Reitinguose – rajono mokyklų pakilimai ir nuosmukiai

kudirkos gimnazija
Nuotr. Didelis proveržis šiemet įvyko Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje, kuri iš 282 reitingo vietos pakilo į 145.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę pasirodė naujas žurnalo „Reitingai“ numeris, kuriame paskelbtos geriausios pradinės, pagrindinės mokyklos, gimnazijos bei progimnazijos. Apžvelgti kiti su švietimo įstaigomis susiję niuansai. Mūsų rajono mokyklos sąrašuose figūruoja tiek iš geros, tiek iš blogos pusės.

Gimnazijų proveržis

Kaip ir ankstesniais metais, leidinyje paskelbti gimnazijų reitingai. Tiek šiemet, tiek praėjusiais metais pirmoje šio reitingo vietoje puikuojasi Klaipėdos licėjus, paskutinėje (357 vietoje) – Panevėžio r. Paįstrio J. Zikaro gimnazija. Džiugu, nes visos keturios mūsų rajono gimnazijos šiemet atsidūrė aukštesnėse reitingo lentelės vietose nei buvo praėjusiais metais.

Iš mūsų rajono gimnazijų tarp šimto geriausių pateko ir 74 vietoje atsidūrė Šakių „Žiburio“ gimnazija (praėjusiais metais „Žiburys“ buvo 94 vietoje, o 2015 – 72-oje). Reitinguojant gimnazija surinko 45,69 taško: iš viso į gimnazijos I klasę (2012 m.) buvo priimta 120 mokinių, o 2016 m. gimnaziją baigė 155 abiturientai, iš jų 84 įstojo į valstybės finansuojamas vietas, vienas mokinys įstojo į užsienio aukštąją mokyklą. Praėjusiais mokslo metais „Žiburį“ baigė du abiturientai, gavę po vieną šimtuką.

Antrajame šimtuke atsidūrė dar dvi rajono gimnazijos. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija, surinkusi 39,29 taško, reitinge užėmė 145 vietą ir labai pakilo į viršų (praėjusiais metais ji buvo 282 vietoje, o 2015 – 197-oje). 2012 m. į gimnazijos I klasę buvo priimti 42 mokiniai, o praėjusiais metais ją baigė 33 abiturientai. Iš jų dešimt įstojo į valstybės finansuojamas vietas, vienas abiturientas įstojo į aukštąją mokyklą užsienyje. Vienas iš abiturientų iš egzamino gavo šimtuką.

Griškabūdžio gimnazija šiemet atsidūrė 197 reitingo lentelės vietoje (surinko 34,99 taško). Praėjusiais metais ši gimnazija buvo 289 vietoje, o 2015 m. – 161-oje. Iš viso į gimnazijos pirmąją klasę 2012 m. buvo priimti 37 mokiniai, o praėjusiais metais ją baigė 34 abiturientai, iš jų 15 įstojo į valstybės finansuojamas vietas, tačiau nė vienas nesimoko užsienio aukštojoje mokykloje ir nė vienas nesurinko šimto taškų iš kurio nors egzamino.

Lukšių Vinco Grybo gimnazija pateko tarp 201–300 vietas užimančių gimnazijų ir, surinkusi 32,85 taško, atsidūrė 222 reitingo vietoje. Praėjusiais metais Lukšių gimnazija buvo 252 vietoje, o 2015 m. – 163-ioje. Iš viso į gimnazijos I klasę 2012 m. buvo priimta 51 mokinys, o praėjusiais metais ją baigė 52, iš kurių 17 įstojo į valstybės finansuojamas vietas, bet nė vienas nesimoko užsienio aukštosiose mokyklose. Vienas abiturientas praėjusiais metais laikydamas vieną iš egzaminų surinko šimtą taškų.

