„Europrotų“ finale dėl pagrindinio prizo rungsis „Žiburio“ banginiai“

europrotai
Nuotr. Rajono „Europortų“ turnyro dalyviai džiaugėsi galimybe turiningai praleisti laisvalaikį ir pamankštinti protą.


Asta GVILDIENĖ

Vasario 21 d. Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje vyko „Europrotų“ finalinis žaidimas. Jis vienu metu organizuojamas 22-juose Lietuvos miestuose ir rajonuose. Tiesa, mūsų krašte į jį įsitraukė tik trys komandos, tačiau geras pavyzdys visada užkrečia. Žaidimą organizuojanti Jaunimo Europos komandos narė, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos trečiokė Deimantė Bakaitytė tikisi, kad kitais metais „Europrotuose“ savo laisvalaikį turiningai praleisti norės gerokai daugiau žmonių.

Pasak Deimantės, Jaunimo Europos komandą sudaro 16–29 m. jaunuoliai, šiuolaikiškai ir įdomiai pristatantys Europos Sąjungą. O „Europrotai“ – vienas  iš pristatymo būdų. Jį reikia priimti ne kaip kažkokį egzaminą, o tiesiog kaip linksmą ir įdomų žaidimą, paremtą protų kovų tipo viktorina, kuri vakarais į įvairias erdves pritraukia žinių ištroškusius smalsuolius.

Žaidimo dalyviams nereikėjo graužti knygų, skaityti istorinių dokumentų ar kalti atmintinai mokslinių faktų – čia buvo svarbu pasitelkti bendras žinias ir loginį mąstymą. „Europrotai“ leido patiems įvertinti, ką žinome apie Europos kultūrą, meną, sportą, maistą, istoriją, geografiją, kiną, muziką, įžymius žmones ir t. t.

Mūsų rajone šiame žaidime savo žinias išbandė trys komandos: dvi Šakių „Žiburio“ gimnazijos – „Žiburio“ banginiai“ ir „Bravo“ bei „Taurūs protai“ iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos. Komandas sudaro po šešis žaidėjus. „Žiburio“ banginių“ komandą sudaro keturi moksleiviai ir du mokytojai – Asta Urbaitienė ir Darius Jakavičius. „Bravo“ komandoje – penki gimnazistai ir mokytoja Birutė Bendoraitienė. „Taurūs protai“ buvo išskirtinai tik moksleivių komanda.

Turnyras prasidėjo praėjusių metų spalio 25 d. Jame visoje Lietuvoje susirungė apie 200 komandų. Žaidimas buvo sudarytas iš penkių teminių turų po dešimt klausimų. Kiekvienas iš penkių turų skirtingas: pirmasis – bendrųjų žinių patikrinimas, antrasis – teminis turas, trečiasis – foto turas, ketvirtasis – audio turas arba muzikinės mįslės ir paskutinysis – vėl bendrųjų žinių turas. Žaidimo metu komandos galėjo naudotis tik savo narių žiniomis ir išmintimi. Išmanieji telefonai, kompiuteriai, knygos ir kitos priemonės buvo griežtai draudžiamos.

Paskelbus turo temą, buvo garsiai perskaitomi dešimt klausimų. Juos kiekviena komanda aptardavo ir ant atsakymų lapelio užrašydavo teisingiausią atsakymą. Turo pabaigoje jį perduodavo žaidimo vedėjui, kuris, per trumpą pertraukėlę apibendrinęs atsakymus, paskelbdavo rezultatus. Turnyro nugalėtoja – komanda, surinkusi daugiausiai taškų per visus penkis turus. Ja mūsų rajone tapo „Žiburio“ banginiai“, kurių sudėtyje mokytojai A. Urbaitienė ir D. Jakavičius  bei keturi gimnazistai – Feliksas Remeika, Naglis Gudiškis, Gabija Endzelytė ir Kotryna Stankaitytė. Jie su stipriausiais žaidėjais susirungs Vilniuje kovo 24 d. vyksiančiame finale. Čia laimėjusi komanda bus apdovanota kelione į Briuselį arba Strasbūrą. Kas žino, gal ši laimė nusišypsos šakiečiams.

Deimantė džiaugėsi, kad „Europrotus“ noriai parėmė ir prizus įsteigė ne viena mūsų rajono įmonė, už ką ji ypač dėkinga.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.