Laimė yra lapė... O kas laimė yra jums?

lape
Nuotr. Knygos „Laimė yra lapė“ autorė Evelina Daciūtė susitiko su Šakių „Varpo“ mokyklos pradinukais ir mielai atsakinėjo į jų klausimus.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį pirmadienį Šakių „Varpo“ mokyklos pradinių klasių mokiniai susitiko su rašytoja, knygos „Laimė yra lapė“ autore Evelina Daciūte. Tai buvo neeilinis renginys, skirtas Pasaulinei knygos dienai. Vaikai ne tik skaitė knygą, ruošė jos autorei klausimus ir piešė piešinius, bandydami patys atsakyti į klausimą „Kas yra laimė?“, bet ir paruošė rašytojai ne vieną staigmeną.

Nustebinti viešnią varpiečiams iš tiesų pavyko. Apie tai ji prisipažino ir savo „Facebook“ paskyroje. E. Daciūtę aktų salėje pasitiko jos ūgio lapės skulptūra, kurią sukūrė 1b klasė, jų mokytoja Jūratė Daniliauskienė ir skulptorius Kęstutis Dovydaitis. Sumanymas kurti lapę gimė mokytojai J. Daniliauskienei. Pirma mintis buvo pagaminti nedidukę lapę, bet idėja, pasitarus su skulptorium, ėmė ir užaugo. Ko jau ko, o ašarų knygos autorės akyse, pamačius lapę, niekas nesitikėjo...

Beje, E. Daciūtės čia laukė dar viena staigmena – 1b klasės kryptingo teatrinio ugdymo mokinių ir jų mokytojos Vilijos Meškaitienės meninė kompozicija, parengta pagal knygą „Laimė yra lapė“. Ir tai dar ne viskas. Dar trys susitikimai su mokyklos mokiniais, kurie tikrąja to žodžio prasme užvertė rašytoją klausimais. Dėl to, pasak knygos autorės, ji pirmajame susitikime graudinosi, antrajame – džiaugėsi, o trečiajame – gilinosi.

Knyga „Laimė yra lapė“, matyt, buvo pasirinkta ne atsitiktinai – tai gražiausia 2016 m. knyga vaikams ir jaunimui ir 2017 metų knyga vaikams. Tai istorija apie berniuko ir lapės draugystę, apie tai, kas svarbu kiekvienam – dideliam ir mažam. Apie laimę. Tad nenuostabu, kad ji jau spėjo prisirinkti nemažai apdovanojimų ir Lietuvoje, ir užsienyje. Be to, pagal šią knygą pastatyti net du spektakliai: Vilniuje nepriklausomos trupės vaidinimas „Laimė yra lapė“ (režisierius Mantas Verbiejus), o Kauno nacionaliniame dramos teatre – „Labas, Lape!“ (režisierė Eglė Kižaitė).

E. Daciūtės nuomone, „laimė yra žmonės, kuriems gera kitus daryti laimingus, tie mokytojai, kurie neskuba namo, nes mokykloje gera, kurie organizuoja projektus, įtraukiančius bendruomenę, didžiuojasi savo mokiniais, mokykla, kurioje tarpsta oranžerija, o šakas joje kelia ir neįprastas augalas – medis iš sagų, įtrauktas į Lietuvos Gineso knygą.“

Pasaulinės knygos dienai paminėti Šakių „Varpo“ mokykloje vyko ir daugiau renginių: iš senų, jau nenaudojamų vadovėlių 1–6 klasių mokiniai kūrė erdvinius objektus, kurių paroda šiuo metu vyksta mokyklos oranžerijoje, 5–6 klasių mokiniai rašė esė „Kas man yra knyga“, 7–10 klasių mokiniai netradicinėse erdvėse rengė savarankiškai perskaitytų knygų pristatymus, mokytojų Vilmos Frančiakienės ir Laimos Smilgiuvienės vadovaujami mokiniai iš senų knygų sukūrė įspūdingą skulptūrą, kurią galima apžiūrėti mokyklos fojė.

Pasak Pasaulinės knygos dienos renginių organizatorės mokytojos Daivos Mažeikienės, ši idėja atėjo kartu su tarptautiniu Erasmus+ projektu, kuriame dalyvauja septynios šalys. Tarp jų ir Lietuva, kuriai atstovauja Šakių „Varpo“ mokykla. Šiame projekte, be kitų veiklų, skatinančių pasidėti kompiuterius, išmanuosius telefonus į šalį ir bendrauti, yra numatyta kasmet švęsti ir Knygos dieną.

Organizatorės manymu, ne veltui knyga „Lapė yra laimė“ buvo išrinkta geriausia praėjusių ir užpraeitų metų knyga – kiekvienas savo laimę mato savaip.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.