Kiti vertinimai

Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra nuolat stebi ir vertina Lietuvos mokyklas, o vėliau surinktus duomenis analizuoja. Apibendrinus 2009–2016 m. m. vertintų mokyklų rezultatus, paaiškėjo, kad galima išskirti mokyklas, kuriose ugdymas pamokų metu vertintas kaip kokybiškas ar labai kokybiškas. Tarp tokių mokyklų 1–4 klasių grupėje puikuojasi ir Plokščių mokykla-daugiafunkcis centras.

„Reitinguose“ jau trečią kartą pateikiamas Lietuvos pradinių mokyklų ketvirtų klasių bei progimnazijų aštuntų klasių standartizuotų testų rezultatų palyginimas.

Ketvirtokų reitinge iš mūsų rajono mokyklų geriausi Slavikų pagrindinės mokyklos testų rezultatai (surinkta 6,55 balo). Pavyzdžiui, panagrinėjus atliktų matematikos užduočių rezultatus paaiškėjo, kad šioje mokykloje daugiau nei 80 proc. mokinių matematikos įvertinimų lygmuo yra pagrindinis, daugiau nei 16 proc. – aukštesnysis. Lekėčių mokykla surinko 5,57 balo, joje daugiau nei 33 proc. besimokančių vaikų matematikos įvertinimo lygmuo pagrindinis, 20 proc. aukštesnysis, o 13 proc. – nepatenkinamas. „Varpo“ mokykla surinko 4,67 balo. Joje daugiau nei 51 proc. mokinių matematikos įvertinimo lygmuo pagrindinis, 14 proc. nepatenkinamas, o daugiau nei 4 proc. – aukštesnysis.

Atlikus aštuntokų standartizuotus testus, paaiškėjo, kad „Varpo“ mokykla surinko 7,96 balo, Lekėčių mokykla 7,64 balo (didžiausias balas – 9,18), jį gavo Jonavos „Neries“ pagrindinė mokykla).

Kitas reitingas – pagrindinių mokyklų, kuriame jos išrikiuotos pagal mokinių lietuvių kalbos ir matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo rezultatų vidurkį, vėliau išvedus bendrą vidurkį. Gerai šiame reitinge pasirodė Sintautų pagrindinė mokykla, joje pagal dešimtbalę sistemą vaikų lietuvių kalbos pasiekimų vidurkis siekia 6,88, o matematikos – 6. Slavikų pagrindinėje mokykloje situacija kiek kitokia, štai kaip ji apibūdinama pateiktame straipsnyje: „Slavikų pagrindinėje mokykloje lietuvių kalba vaikams sekasi tikrai gerai ir jų vidurkis siekia 7,33 balo, bet matematikos vidurkis – tik 4,33 balo, tai yra 3 balais žemesnis. Tai jau aiškus signalas mokyklos bendruomenei, kad čia reikia permainų ir aukštesnių siekių, tai taip pat reiškia, kad pasimokyti galbūt būtų galima ir iš lietuvių kalbos mokytojų.“

Identiška situacija ir Lekėčių mokykloje – joje lietuvių kalbos vidurkis siekia 6, o matematikos – 3. Kriūkų mokykloje-daugiafunkciame centre mokinių lietuvių kalbos rezultatų vidurkis – 6,5, o matematikos – 4,79. Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje mokiniai tiek lietuvių kalbą, tiek matematiką moka panašiai (lietuvių kalba – 5,83, matematika – 5,17).

Štai Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre vaikai geriau moka lietuvių kalbą, vidurkis siekia 5,8, o matematikos – 3,9. Kidulių pagrindinės mokyklos mokiniai lietuvių kalbą moka vidutiniškai, jų vidurkis siekia 4,91, matematikos – 3,82.

Į ugdymo įstaigas pažvelgta padarius dar vieną pjūvį, t. y. įvardytos mokinių skaičiumi didžiausios ir mažiausios mokyklos. Tarp didžiausių šalies pagrindinių mokyklų įvardyta Šakių „Varpo“ mokykla (873 moksleiviai), o tarp mažiausių progimnazijų – Žvirgždaičių (mokosi 47 mokiniai).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.