Maitinimo pažadais era baigėsi?

lekeciai
Nuotr. Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje apsilankę (iš kairės) Lekėčių pagrindinės mokyklos direktorius Linas Adomaitis, Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis ir miestelio bendruomenės asociacijos pirmininkas Arūnas Matusevičius viliasi, kad pagaliau Lekėčiuose bus įrengtas lopšelis-darželis.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Apie tai, kad Lekėčiuose nėra lopšelio-darželio, kalbos netyla kone dvidešimtmetį. Patys lekėtiškiai vis stengiasi, ieško, kovoja už tai, kas, rodos, jiems priklausytų. Vis mina rajono savivaldybės valdžios atstovų kabinetų slenksčius, tačiau pastangos vis nueina perniek. Ar gali miestelio gyventojai pagaliau tikėtis, kad bus išgirsti ir suprasti?

Prieš penktadienį vykusį rajono savivaldybės tarybos posėdį vyko komitetų posėdžiai. Pats pirmasis, pradžioje savaitės vykęs – Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narių posėdis. Jau įprasta, kad komitetuose sulaukiama svečių, kurie nori pasisakyti vienu ar kitu klausimu, nori būti išgirsti ir suprasti. Šįkart komitete lankėsi Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis, Lekėčių bendruomenės asociacijos pirmininkas Arūnas Matusevičius bei Lekėčių pagrindinės mokyklos direktorius Linas Adomaitis.
„Informavau šiuos tris žmones, kad mes komitete apie darželio klausimą kalbėjome praėjusių metų pabaigoje. Nauji metai, problema neišspręsta, formuojamas biudžetas, nors, kaip visada, – finansų stygius. Planai, pažadai iš Vito Girdausko, kaip Regioninės plėtros skyriaus vedėjo, – migloti“, – kalbėjo komiteto pirmininkė Rima Rauktienė.

Prieš atvykstant į komiteto posėdį Lekėčių miestelio atstovai lankėsi pas V. Girdauską, tad R. Rauktienė teiravosi, ką jiems pavyko sužinoti.

„Planų yra, judesys yra į tą pusę, klausimas po truputį sprendžiamas – konkrečiai dėl finansavimo. Iš to, ką sužinojome, kyla kitas – prioritetų klausimas. Į tas pačias lėšas pretenduoja Lekėčiai, Kriūkai ir Griškabūdis“, – kalbėjo L. Adomaitis.

Šių trijų miestelių darželiams lėšos numatytos įgyvendinant projektą „Modernių ir saugių erdvių kūrimas Šakių rajono ugdymo įstaigose“, bendra projekto vertė – beveik 200 tūkst. eurų.

Tęsdamas kalbą L. Adomaitis pasakojo, kad lekėtiškiai jaučiasi nuskriausti, mat tiek Kriūkuose, tiek Griškabūdyje darželiai yra.

R. Rauktienė laikinai administracijos direktoriaus pareigas einančios Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės klausė, „kiek realios minėtosios lėšos, kada jos galėtų būti gautos ir kada būtų galima pradėti darbus.“

„Pasiskolinti galima maksimaliai tiek, kiek grąžiname paskolų, t. y. 500 tūkst. eurų, vadinasi, tiek projektams lėšų galime pasiskolinti. Pradiniame variante numatyta, kad šiais metais projektams reikia 900 tūkst. eurų. Turės būti labai rimtas prioritetų susidėliojimas šiuo klausimu“, – teigė E. Grigaitienė.

Kaip komentavo lekėtiškiai, kriūkiečiams pinigai reikalingi, nes norima darželį perkelti į mokyklą-daugiafunkcį centrą, griškabūdiečiams – darželio rekonstrukcijos darbams.

„Darosi absurdiška: rajonas nuosekliai sensta, o viename iš didesnių rajono miestelių nėra kur dėti vaikų. Juk vieniems tik reikia pasigerinti sąlygas (griškabūdiečiams ir kriūkiečiams – red. past.), o čia apskritai žmonės nieko neturi. Kitaip tariant, vienas basas, kito batai nelabai mandri“, – piktinosi komiteto narė Eglė Dragūnaitytė.

Rajono savivaldybės vicemeras Edgaras Pilypaitis taip pat kalbėjo, kad reikėtų susidėlioti prioritetus, nepuoselėti iliuzijų ten, kur neįmanoma, ir būti sąžiningiems prieš savo bendruomenės žmones, jų nemaitinti tuščiais pažadais.

„Šią problemą reikia išspręsti pirmu numeriu“, – teigė E. Pilypaitis.

Visas biudžeto programas, tarp jų ir Kaimo plėtros, svarstys komisija, kuriai pirmininkauja E. Grigaitienė, vėliau visų programų projektus su joms skirtu biudžetu turės tvirtinti rajono savivaldybės taryba. Belieka viltis, kad, priimant atitinkamus sprendimus, bus atsižvelgta į tai, ko lekėtiškiai jau taip seniai prašo.

Penktadienį po rajono savivaldybės tarybos posėdžio Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas susitiko su rajono švietimo įstaigų vadovais dėl lėšų švietimo įstaigoms paskirstymo.

„Mokyklų lėšos ateis tik į Lekėčius, darželių lėšos – į Griškabūdį, Kriūkus ir Lekėčius, o neformalaus ugdymo lėšos – „Varpo“ mokyklos stadionui“, – komentavo V. Girdauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.