Pagarba, o gal išlikęs tarybinis mentalitetas?

sintautu mokykla
Nuotr. Ne kartą svarstyta, kad Sintautų pagrindinė mokykla galėtų būti pavadinta poeto Prano Vaičaičio vardu, o šiuos metus paskelbus poeto metais, diskusijos vėl iškilo į viešumą.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Šakių rajono savivaldybė Vilniaus zanavykų bendrijos ir Sintautų akademijos iniciatyva 2016 m. paskelbė poeto Prano Vaičaičio metais. Kaip priklauso, įvairiausi renginiai šiai iškiliai asmenybei paminėti vyko ne tik rajone, bet ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Sulaukta ir pasvarstymų, kodėl iki šiol Sintautų pagrindinė mokykla nepavadinta P. Vaičaičio, kilusio iš Sintautų valsčiaus, vardu.

Nenori nieko išskirti

Pasiteiravus, kodėl mokykla nepavadinta poeto vardu, nevyniodamas žodžių į vatą, Sintautų pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Strolys atsakė, kad tokie pasiūlymai, diskusijos, pasvarstymai, besitęsiantys metų metus, jam jau atsibodo.

„Kiek dar metų gali šios diskusijos tęstis? Daug metų visiems vis aiškinu ir aiškinu, kodėl mes nenorime kitokio pavadinimo“, – kalbėjo direktorius.

Anot V. Strolio, mokyklos bendruomenė seniai nusprendusi, kad buvo ir liks Sintautų pagrindine mokykla ir į jokį kitą vardą savo mokyklos pavadinimo nekeis.

„Sintautuose ir be P. Vaičaičio buvo didelis būrys garbingų žmonių. Nenorime nieko įžeisti, nieko išskirti, todėl nusprendėme nesirinkti nė vieno vardo. Juk buvo ir kalbininkas Juozas Pikčilingis, ir signataras Saliamonas Banaitis, kiti garbūs žmonės, kilę iš Sintautų krašto“, – savo nuomonę išsakė V. Strolys.

Direktorius ironizavo – vos ne taisyklė: kai metai paskelbiami kokio nors iškilaus žmogaus metais, tai kokia nors mokykla pavadinama jo vardu. Anot direktoriaus, „tarybinis mentalitetas“ vis dar išlikęs ir niekur nedingo.

„Beje, Prano Vaičaičio vardu mokyklą galvota pavadinti ir 1967 m., kai mokykloje buvo įkurtas istorijos centras, kuriame pagrindinė ekspozicijos dalis skirta P. Vaičaičiui. Po to, kaip ir minėjau, buvo siūlomas S. Banaičio vardas, dar vėliau – J. Pikčilingio. Taip visą laiką ir vyksta. Dabar paskelbti P. Vaičaičio metai ir vėl iškilo diskusija, kad mokyklai reikia jo vardo. Mūsų mokyklos bendruomenė turi tvirtą nuomonę šiuo klausimu – mums nereikia jokio kito vardo“, – kalbėjo direktorius.

Nuomonė kitokia

Ir iš tikrųjų apie P. Vaičaičio vardo suteikimą Sintautų pagrindinei mokyklai diskusijos karts nuo karto užverda jau daugelį metų. Apie tai rašyta ne tik rajono, bet ir respublikinėje spaudoje.

Štai vienas paskutiniųjų straipsnių („Pranas Vaičaitis – žinomas ir nežinomas“) pasirodė balandžio mėnesį „Lietuvos žiniose“, kuriame Vida Girininkienė kelia klausimą: „Poetas Pranas Vaičaitis gimtinėje niekada nebuvo užmirštas, bet ar pavyks jį prikelti visai Lietuvai ir grąžinti į mokyklų programas, o Sintautų pagrindinei mokyklai suteikti P. Vaičaičio vardą?“

Praėjusią savaitę vykusiame kultūros įstaigų darbuotojų pasitarime, kuriame buvo aptarti svarbiausi metų pasiekimai, prisiminti ir renginiai, kurie buvo skirti P. Vaičaičio metams.

Bekalbėdama apie juos rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė teigė nesuprantanti, kodėl sintautiškiai nenori, kad jų mokykla būtų pavadinta poeto vardu. Kita vertus, vedėja supranta, kad žmonių nepriversi daryti to, ko jie nenori.

„Negalime primesti jiems šios valios, jeigu mokyklos bendruomenė mano, kad jiems nereikia jokio vardo. Kita vertus, Sintautai daug ką byloja apie P. Vaičaitį, yra ir jo sodyba, ir gatvė pavadinta šio žmogaus garbei. Mokyklos pavadinimas, mano manymu, taip pat gražiai žiūrėtųsi... Ir nuostabiai papildytų jo įamžinimo visumą“, – kalbėjo A. Kasparevičienė.

Žymių kraštiečių vardais rajone pavadintos Lukšių Vinco Grybo bei Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos ir Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyrius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.