Amžinas klausimas – kam kokią pinigų dalį atseikėti?

puodziukaitis darzeliai
Nuotr. Laikinai rajono savivaldybės mero pareigas einantis Juozas Puodžiukaitis (kairėje) siūlė Lekėčių darželio kūrimui skirti 90 tūkst. eurų, o Griškabūdžio ir Kriūkų darželiams – po 45 tūkst. eurų.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Antradienio rytą laikinai mero pareigas einantis Juozas Puodžiukaitis susitiko su Griškabūdžio, Kriūkų ir Lekėčių seniūnijų atstovais, kad aptartų darželių remonto ir įkūrimo darbus, panaudojant Europos Sąjungos lėšas. Susitikime taip pat dalyvavo Švietimo ir sporto skyriaus, Regioninės plėtros bei Biudžeto ir turto skyrių vedėjai.

Kaip jau neseniai rašėme, vėl į viešumą iškelta kone dvidešimtmetį spręsta ir neišspręsta problema – Lekėčiuose nėra vaikų darželio. Tačiau, jei pasiseks, darželis bus įrengtas, įsisavinant Europos Sąjungos lėšas. Tiesa, lėšų taip pat turėtų būti numatyta ir Kriūkų darželio perkėlimui į mokyklą-daugiafunkcį centrą bei būtiniausių remonto darbų atlikimui Griškabūdžio darželyje.

Lėšas būtų galima įsisavinti įgyvendinant du projektus iš 2014–2020 m. ES programavimo periodo. Vienas projektų – „Modernių ir saugių erdvių kūrimas Šakių rajono ugdymo įstaigose“, kurio maksimali vertė – 192 tūkst. eurų. Kitas projektas – „Šakių rajono savivaldybės mokyklų tinklo efektyvumo didinimas“ (šio projekto įgyvendinimui maksimaliai galima gauti 385 tūkst. eurų). Tiesa, pastarojo projekto lėšos atitektų Lekėčiams, o pirmojo projekto pinigus galimai dalysis visi trys miesteliai.
Būtent apie tai, kam kokią dalį pinigų atseikėti, kokios projektų įgyvendinimo galimybės ir lėšų pritraukimo tikimybės, diskutavo susirinkę atsakingi asmenys. Vis tik J. Puodžiukaitis visų pirma siūlė pakalbėti apie pirmąjį (192 tūkst. eurų vertės) projektą.

Vicemeras Edgaras Pilypaitis kaip vieną didžiausių problemų įvardijo tai, kad Lekėčiuose apskritai vis dar jokio darželio nėra. Anot jo, reikia pagaliau šį klausimą pajudinti iš mirties taško. Šiam teiginiui pritarė ir J. Puodžiukaitis, primindamas, kad lekėtiškiams darželį įkurti žadama daugiau nei penkiolika metų. Laikinasis meras paskelbė vieną iš pinigų paskirstymo variantų – 90 tūkst. eurų būtų skiriama Lekėčiams, o likusieji 90 tūkst. eurų būtų padalyti Kriūkams ir Griškabūdžiui.

„Mūsų skaičiavimais tokių pinigų turėtų užtekti, viską suskaičiavome jau ne vieną kartą. Žinoma, visi nori blizgėti, bet viską reikia daryti pagal tai, kiek turime pinigų. Dabar yra priimtas toks sprendimas. Vėliau, jei trūks, gal pinigų bus galima skirti iš rajono savivaldybės biudžeto“, – kalbėjo J. Puodžiukaitis.

Išgirdęs apie tokį pasiūlymą Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis svarstė ir retoriškai teiravosi, ar nebūtų galima Lekėčiams skirti tiek pinigų, kiek ir reikia, o ne kiek numatyta.

„Kituose dviejuose miesteliuose yra darželiai, yra, kur palikti vaikus. Pas mus, ko gero, du trečdaliai vaikų darželius pasiekia Kauno rajone, Zapyškyje, Ežerėlyje, Noreikiškėse, keli vaikai darželį lanko Lukšiuose. Todėl iš mūsų būsimos pirmos klasės nieko nelieka“, – situaciją komentavo seniūnas.

Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė sakė, kad darželį perkeliant į mokyklos-daugiafunkcio centro pastatą būtų išsprendžiamas ekonomiškumo klausimas. Tuomet sumažėtų darbuotojų etatų bei nereikėtų papildomai išlaikyti vieno pastato.

Prieš 35 m. pastatyto Griškabūdžio gimnazijos skyriaus-darželio „Pumpurėlis“ vadovė Ona Rimaitienė pabrėžė, kad rajono savivaldybės lėšomis įstaigoje nė karto nebuvo atlikti remonto darbai, tik pakeisti langai ir stogo danga.

„Darželyje metasi pelėsis, šalta, pirmadieniais tebūna 13 laipsnių šilumos, nelygios grindys. Taip pat reikėtų pakeisti prausyklas, patalpų sienos subėgusios, ištrūkinėjusios plytelės. Higienos normose numatyta, kad turėtų būti įrengti keturi unitazai, yra tik du, reikia keturių plautuvių, turime taip pat po dvi“, – kalbėjo direktorė.

Tiek J. Puodžiukaitis, tiek Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas susirinkusiesiems bandė paaiškinti, jog šiais metais fiziškai pastebimų darbų dėl projekto įgyvendinimo nebus matoma, mat visos finansavimo skyrimo procedūros yra gana ilgos. Remonto, perkėlimo ir panašūs darbai bus pradėti tik 2018 m.

„Šiais metais, jeigu patvirtins aprašus, o tai tikriausiai bus pavasarį, pirmiausiai turėsime pateikti projektinius pasiūlymus, pateikti paraiškas, turėsime atitikti keliamus reikalavimus. Šių metų optimistinis variantas – nuperkame supaprastintus darbo projektus, atliekame ekspertizę ir geriausiu atveju dar įvykdome darbų pirkimus ir žinome, kas, kur ir kokius darbus atliks. Realūs statybų darbai prasidės 2018 m. Manau, kad iki rugsėjo jie turėtų baigtis“, – situaciją paaiškino V. Girdauskas.

Ko gero, dėl šio klausimo suinteresuoti asmenys rinksis dar ne kartą. Belieka tikėtis, kad visiems vietos po saule užteks ir piniginiai klausimai bus išspręsti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.