„Metų šviesa“ – Šakių trečiojo amžiaus universiteto rankose

metu sviesa
Nuotr. Laikraščio „Draugas“ nominacija „Metų šviesa“ už Šakių trečiojo amžiaus universiteto įsteigimą įteikta universiteto rektorei Margaritai Liukaitienei.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Jau tapę tradicija, kad metų pabaigoje laikraščio „Draugas“ kolektyvas apdovanoja pasirinktą asmenį, organizaciją ar įvykį. Savaime suprantama, toks apsisprendimas, kas gi verčiausias gauti apdovanojimą, tampa nemenku iššūkiu – per visus metus rajone nutinka išties daug prasmingų ir įsimintinų įvykių. Šiais metais „Metų šviesos“ nominacija įteikta Šakių trečiojo amžiaus universitetui (TAU).

Susidomėjimas pribloškė

Mintis Šakiuose įsteigti TAU neatsirado šiaip sau. Vyresniojo amžiaus šakiečiai vieni kitų klausinėjo, kada gi Šakiuose atsiras toks universitetas, o kai kurie kraštiečiai tokio tipo universitetą lankė Marijampolėje ir Garliavoje.

Vasario 22 d. Šakių viešojoje bibliotekoje TAU steigėjai (buvęs rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius, jo pavaduotojas Edgaras Pilypaitis, rajono savivaldybės tarybos narė Rima Rauktienė, buvęs Seimo narys Arvydas Vidžiūnas, Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Nijolė Bitinienė, dabartinio „Laikraščio Valsčius“ redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė, Šakių ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis, „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė, jos pavaduotoja Margarita Liukaitienė) pasirašė steigimo aktą, kuris tapo naujo pradžia ir atvėrė vyresniojo amžiaus žmonėms galimybę mokytis bei tobulėti pasirinktoje srityje.

Universiteto rektore išrinkta M. Liukaitienė kaip šiandien prisimena pasvarstymus, kaipgi atrodys universitetas, koks bus žmonių susidomėjimas, ar idėja pasiteisins ir pan.

„Vis pasvarstydavau: na, jei į keturis fakultetus susirinks grupelės po 15 žmonių, tiek lankytojų tikriausiai ir pakaks“, – su šypsena apie praeitį kalba universiteto rektorė.

Tačiau rajono gyventojai parodė tokį didelį susidomėjimą, kad dabar keturiuose fakultetuose į pasirinktas sritis gilinasi net 277 lankytojai. M. Liukaitienė pasakojo, kad iš pradžių, kai su prašymais studijuoti universitete iš visų rajono kampelių pradėjo plūsti žmonės, pasidarė šiek tiek baisu, bet ir gera, nes tokio darinio steigimas pasiteisino.

27–82

Nors pagal šio universiteto idėją jame studijuoti turėtų senjorai, tačiau nė vienam, nors ir jaunesniam gyventojui, universiteto durys nebuvo užtrenktos. M. Liukaitienė pasakojo, kad pačiam jauniausiam lankytojui viso labo 27-eri, o vyriausiam – 82-eji metai.

„Ateina tikrai ne pensinio amžiaus žmogus ir sako, kad nori studijuoti, tai kaip galima jam pasakyti ne? Aš taip negalėjau pasielgti. Todėl priėmėme visus norinčius. Tokia pati situacija ir su lankytojų skaičiumi. Dar iki mokslo metų pradžios užsirašiusių buvo apie 170, o į universiteto atidarymo šventę su prašymais atskubėjo dar daugiau nei šimtas žmonių“, – prisiminė rektorė.

Šiuo metu universitete yra keturi fakultetai (Istorijos-filosofijos, Sveikatos, Menų, Kalbų), tačiau jau kuris laikas svarstoma apie tai, kad reikia įkurti dar vieną fakultetą, kuriame būtų mokoma kultūrų geografijos.

Atotrūkis nuo kasdienybės

Svarbu pabrėžti – Trečiojo amžiaus universiteto tikslas, kad paskaitos nevyktų tik tarp keturių sienų, todėl organizuojamos įvairios ekskursijos ne tik po rajoną, bet ir po įvairius Lietuvos kampelius. Gal kažkam ir būtų keista, tačiau, suplanavus išvyką prie Sudargo piliakalnių, paaiškėjo, kad kai kurie universiteto lankytojai piliakalnius matė pirmą kartą.

Tiesa, M. Liukaitienė pasakojo, kad dauguma žmonių universitetą lanko ne tik dėl to, kad sužinotų kažką naujo – svarbų vaidmenį taip pat atlieka išėjimas iš namų, atotrūkis nuo vienatvės.

„Kai kurie universiteto lankytojai su ašaromis akyse dėkoja už veiklą. Fakultetų vadovai dirba be jokio atlygio, tad geras žodis jiems ir yra geriausia dovana. Nepaprastai smagu, nes mes galvojame apie universitetą lankančius žmones, o jie galvoja apie mus. Jei tik negali dalyvauti užsiėmimuose, iš anksto apie tai informuoja“, – pasakojo M. Liukaitienė.

Priežastys įvairios

Kodėl apskritai šakiečiai studijuoja Trečiojo amžiaus universitete? Motyvai mokytis yra labai įvairūs. Pavyzdžiui, Kalbų fakultete vieni mokosi dėl užsienyje gyvenančių vaikų, kad nuvykę pasisvečiuoti galėtų susikalbėti su vietiniais gyventojais, kiti ir dėl poreikio susikalbėti su kitataučiu žentu, marčia ar netgi anūkais. Dar kitų fakulteto lankytojų vienas iš pomėgių yra kelionės, tad kalbos barjero „pralaužimas“ yra būtinas.

Istorijos-filosofijos studijas pasirinko tie, kuriems aktualios istorinės žinios apie Lietuvą ir jos praeitį. M. Liukaitienė pastebėjo, kad Sveikatos fakultete mokslus kremta tie, kurie savo žinias nori gilinti psichologijos srityje. Įdomu tai, kad šiame fakultete mokosi ne vienas buvęs ir esamas medikas. Anot M. Liukaitienės, jie teigia paskaitose sužinantys daug įdomių, net ir negirdėtų dalykų. Menų fakultetą pasirinko tie, kuriems rankdarbiai, piešimas, kitos su menu susijusios veiklos yra arčiausiai širdies. Kaip pasakojo rektorė, daugelis universiteto lankytojų studijas pasirinko patys, tačiau kai kuriuos paskatino ir vaikai ar kiti artimieji, kad vienatvė netaptų kančia.

Nuo rugsėjo mėnesio veikiantis Trečiojo amžiaus universitetas, atrodo, jau rado savo vietą po saule, o veikla suplanuota visiems šiems mokslo metams. Studijų trukmė – dveji metai, po kurių bus įteikti ir baigimo diplomai. M. Liukaitienė mano, kad, pirmajai laidai baigus studijas, norinčių studijuoti kraštiečių šiek tiek sumažės, galbūt dar kartą studijuoti grįš pirmos laidos studentai. Kad ir kaip bebūtų, mažesnis lankytojų skaičius jokiu būdu netaps problema, mat steigiant TAU vienas iš tikslų ir nebuvo kiekybė. Šakių TAU steigimo deklaracijoje rašoma: ,,Šakių III amžiaus universitetas steigiamas tam, kad mūsų gimtajame krašte mažėtų liūdesio, atskirties ir vienatvės, kad negatyvius ženklus keistų aktyvus visavertis gyvenimas, proto ir sielos sveikata.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.