Nepopuliarius sprendimus diktuoja gyvenimas

paluobiai daugiafunkcinis
Nuotr. Meras Edgaras Pilypaitis Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre susirinkusiems bendruomenės nariams aiškino įstaigos reorganizacijos klausimus, tačiau gyventojai guodėsi, kad yra užmirštas kraštas.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Pastaruoju metu apie Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro likimą kalbama gana dažnai. Nerimaudami, kas jų laukia, paluobiškiai vyko ir pas merą, apie tai ne kartą rašyta spaudoje, o ketvirtadienį Paluobiuose kartu su bendruomene aptartas mokyklos-daugiafunkcio centro reorganizacijos klausimas.

Susitikime, be mero Edgaro Pilypaičio, į gyventojų klausimus buvo pasiruošę atsakyti ir Socialinės paramos bei Švietimo ir sporto skyrių vedėjai Leonora Pocevičiūtė ir Elvydas Pauliukėnas, Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius.

Pastatą stengsis išlaikyti

Jau susitikimo pradžioje meras informavo, kad mokykla-daugiafunkcis centras nebus atskiras juridinis vienetas, o taps Griškabūdžio gimnazijos skyriumi. Jis pažadėjo, kad bus stengiamasi išlaikyti ir pastatą, ir pagrindines funkcijas, tačiau apie tai turėtų galvoti ir bendruomenė.

„Kultūra kaip buvo, taip ir bus, veiks ir neįgaliųjų dienų centras, darželis, biblioteka“, – sakė E. Pilypaitis, pridūręs, kad jau anksčiau yra siūlęs Griškabūdžio darželyje netelpančių vaikų tėvams svarstyti galimybę atžalas leisti į Paluobius.

„Ikimokyklinio ugdymo vaikų pavėžėjimas nevykdomas, tačiau miestuose tėvai ne tokius atstumus vežioja. Ir tai būtų papildoma galimybė išgyventi“, – kalbėjo rajono vadovas.

Be to, vėliau svarstyta, kad pati bendruomenė galėtų stengtis įgyvendinti vienokius ar kitokius projektus ir prisidėti prie pastato išlaikymo, stengtis jį labiau įveiklinti, tačiau iš salės pasigirdo komentarai, kad šiuo metu bendruomenės centras neveiksnus ir laukiama, kada bus galimybė perrinkti pirmininką.

Nesulaukė, kiek planuota

Mokyklos-daugiafunkcio centro patalpose veikia tik pernai vasarą duris atvėręs neįgaliųjų dienos užimtumo centras. Beje, kaip pripažino Socialinės paramos skyriaus vedėja L. Pocevičiūtė, lankytojų šis centras irgi nesulaukė tiek, kiek buvo tikėtasi, nors poreikis buvo tirtas.

„Pasižiūrėkime kaimynus, artimuosius ir paraginkime jį lankyti. Pergalvokime, kur yra ir kiek yra neįgalių asmenų ir kurie iš jų galėtų pasinaudoti šia paslauga. Tikrai kai kurių tėvelių, su kuriais buvo kalbėta prieš centro atidarymą, čia nematau. Puikus centras, puiki bazė ir specialistai, tad būkime aktyvūs. Nelanko tiek, kiek buvo norėta“, – ragino vedėja.

Ji konkrečiais skaičiais pateikė, kiek Barzdų, Griškabūdžio, Žvirgždaičių ir Kudirkos Naumiesčio seniūnijose (centras labiau buvo orientuotas šiam kraštui) yra asmenų su slauga ir priežiūra, bei siūlė seniūnams, socialiniams darbuotojams permąstyti savo gyventojus, kurie galėtų tapti centro lankytojai. Siūlyta pagalvoti apie galimybę organizuoti Atvirų durų dienas, kurių metu būtų suteikta galimybė susipažinti su centru bei siūlomomis paslaugomis.

Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė džiaugėsi šiuo centru ir linkėjo kantrybės bei lankstumo prisijaukinant į centrą šeimas.

„Galbūt, kai turi gerai, kartais ir neįvertini“, – svarstė ji.

Nepopuliaru, bet būtina

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas E. Pauliukėnas apgailestavo, kad atsitiko taip, kaip atsitiko, ir mokinių skaičius taip stipriai sumažėjo.

Tenka apgailestauti, bet gal ir patys pamąstykite, kodėl taip įvyko“, – sakė vedėjas.

Jis vardijo, kad 2007 m. mokykloje buvo 129 mokiniai, 2008 m. – 130, 2009 m. – 143, o šiais metais jų skaičius siekia 20, kitais metais lieka tik darželinukai ir nesusidaro net pradinukų klasės.

„Gaila, kad toks didžiulis, gerai išsilaikęs pastatas, o vaikų nėra ir reikės kai kam palikti darbus. Bet mes jau nieko nepakeisime, taip yra“, – kalbėjo E. Pauliukėnas.

Tą patį akcentavo ir meras, nes tiesiog pats gyvenimas diktuoja kad ir nepopuliarius, bet būtinus sprendimus.

Kad tenka užsidaryti tokiai gražiai mokyklai, apgailestavo ir Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius bei siūlė gyventojams visais rūpimais klausimais kreiptis į jį.

„Esu atviras visiems pasiūlymams, manau, rasime sprendimus“, – kalbėjo susirinkusiems seniūnas.

Visgi paluobiškiai optimizmu netryško ir labiausiai guodėsi dėl prastų, neišvažiuojamų kelių, teiravosi apie galimybes asfaltuoti Paluobiuose esančias gatves.

„Esam užmirštas kraštas, jau tuoj ir katafalkai neišvažiuos. Turim rūmus, bet neturim paslaugų. Nei šarvojimo salės, nieko“, – aidėjo iš salės.

Seniūnas nelabai kuo galėjo paguosti, mat iš viso seniūnijoje yra 31 gatvė, o per metus sutvarkoma viena gatvė. Tai, kad pati bendruomenė, tiksliau, bendruomenės centras neaktyvus, seniūnas irgi nieko negalėjo pagelbėti ir patarė spręsti klausimą patiems, persirinkti vadovybę. Kai yra aktyvi bendruomenė, ką kalbėjo ir rajono administracijos vadovai, ji gali rengti projektus ir bandyti pritraukti lėšas.

Nors apie reorganizaciją kalbama ne pirmą kartą, mokykla bus reorganizuota tik rugsėjo 1 d., nes yra atitinkami terminai bei tvarka, su kuria gyventojai taip pat buvo supažindinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.