Rajono gimnazijų reitingai kito nedaug

Praėjusią savaitę žurnalas „Veidas“ pateikė 13-ojo Lietuvos gimnazijų reitingo rezultatus. Deja, nė vienos iš keturių mūsų rajono gimnazijų pirmajame reitingo šimtuke nėra.

Žurnalo „Veidas“ gimnazijų reitingo didžiąją dalį balų šiemet, kaip ir praėjusiais metais, sudaro valstybinių brandos egzaminų rezultatai – abiturientų valstybinių brandos egzaminų įvertinimų vidurkis sudaro iki 70-ties galutinio balo taškų. Antrasis kriterijus parodo, kaip abiturientams pavyko įstoti į svajonių specialybę – 20 taškų gimnazija gali gauti už tai, kokia dalis ją baigusių abiturientų šiemet įstojo į pirmu pageidavimu nurodytą studijų programą Lietuvos aukštosiose mokyklose. Taip pat iki 10 taškų skiriama ir už mokyklos ugdytinių pasiekimus respublikinėse olimpiadose ir konkursuose.
 
Dauguma šalies gimnazijų reitinge gana smarkiai pakeitė savo vietas – krito žemyn per keliasdešimt vietų ar iš reitingo pabaigos atsirado pirmoje jo pusėje ir aplenkė nemažai dar pernai geresnėse pozicijose buvusių mokyklų. Tiesa, mūsų rajono gimnazijos nei labai pakilo į viršų, nei labai nusmuko žemyn.

Pirmoji iš rajono, kaip ir praėjusiais metais, reitingo sąraše puikuojasi Šakių „Žiburio“ gimnazija, šiais metais esanti 126 vietoje. Pirmuoju pageidavimu į aukštąsias mokyklas įstojo 50,8 proc. šios gimnazijos ugdytinių. 2016 m. abiturientų laikytų egzaminų vidurkis – 48,2. Taip pat gimnazijai vietą antrajame šimtuke užtikrino 2015–2016 m. 9–12 klasių mokinių užimtos I–III vietos respublikinėse olimpiadose. Laureatų iš viso buvo 10. Beje, mokykla kiek pakilo į viršų – praėjusiais metais „Veido“ gimnazijų reitinguose „Žiburys“ buvo kiek žemesnėje 130 pozicijoje.

Griškabūdžio gimnazija šiemet atsidūrė 190 vietoje. Pirmuoju pageidavimu į aukštąsias mokyklas įstojo 62,5 proc. griškabūdiečių, egzaminų įvertinimų vidurkis  40,7, o respublikinėse olimpiadose I–III vietą užėmė vienas moksleivis. Praėjusiais metais Griškabūdžio gimnazija buvo 178 vietoje.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijai šiemet atiteko 231 reitingo lentelės vieta. Į aukštąsias mokyklas pirmuoju pageidavimu įstojo 37,5 proc. abiturientų, egzaminų vidurkis – 44,2, o respublikinėse olimpiadose prizinių vietų jie neužėmė. Praėjusiais metais ši gimnazija buvo 251 vietoje.

Lukšių Vinco Grybo gimnazija šiemet atsidūrė 251 vietoje. Pirmuoju pageidavimu į aukštąsias mokyklas įstojo 60,6 abiturientų, egzaminų rezultatų vidurkis – 36. Prizinių vietų respublikinėse olimpiadose šios gimnazijos 9–12 klasių moksleiviai 2015–2016 m. taip pat neužėmė. Tiesa, lukšiečiai šiemet kaip reikiant smuktelėjo žemyn, praėjusiais metais jie lenkė Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnaziją ir buvo 205 vietoje.

Beje, vertėtų pasidžiaugti, jog Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija pateko tarp 30 geriausiai išlaikiusiųjų lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą bei užėmė 21 vietą. Valstybinį brandos egzaminą laikė 15 abiturientų, egzamino įvertinimo vidurkis – 53,87. Reikėtų paminėti, jog naumiestietė Ugnė Belevičiūtė iš šio egzamino surinko 100 balų.

„Veido“ straipsnyje teigiama, jog ekspertai svarsto, kodėl tos pačios mokyklos rezultatai kasmet gali kardinaliai skirtis. Jei egzaminų įvertinimai pastebimai suprastėjo ar staiga mokinių pasiekimai žymiai pagerėjo, tai jokiu būdu nereiškia, kad vienerius metus mokytojai dirbo blogiau ar, atvirkščiai – ėmė dirbti puikiai. Juk mažesnėse mokyklose (tai aktualu ir mūsų kraštui) bendrus abiturientų laidos rezultatus gali nulemti vos keli stiprūs ar silpnesni mokiniai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.