Ar programuoti mokysis ir daugiau vaikų?

kazicku fondas
Nuotr. Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė (stovi) bei viešnios iš Kazickų šeimos fondo domėjosi, kaip mažieji programuotojai atlieka jiems pateiktas užduotis.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių „Žiburio“ gimnazijoje praėjusių metų rugsėjo 9 d. startavo JAV programavimo paslaugų „Devbridge Group“ įmonės inicijuojami mokymai „Sourcery for Kids“, kurie tęsis iki mokslo metų pabaigos. Ar ir toliau vyks programavimo mokymai, priklauso nuo geradarių. Sausio 6 d. gimnazijoje lankėsi, programavimo mokymus stebėjo Kazickų šeimos fondo Niujorko skyriaus direktorė Neila Baumilienė su dukra Vilija ir aptarė galimas bendradarbiavimo galimybes. Jų tikslas, kad programavimo mokytųsi ir dienos centrų vaikai.

Šakiuose pamokas lanko 32 moksleiviai, kurie yra 7–12 metų amžiaus. Mažuosius informacinių technologijų specialistus ugdo „Žiburio“ gimnazijos informacinių technologijų mokytojas Giedrius Rinkevičius, buvęs „Žiburio“ gimnazijos mokinys Rokas Kučiauskas ir Kauno technologijos universiteto studentė Solveiga Varneckaitė. Vaikai dirba po aštuonis keturiose grupėse, užsiėmimai vyksta savaitgaliais ir yra nemokami.

Vaikai mokosi pagal neformalaus švietimo programoje akredituotą programą, kurią organizuoja ir vykdo „bit&Bite“. Ši programa leidžia vaikams žengti pirmuosius žingsnius į programavimo pasaulį, skatina kūrybiškumą, savarankiškumą.

Šeštadienio rytą viešnios, Kazickų šeimos fondo Niujorko skyriaus direktorė N. Baumilienė su dukra Vilija, pirmiausiai užsuko į „Žiburio“ gimnazijos klasę, kurioje mažieji programuotojai įtemptai dirbo prie kompiuterių. Vienas vaikas pasigyrė, kad atvyksta į pamokas net iš Panovių.

G. Rinkevičius pasakojo, kad, atsiradus laisvai vietai grupėje, prisijungia ir nauji mokiniai, o jiems mokytojai padeda pasivyti jau pažengusius moksleivius.

„Vienas praktiškas klausimas: dažnai Lietuvoje nenori šeštadieniais į mokyklas nieko įsileisti, kaip jūs čia tokie geri esate?“ – teiravosi N. Baumilienė ir pridūrė, kad siūlant kažkokius projektus dažnai išgirstama, kad šeštadieniais mokyklų patalpomis neleis naudotis.

„Manau, kad mokykla tam ir reikalinga, kad joje vyktų ne tik pamokos. Mokyklai reikia gyvybės. Šeštadieniais pas mus atsiranda norinčių pasportuoti, vaikai mokomi programavimo, leidžiame naudotis mokyklos patalpomis TAU studentams.  Gimnazijoje yra budintis žmogus, mokyklą šildome ir savaitgaliais“, – pasakojo „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė. Ji dar pridūrė, kad mokykloje kompiuterių klasėse dirba visa bendruomenė, kompiuteriai praktiškai niekada nebūna laisvi.

N. Baumilienė pasakojo, kad Kazickų šeimos fondas veikia nuo 1998m. Niujorke, Jungtinėse Amerikos Valstijose, o nuo 1999 m. – Vilniuje. Fondo steigėjas buvo Lietuvos Respublikos ir JAV pilietis, Pasvalio krašto garbės pilietis, KTU garbės daktaras, Jeilio Universiteto ekonomikos mokslų daktaras, verslininkas ir filantropas Juozas Petras Kazickas. Šiuo metu pagrindinį dėmesį Fondas skiria švietimui ir socialiniams projektams, taip pat remia kultūros, sveikatos apsaugos, religines ir labdaros organizacijas.

Pasak Niujorko skyriaus direktorės  N. Baumilienės, rėmimo programas ir projektus Fondas vykdo Lietuvoje ir JAV, tačiau savo veiklos istorijoje yra skyręs paramą ir kitose pasaulio valstybėse.

„Pasakysiu atvirai – atvažiavome į Šakius pasižvalgyti, atrodo, kad jūs viską čia turite, tai ir remti čia jūsų nereikia “, – juokavo viešnia.

Ji pasakojo, kad Kazickų šeimos fondas bendradarbiauja su „Devbridge Group“ įmone, kuri Šakiuose finansuoja vaikų programavimo mokymus. Pasak N. Baumilienės, jie prisidėtų dar apie 50 tūkst. eurų, kad dar 200 vaikų galėtų Lietuvoje mokytis kompiuterinio raštingumo, ji akcentavo, kad dalis tų vaikų galėtų būti iš dienos centrų.

„Aš norėjau atvažiuoti ir išsiaiškinti, kaip programavimo mokymai pas jus vyksta realiai. Apvažiuoju daug Lietuvos vietų ir matau, kad yra daug saugių erdvių, kompiuterių bazės yra milžiniškos, bet neišnaudotos. Dar daug kur nėra to bendro intereso, kaip, pavyzdžiui, tą vaiką atvežti iki tų mokymų vietų“, – svarstė N. Baumilienė, įsivaizdavusi, kad Šakiuose programavimo mokymuose dalyvaus daugiau vaikų.

Jos žodžiais, galėtų vykti per programavimo mokymus vaikams ir daugiau veiklų.

Viešnia papasakojo, kad projekto „Krepšinio galia“ sumanytojas Peter Kazickas pirmą kartą Zimbabvėje apsilankė prieš septynerius metus savanoriaudamas „Hoops4Hope“ programoje. Peteris ieškojo būdų, kaip galėtų prisidėti prie vaikų tobulėjimo, ir šiandien jis moko šimtus vaikų Zimbabvėje programuoti. Anot N. Baumilienės, Zimbabvėje praktiškai nėra interneto, o 85 proc. vaikų namie neturi kompiuterio. Bet, jos žodžiais, užtenka stipriai norėti ir viskas tampa įmanoma.
„Aš šešeri metai dirbu fonde ir stengiuosi, kad pinigai būtų skirti Lietuvos vaikams, nes tų Kazickų pinigų reikia ir Afrikai, ir Kenijai. Todėl man reikia jūsų pagalbos. Galbūt ateityje galėtume finansuoti programavimo mokymus, pavyzdžiui, dienos centrų vaikams. Vėlgi – viskas priklausys nuo dirbančio dienos centre žmogaus, ar jis bus suinteresuotas tuo“, – svarstė N. Baumilienė ir atskleidė, kad yra minčių, nupirkus mobilų komplektą kompiuterių, važiuoti per Lietuvos dienos centrus ir vaikus mokyti programavimo.

„Gal per drąsiai pasakysiu, bet man norėtųsi, kad daugiau kaimo vaikai galėtų prisiliesti prie tų mokymų, mąstau, kaip tiems vaikams duoti šansą tobulėti. Vėlgi – arčiausiai jų yra kaimo bibliotekos, galbūt galima išnaudoti bibliotekų potencialą“, – kalbėjo viešnia.

N. Baumilienė kvietė šakiečius apsvarstyti pasiūlymus ir kartu kurti sąlygas vaikų kompiuterinio raštingumo skatinimui ir kitų veiklų kūrimui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.