytis susitarimų, tinkamai elgtis ir pan. Dėmesį pritraukia, kad tam tikra teisė susieta su atitinkama pareiga.
 
Moksleivius B. Gaižauskaitė ir A. Mockevičiūtė pakvietė į diskusiją apie teises ir pareigas bei liko maloniai nustebintos, kad penktokai noriai tuo domėjosi, buvo atviri, kūrybiški, žingeidūs.

„Būtent po to ir gimė mintis suorganizuoti konkursą, kad atsirastų atgalinis ryšys ir jie galėtų parodyti, kaip suprato teisių ir pareigų vienovę“, – sakė B. Gaižauskaitė.

Jos nuomone, moksleiviai išsiilgę dialogo ir tik nuo suaugusių nusiteikimo bei požiūrio priklauso, kiek jie nori išgirsti ir ar apskritai nori išgirsti. Specialistė svarstė, kad suaugusieji dažniausiai tik sako, jog vaikai nesilaiko teisių ir pareigų, bet įdomu, kiek kiekvienas iš jų įdeda pastangų, kad vaikas apie tai sužinotų, ar dažnas apie tai pasikalba su vaikais, paaiškina jiems. R. Gaižauskaitė pateikė pavyzdį: teisės ir pareigos – lyg du batai. Su vienu batu į gatvę išeiti ir nepatogu, ir nepriimtina, tas pats su teisėmis ir pareigomis.

Kūrybinius darbus 5–11 klasių moksleiviai  Vaiko teisių apsaugos skyriui gali pateikti gegužės 31 – birželio 3 dienomis, per Vaikų gynimo dienai skirtą renginį (birželio 5 d.) bus apdovanoti dalyviai ir nugalėtojai.

„Tikiuosi, kad tai taps gražia švietėjiška tradicija, nes penktokai kiekvienais metai kiti ir su jais apie tai kalbėti būtina. Tuo labiau, kad įsitikinome, jog ir jiems to reikia“, – mintimis dalijosi specialistė.

Ji kvietė ir tėvus susipažinti su leidiniu www.vaikoteises.lt ir kartu aptarti  su savo atžalomis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.