Istorinis įvykis Šakiuose – duris oficialiai atvėrė Trečiojo amžiaus universitetas

trecio universitetasGintarė MARTINAITIENĖ

Rugsėjo 2-ąją Šakiuose galima laikyti istorine diena – čia oficialiai duris atvėrė Trečiojo amžiaus universitetas (TAU), į studijas kviesiantis vyresnio amžiaus žmones. Kaip teigė universiteto rektorė Margarita Liukaitienė, tai ilgai lauktas, pagaliau įkurtas ir netikėtai išankstinį populiarumą pelnęs darinys. Rektorė žadėjo pateisinti visų lūkesčius, o norinčiųjų studijuoti skaičius viršijo bet kokius lūkesčius.

Nuotr. Šakių trečiojo amžiaus universiteto rektorė Margarita Liukaitienė (centre) įsiamžino su fakultetų vadovėmis Danute Aniuliene, Asta Urbaitiene (trečia ir ketvirta iš kairės), Vilma Frančiakiene ir Diana Jazukevičiene (antra ir trečia iš dešinės), steigėjais ir globėjais.

Šių metų vasario 22 d. buvo pasirašyta universiteto steigimo sutartis. Vėliau valdyba ne kartą dėliojo veiklos gaires, o penktadienį buvusioje Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko oficialus TAU atidarymas bei mokslo metų pradžios šventė. Ją po iškilmingai sugiedoto Lietuvos himno paskelbė vicemeras Edgaras Pilypaitis, susirinkusiems dovanojęs ir solinę dainą „Mano kraštas“.

Salė buvo sausakimša – vos talpino visus norinčius. Kaip teigė TAU rektorė M. Liukaitienė, tokio populiarumo nebuvo tikėtasi, tad tai ir malonu, ir, žinoma, didelė atsakomybė.

Pirmadienio rytą norinčių studijuoti universitete buvo 203, tačiau skaičiai nuolat kinta, nes vien pokalbio metu ant rektorės stalo nugulė keturi nauji norinčiųjų prašymai.

„Niekas negalvojo, kad bus toks ažiotažas. Galbūt būtume kitaip ir veiklą, ir fakultetus dėlioję, tačiau tai liks ateičiai. Dabar stengsimės planuoti taip, kad visiems būtų gerai ir nebūtų labai didelės grupės“, – darbiniais rūpesčiais dalijosi universiteto rektorė.

Daugiausiai dėmesio universitete sulaukė anglų kalbos studijos – ją panoro studijuoti net 97 šakiečiai. Šio dalyko mokys anglų kalbos specialistai Audronė Cibulskienė (ji yra Kalbų fakulteto vadovės pavaduotoja), Ilona Martinkaitienė, Liudas Jurgaitis, Raimonda Navickienė. Tad po kurio laiko tikriausiai bus atskiras užsienio kalbų fakultetas. Populiarios studijos Sveikatos fakultete, o mažiausiai patraukli – gimtoji kalba, kurią pasirinko 17 studentų.

„Be jūsų nebūtų mums ką veikti, ko planuoti. Džiaugiuosi, kad universitetas netikėtai jau pelnė išankstinį populiarumą“, – kalbėjo rektorė M. Liukaitienė.

Pasirodo, Šakiams seniai to reikėjo, vyresnio amžiaus žmonės nenori sėdėti užsidarę namuose, o yra pasirengę tobulėti, šviestis, žengti pažinimo keliu.

 Mokslai universitete prasidės nuo spalio 1 d. Iki tol bus organizuojami susitikimai su būsimaisiais studentais, išklausomi jų lūkesčiai. Pirmasis pusmetis numatomas įžanginis.

„Į nieką nesidairėme, pas kolegas nevažiavome ir nuo nieko nenusirašinėjome. Norėjome sukurti visiškai savo. Stengsimės pateisinti visų lūkesčius“, – sakė M. Liukaitienė.

Kaip teigė viena iš viešnių, Vilkaviškio TAU vadovė Dalytė Šileikienė, universiteto atidarymas Šakiuose bus įrašytas miesto istorijoje.

„Jūs būsite pirmoji laida, tad tai jus įpareigoja kurti tradicijas, prisidėti prie steigėjų savo iniciatyva, o gal net pasiūlyti savo paslaugas. Tai unikalu. Atveriamos durys norintiems tobulėti. Universitetą baigę galėsite ateiti vėl ir taip mokytis visą gyvenimą. Jau galėsite kalbėti ne apie ligas, o apie galimybes“, – susirinkusius šakiečius sveikino ir geriausios kloties linkėjo D. Šileikienė.

Dvejus metus trunkančias studijas Šakių TAU galima rinkis keturiuose fakultetuose: Istorijos-filosofijos (jam vadovaus istorikė Asta Urbaitienė, globėjas profesorius Vytautas Pranulis), Kalbų (vadovė lituanistė Danutė Aniulienė, globėjas Arvydas Vidžiūnas), Sveikatos (vadovė spec. pedagogė-logopedė Diana Jazukevičienė, globėjas gydytojas Arimantas Dumčius) ir Menų (vadovaus technologijų mokytoja Vaiva Frančiakienė, globėja – Šakių savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė). Būtent ant fakultetų vadovių su rektore M. Liukaitiene priešakyje pečių ir guls didžiausia atsakomybė, darbas ir išbandymai. Ateityje fakultetų turėtų daugėti, o veiklos numatytos tiek teorinės, tiek praktinės.

„Steigėjai užsakė, valdyba padarė, o mes, moterys, bandysime tuos užsuktus ratus sukti toliau“, – entuziastingai nusiteikusi atidarymo iškilmėse žadėjo M. Liukaitienė.

Steigėjų vardu susirinkusiems žodį tarė Seimo narys Arvydas Vidžiūnas. Jis prisiminė, kad mintis Šakiuose įkurti TAU kirbėjo seniai, apie tai prie kavos puodelio sako kalbėjęs su Šakių ligoninės vyriausiuoju gydytoju Algirdu Klimaičiu, o kai šalia atsirado dar daugiau palaikančių, tarp kurių ir Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Nijolė Bitinienė, meras Juozas Bertašius, vicemeras Edgaras Pilypaitis, laikraščio „Valsčius“ redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė, „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė, tarybos narė bei Švietimo ir sporto komiteto pirmininkė Rima Rauktienė bei kiti švietimo, kultūros ir politikos atstovai, graži idėja netrukus virto realybe. Pasak A. Vidžiūno, TAU skatins vyresnio amžiaus žmones kurti, bendrauti, prisidės prie atskirties mažinimo, o svarbiausia – tai bus galimybė neiškristi iš to gyvenimo, kurį žmonės gyveno iki pensijos.

Susirinkusiems savo repertuarą pristatė tik pieš tris savaites susikūręs Šakių TAU ansamblis, vadovaujamas Violetos Bosaitės, programą dovanojo ansamblis „Guboja“ iš Kauno.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.