Rajono mokyklose nebeliks sargų

daniliauskas
Nuotr. Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas kalbėjo, kad mokyklos saugumui užtikrinti vietoje sargų bus samdoma apsaugos firma.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Jau kuris laikas kalbama apie tai, kad šalies švietimo įstaigose turėtų nebelikti sargų, o mokyklų apsauga turėtų vykti pasikliaujant šiuolaikinėmis technologijomis. Rajone tokie pasikeitimai jau vykdomi. Netrukus bus sudėlioti paskutiniai taškai – sargų nebeliks gimnazijose, viename iš daugiafunkcių centrų ir Šakių „Varpo“ mokykloje.

Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einanti Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė sausio 5 d. pasirašė įsakymą „Dėl rekomenduojamų pareigybių rajono savivaldybės švietimo įstaigų darbo užmokesčio fondui planuoti“. Įsakyme išvardytos numatytos pareigybės mokykloms, darželiams, daugiafunkciams centrams bei kiek jų turėtų būti. Tiesa, sargų etatų tarp jų nenumatyta.

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas kalbėjo, kad jau prieš kelerius metus sargų pareigybių nebelikę pagrindinėse mokyklose.

„Dabar pasirašytas įsakymas, kad sargų turi nebelikti ir gimnazijose, „Varpo“ mokykloje bei Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre. Žinoma, sargus mokyklos gali pasilikti, bet lėšų jų atlyginimams išmokėti šiais metais skirta nebus“, – sakė E. Pauliukėnas.

Anot Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, nebelikus sargų, daugelyje švietimo įstaigų jau įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, o kitur iki tol, kol sargai bus atleisti iš darbo, jas taip pat įrengs.

Ėmėsi veiksmų

Štai Šakių „Varpo“ mokykloje dirbantys  sargai skaičiuoja paskutines savo darbo dienas. Anot mokyklos direktoriaus Vito Daniliausko, atsižvelgiant į įsakymą, mokykloje buvo nustatytas atitinkamas etatų skaičius.

„2017 metams pasitvirtinome savo etatus be tų, kurie yra nerekomenduojami. Tai yra be sargų, taip pat po 0,5 sumažinti elektriko ir vairuotojo etatai. Tad iš viso sumažėjo 4 etatais“, – pasakojo direktorius.

Anot „Varpo“ mokyklos direktoriaus, darbuotojų išeitinėms kompensacijoms teks pakloti apie 15 tūkst. eurų. Tiesa, „Varpo“ mokykla neliks be priežiūros. Jau šiuo metu paskelbtas konkursas, kuriuo ieškoma apsaugos firma, kuri bus atsakinga už šios mokyklos saugumą. Kaip kalbėjo direktorius, samdant firmą, lėšų prireiks kur kas mažiau nei sargų algoms mokėti.

Kalbėta seniai

Kaip jau buvo minėta, apie tai, kad rajono švietimo įstaigos turi veržtis diržus, kalbama ne vienerius metus. Dar praėjusių metų vasario mėnesį vykusiame rajono švietimo įstaigų vadovų pasitarime jiems buvo pranešta apie tai, kad planuojama rajono gimnazijose atsisakyti sargų. Būtent tuometiniam savivaldybės administracijos direktoriui Evaldui Sniečkui už akių užkliuvo tai, kad gimnazijose yra įrengtos ir vaizdo stebėjimo kameros, ir darbą sėkmingai tęsia sargai. Tai administracijos direktoriui buvo nesuprantama.

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja E. Grigaitienė taip pat ne kartą akcentavo, kad viena iš sričių, kurioje būtų galima sutaupyti rajono savivaldybės biudžeto lėšų, – sumažinti švietimo įstaigų aplinkos darbuotojų etatus. Panašių pamąstymų išgirsta ir iš kai kurių rajono savivaldybės tarybos narių.

Sprendimą dėl maksimalaus leistino pareigybių skaičiaus rajono savivaldybės švietimo įstaigose turės priimti ir rajono savivaldybės tarybos nariai sausio 27d. vyksiančiame tarybos posėdyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.