Logopedė siekia savo žiniomis dalintis kuo plačiau

jazukeviciene logopede
Nuotr. Logopedė bei pedagogė Diana Jazukevičienė užduotis kuria pati ir jomis nemokamai dalijasi internete. Tai tiesiog jos, kaip specialistės, duoklė, nes siekia, kad užaugtų kuo daugiau intelektualių ir protingų vaikų.

Gintarė MARTINAITIENĖ  

Šiek tiek daugiau nei prieš metus socialiniame tinkle „Facebook“ startavo pedagogės bei logopedės Dianos Jazukevičienės inicijuota paskyra „Lavina LT“, kurioje specialistė mielai dalijasi įvairiomis užduočių idėjomis. Logopedė džiaugiasi, kad jos kurtomis užduotimis noriai naudojasi ne tik tėveliai, bet ir ugdymo įstaigos. „Man, kaip specialistei, tai didžiausias įvertinimas“, – sako D. Jazukevičienė ir nori, kad „Lavina LT“ atrastų dar daugiau žmonių.

Bendraudama su tėvais, konsultuodama kalbos defektų turinčius vaikus D. Jazukevičienė sako supratusi, kad tėvams reikia ir jie nori kokybiškų užduočių, kvalifikuotų patarimų. Tad 11 metų logopede dirbanti moteris savo žiniomis nusprendė dalintis internete. Ir nemokamai.

„Internete daug įvairios informacijos, bet labai daug šiukšlių, o kokybiškus dalykus reikia mokėti atsirinkti“, – sako D. Jazukevičienė.

Be to, viskas, kas dedama į „Lavina LT“, yra pačios logopedės išbandyta ir patikrinta. Ji nesiskolina užduočių ar idėjų iš kitur, bet viską kuria pati. Į šį procesą jau įtraukusi vyresnįjį sūnų ir vyrą.

„Jie mano idėjas padeda paversti kompiuteriniais variantais“, – atskleidžia pašnekovė.

Moteris džiaugiasi, kad pernai sausį startavusi internetinė paskyra turi apie 4 tūkst. sekėjų, o ji pati nuolat sulaukia padėkų bei teigiamų įvertinimų, prašymų pakonsultuoti, patarti.

„Tai mano, kaip specialistės, duoklė. Mano tikslas, kad užaugtų kuo daugiau protingų ir intelektualių vaikų“, – sumanymo prasmę aiškina D. Jazukevičienė.

Žinoma, užduočių sukėlimas užima laiko, tačiau moteris svarsto: negi bus geriau, jei ji savo žinias ir sukauptą patirtį slėps? Tuo labiau, kad mato, jog užduotys padeda lavinti motoriką, koordinaciją, kalbą. Be to, supranta, kad kartais tiek pedagogams, tiek tėveliams pritrūksta idėjų, o čia vienoje vietoje šūsnis profesionalių paruoštukų, kaip užsiimti su mažaisiais. Tiesa, ji pripažįsta, kad savo praktikoje yra susidūrusi su netgi patarimų gailinčiais ar žiniomis nenorinčiais dalintis kolegomis pedagogais, tačiau ji ne iš tų – visos užduotys, kurias netgi galima parsisiųsti atskirais dokumentais, yra nemokamos. D. Jazukevičienė trokšta, kad jas atrastų dar daugiau tėvelių, darželių, kolegų. Jai tai teikia didžiulį džiaugsmą.

„Man, kaip specialistei, tai didžiausias įvertinimas“, – sako moteris.

Tiesa, norėtųsi, kad autorystė liktų, nes būna, jog kažkas pasisavina jos užduotį kaip savo.

Pačių užduočių kūrimas D. Jazukevičienei taip pat teikia džiaugsmą, o jei ilgiau nesukuria kažko naujo, negali nurimti. Tiesa, kiek jų sukūrusi, sako neskaičiuojanti, nes ne toks jos tikslas. Į „Lavina LT“ yra įkėlusi 90 užduočių. Ypač džiaugiasi „Mažųjų abėcėle“, kurią kaip dovaną perka vaikams ne tik kraštiečiai, bet ir užsienyje gyvenantys lietuvaičiai. D. Jazukevičienės žiniomis, ši jos priemonė yra gal 20-tyje valstybių.

„Man smagu, kad šią priemonę pripažino Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras ir ją įtraukė į rekomenduojamų priemonių sąrašą. Man tai buvo kaip Nobelio premija. Tai didelis įvertinimas“, – pripažįsta logopedė.

Ji pasakojo, kad iš pradžių abėcėlę kūrė tiesiog kaip priemonę tėvams ir vaikams, kad daugiau laiko praleistų kartu ir vaikai žaisdami mokytųsi. O ji sulaukė ir įvertinimo! Apskritai, kaip sako pašnekovė, vaikas mielai mokosi žaisdamas, tad ir jos užduotys atrodo smagus žaidimas, bet teikiantis didžiulę naudą. Tuo labiau, kad skaitymo sutrikimų turinčių vaikų daugėja, darželiuose specialistai dažniausiai nespėja visiems skirti laiko, o pasinaudoję „Lavina LT“ prie savo atžalų lavinimo gali prisidėti tėvai. Ir svarbiausia – kokybiškai.

Stebiuosi, su kokiu pozityvumu bei atsidavimu D. Jazukevičienė pasakoja apie užduočių kūrimą, jų gamybą. Štai pokalbio metu ji demonstruoja iš šiaudelių, ausų krapštukų ar kitų buitinių dalykų pagamintas užduotis, kurias naudoja savo darbo praktikoje. Atkleidžia, kad ir kelias į logopediją atsirado iš būtinybės tobulinti žinias.

„Dirbdama geografijos mokytoja turėjau pirmą pažintį su specialiųjų poreikių vaikais ir nežinojau, kaip elgtis, todėl nusprendžiau gilinti žinias“, – sako specialistė.

Vėliau jos gyvenime liko tik logopedija, tačiau viena veikla neapsiriboja – su vyru, taip pat pedagogu, Panoviuose augina smaragdines tujas ir turi medelyną, šiuo metu būtent D. Jazukevičienė rūpinasi ir suaugusiųjų švietimu rajone bei pripažįsta, kad be vaikų ir jų ugdymo neįsivaizduoja savo gyvenimo. Juokauja, kad iki kaulų smegenų yra pedagogė, o tai išgirdus norom nenorom pagalvoji, ko reiktų, jei visi pedagogai į savo darbą žiūrėtų taip, kaip ši moteris. Galbūt tuomet nereikėtų ir idėjų Lietuvai apie prestižine tapsiančią mokytojo profesiją...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.