Už laimingesnius vaikus – dvidešimt maratonų

begimas uz vaikusAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Ką daryti, kad vaikai mokyklose jaustųsi laimingesni? Kaip jiems padėti išspręsti kilusias problemas? Gal mesti sau iššūkį ir pasiryžti per dvidešimt dienų nubėgti dvidešimt maratonų ir aplankyti dvidešimt mokyklų? Būtent taip nusprendė Nerijus Buivydas, kuris neaplenkė ir Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro.

Nuotr. Ties Plokščių miestelio ženklu Nerijų Buivydą pasitikę mokiniai prisijungė prie jo ir drauge bėgo iki mokyklos-daugiafunkcio centro.

Metė sau iššūkį

Pirmosios Demokratinės mokyklos Lietuvoje vadovas N. Buivydas metė sau iššūkį – per dvidešimt dienų aplankyti dvidešimt Lietuvos mokyklų, kasdien nubėgant po maratoną. Nuo gegužės 13 d. iki Vaikų gynimo dienos, kuri švenčiama birželio 1-ąją, kiekviena N. Buivydo diena – viena iš maratonų dienų. Entuziastas „Bėgimu per Lietuvos mokyklas – už laimingesnius vaikus mokyklose“ siekia atkreipti visuomenės dėmesį į mokyklose besimokančių vaikų problemas.

Gegužės 19 d. buvo septintoji maratono diena ir tądien N. Buivydas atbėgo iki Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro. Su nekantrumu ir jauduliu moksleiviai, mokytojai, kiti entuziastai pasitiko N. Buivydą prie miestelio žymos ir kartu su juo bėgo likusius 3 km iki pat mokyklos. Stabtelėjęs prie jį pasitikusių moksleivių N. Buivydas teigė, jog kažko siekiant gyvenime yra labai svarbus pirmasis žingsnis, tad ir vaikams simbolišką maršrutą iki mokyklos jis liepė pradėti kiek galima aukščiau pakelta koja, tvirtu pirmuoju žingsniu.

Bėgikui kiek pailsėjus, nusiprausus, mokyklos bendruomenė susirinko fojė, patogiai įsitaisė ir pradėjo diskusiją apie tai, ką galima padaryti, kad mokiniai mokykloje jaustųsi laimingesni.

Mokytojai gali būti draugai?

Bėgikas į diskusiją Plokščių mokyklos-daugiafunkciame centre susirinkusių vaikų teiravosi, ko trūksta mokyklose, kad vaikai jose galėtų jaustis geriau. Iš pradžių mokiniai kalbėjo nedrąsiai, patyliukais... visgi pavyko pralaužti ledus ir išgirsti vaikų nuomonę. Pasirodo, vaikams mokyklose trūksta klasės draugų pagarbos, draugiškumo, o kitiems apskritai trūksta draugų.

Štai vienas iš vyresnių moksleivių neslėpdamas sakė, jog dažnai mokyklose trūksta ryšio tarp mokinių ir mokytojų.

„Manau, kad mokytojai galėtų nelaikyti tokios didelės įtampos tarp savęs ir mokinių. Jie turėtų būti mūsų draugai, ne tik sakyti „dirbk“, „daryk“. Gaila, bet ne visi mokytojai yra ir mūsų draugai“, – atvirai kalbėjo jis.

Vėliau visiems mokiniams buvo išdalyti lapeliai, kuriuose jie turėjo pabaigti sakinį: „Aš mokykloje jaučiuosi gerai, kai...“ Lapelius, ant kurių savo mintis surašys visų 20 mokyklų mokiniai, N. Buivydas perduos Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Bėgti galima turint tikslą

N. Buivydas pasakojo, jog vieną dieną bebėgiodamas Vingio parke sumąstė, jog bėgti galima ne tik savo malonumui. Entuziastas tuomet sugalvojo, jog norėtų apibėgti dalį Lietuvos mokyklų.

„Juk tiek daug šviesių, įdomių mokyklų, norėjau kelias iš jų aplankyti, pasidomėti, kaip joms sekasi, kaip gyvena jose besimokantys vaikai“, – pasakojo N. Buivydas.

Iš pradžių bėgikas galvojo bėgti penkis maratonus, bet vis tik nusprendus, jog mažoka – kilstelėjo skaičių iki dešimties. O, bet, tačiau... Dešimčia maratonų bėgikas neapsiribojo. Jo nuomone, kai mes kažką planuojame, mąstome apie tikslus, kuriuos galėtume pasiekti, pasąmonė tikriausiai mums diktuoja neužsibrėžti per daug, kad neatsitiktų taip, jog tikslų neįvykdysime. Galų gale N. Buivydas nusprendė, jog už laimingesnius vaikus bėgs 20 maratonų.

Entuziastui nubėgti dvidešimt maratonų iš pradžių atrodė neįmanoma, nors šiam iššūkiui ruošėsi pusantrų metų. Tačiau didžiulis žmonių palaikymas tik dar labiau skatina eiti tolyn ir nepasiduoti.

Vaikų emocinė būsena pamiršta

Prieš pradėdamas maratonus N. Buivydas kreipėsi į Lietuvos moksleivių sąjungą ir pasiteiravo, į ką mokyklose bendraujant su vaikais reikėtų atkreipti dėmesį, apie ką su jais pasikalbėti. Jam buvo atsakyta, jog viena opiausių problemų, kuri vis dar yra vos paliesta, – vaikų emocinė būsena mokykloje.

„Emocinė būsena dažnai pamirštama, apie tai mokyklose paprasčiausiai nekalbama. Mokykloje vaikas turėtų jaustis gerai, jis turi turėti galimybę būti išgirstas, išklausytas. Jis neturi jaustis svečias savo mokykloje. Suaugusieji pamiršta apie tai kalbėti. Tiek direktoriai, tiek mokytojai turi stengtis dėl vaikų. Mokykla buvo sukurta vaikams. Kad jie mokytųsi, augtų ir pasiruoštų gyvenimui“, – pasakojo N. Buivydas.

Maratonas – ilgiausia bėgimo distancija, jos ilgis 42 km 195 m. Po dvidešimties maratonų N. Buivydas bus sukoręs 843,9 km. Šį atstumą nuo Kauno iki Plokščių miestelio žymos bėgikas atbėgo per 4 val. 47 min. 5 s.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.