„Varpas“ prisijungė prie kokybės siekiančių mokyklų

varpas kokybe
Nuotr. Kokybės siekiančių mokyklų klubo prezidentė Renata Pavlavičienė įteikė „Varpo“ mokyklos direktoriui Vitui Daniliauskui pažymėjimą, įrodantį narystę šiame klube.


Asta GVILDIENĖ

Balandžio 6 d. Šakių „Varpo“ mokykla sulaukė didelio būrio svečių iš Prienų, Kauno, Jonavos, Anykščių, Šakių ir kitų šalies švietimo įstaigų. Čia vyko Kokybės siekiančių mokyklų klubo, prie kurio praėjusiais metais prisijungė ir varpiečiai, konferencija „Duomenimis grįstas tobulinimas. Mokyklų praktika“.

Pasak „Varpo“ mokyklos direktoriaus Vito Daniliausko, mintis įstoti į Kokybės siekiančių mokyklų klubą kilo praėjusiais metais po atlikto išorės audito. Tai paskatino padaryti ir Prienų rajono Šilavoto pagrindinės mokyklos direktorė Valentina Radzevičienė. Mat abi mokyklos jau kuris laikas palaiko draugiškus ryšius, abi siekia savo veiklose tobulėjimo ir kokybės. V. Daniliauskas pabrėžė, kad įstojimo į klubą tikslas – kokybiškas vidaus įsivertinimas, ypatingą dėmesį skiriant pamokai, kuri audito metu „Varpe“ buvo įvertinta žemais balais.

Renginį pradėjusi Prienų rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė, Kokybės siekiančių mokyklų klubo prezidentė Renata Pavlavičienė pasidžiaugė, kad vienas iš šio klubo unikalumų yra tas, kad du kartus per metus savęs įsivertinimo konferencijose klubo nariai susitinka vis kitaip ypatingoje mokykloje. Pasak jos, „Varpas“ – pritrenkianti mokykla, kuri praėjusiais metais kartu su Kauno rajono Kulautuvos ir Biržų „Aušros“ pagrindinėmis mokyklomis pareiškė norą tapti klubo narėmis. Visoms trims mokykloms buvo įteikti pažymėjimai, įrodantys Kokybės siekiančių mokyklų klubo narystę.

Sveikinimo žodį tarė renginio dalyvius atvykę pasveikinti rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis bei Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas.

Konferencijos dalyviai gilinosi į surenkamus duomenis ir jų panaudojimą mokyklos pažangai. R. Pavlavičienės manymu, jau seniai praėjo laikai, kai įsivertinimo metu mokėjome naudotis tik popierinėmis anketomis ir prisirinkdavome gausybę duomenų, kuriuos ilgai skaičiuodavome, o nežinodami, ką su jais daryti, susegdavome į segtuvą ir paslėpę stalčiuje pamiršdavome.

„Šiandien tai darome moderniai, kūrybiškai, neapsikraudami papildomais duomenimis“, – įsitikinusi klubo prezidentė, pakvietusi konferencijos dalyvius padirbėti grupelėse ir pabandyti atsakyti į šiuos klausimus: kokius duomenis mokyklos naudoja, ką tai duoda, kas pasikeitė,  koks pagalbos poreikis, kas ją teikia, kas turėtų teikti?

Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros atstovė, Mokyklų įsivertinimo skyriaus metodininkė Jelizaveta Tumlovskaja trumpai pristatė vertinimo ir tobulinimo sąveiką, kuri padeda išsiaiškinti, kokia nauda gaunama iš vertinimo. Pasak jos, tol tobulėjame, judame į priekį, evoliucionuojame, kol mums rūpi kokybė. O kokybė užtikrinama tik tuomet, kai tarpusavyje sąveikauja trys procesai: kokybės vertinimas, kokybės sampratos kūrimas ir kokybės tobulinimas.

„Kiekviena mokykla gali iš kitų mokyklų pasisemti idėjų, pasiskolinti minčių, bet turi susiformuoti savo kokybės standartus pagal individualias galimybes, poreikius, prioritetus ir juos tobulinti. Tie, kas tai daro, žino, jog tai nėra lengvas darbas“, – konstatavo faktą J. Tumlovskaja.

Kad „nekalbėtume kaip radijas – baisiai pilkai“, kad darbas grupėse vyktų produktyviai ir sklandžiai, R. Pavlavičienė paskyrė moderatorius, kurie, pasak jos, net neįtarė, jog bus moderatoriais, tačiau, kaip sveikinimo žodyje sakė rajono savivaldybės meras, – ambicijos yra labai svarbu.

Po darbo grupėse klubo prezidentė padarė išvadą, kad duomenų mokyklos turi pakankami ir nėra būtinybės jų rinkti papildomai, daryti kasmet vis naujas anketines apklausas, tiesiog reikia stiprinti kompetencijas, naudoti tuos duomenis, kuriuos jos turi.

Džiugu, kad išsakytas mintis, iškeltas idėjas renginyje dalyvaujanti Mokyklų ugdymo plėtotės centro Mokyklų tobulinimo skyriaus atstovė Vida Kamenskienė pažadėjo paskleisti nacionaliniu lygmeniu ir integruoti į centro veiklas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.