Šakių „Žiburio“ gimnazijai – 100 metų

ziburio gimnazija100
Nuotr. Istorinėje vietoje, kur J. Lingio parke stovėjo Šakių „Žiburio“ gimnazijos pastatas, gimnazistai ir jų mokytojai rinkosi į šventinę pamoką, kurios metu netrūko nei juoko, nei šokių, nei kitokių linksmybių.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Balandžio 27 d. Šakių „Žiburio“ gimnazijos bendruomenė šventė 100 metų jubiliejų, į kurį atvyko gausus būrys svečių, buvę šios mokyklos mokiniai ir mokytojai. Šventine pamoka J. Lingio parke prasidėjusios iškilmės persikėlė į Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią, kur buvo laikomos šv. Mišios už gimnazijos bendruomenę. Po jų – šventinių sveikinimų priėmimas, visus sužavėjęs iškilmingas minėjimas-koncertas ir iki vėlumos užsitęsęs bendravimas Gelgaudiškio dvare.

Šakių „Žiburio“ gimnazijai – 100 metų. Jau 100? Tik 100? Du dešimtmečius atkurtai „Žiburio“ gimnazijai vadovaujanti Jūratė Mozūraitienė atviravo, kad, palyginus su žmogaus gyvenimu, tai yra daug – jau keletas kartų, o jei su valstybės gyvenimu – tai tik lašas jūroje.

„Žinant mūsų krašto istoriją, galime pagrįstai didžiuotis, kad „Žiburio“ gimnazija buvo pirmoji lietuviška mokykla, įkurta Zanavykijoje“, – teigė J. Mozūraitienė.

Šventinė programa ne atsitiktinai prasidėjo J. Lingio parke – čia 1920 metais direktoriaus Igno Starkaus iniciatyva iškilo pirmieji klasikinio tipo dviaukščiai gimnazijos rūmai, sudeginti 1944 m. priartėjus karo frontui. Šakių „Žiburio“ gimnazijos trečiokai, prisimindami mokyklos istoriją, gyva grandine išvedžiojo čia stovėjusio gimnazijos pastato kontūrus.

Gimnazijos rūmus supo išpuoselėti gėlynai, nuostabus parkas, sporto aikštelės, pačių mokinių rankomis pasodintas apie 300 vaismedžių sodas. Jis driekėsi toje vietoje, kur šiandien stovi savivaldybės ir darbo biržos pastatai. Deja, iki mūsų dienų sodas neišliko. Gimnazijos pirmokai sustojo ant takelių, vedusių į alėją, už kurios ir augo sodas. Istorinėje vietoje buvo sušoktas nuotaikingas gimnazistų ir jų mokytojų šokis, už kurį jie dėkojo Šakių kultūros centro šokių kolektyvų vadovei Laurai Saunorienei ir tautinių šokių kolektyvo „Pynė“ vadovei Vitalijai Venienei.

Taip pat buvo prisimintas ir gimnazistų supiltas kalnelis, kurį jie tuomet vadino Bučkalniu. Simboliška, kad netoli jo šiandien buvo pasodintas ąžuoliukas, priminsiantis ne tik Šakių „Žiburio“ gimnazijos, bet ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Tuo iškilmės nesibaigė. Po šv. Mišių jos persikėlė į mokyklos patalpas, kur J. Mozūraitienė pirmojo aukšto fojė sutiko svečius ir priėmė jų sveikinimus, įteikdama visiems atvykusiems dovanų šiai sukakčiai išleistus tušinukus ir knygą „Mes kartu“. Joje galima rasti ne tik svarbiausius gimnazijos (1918–2018 m.) šimtmečio istorijos faktus ir nuotraukas, bet ir atkurtos gimnazijos (1998–2018 m.) dvidešimtmečio pasiekimus, renginius bei tradicijas.  

Iškilmingas minėjimas-koncertas „Mes čia kartu“ prasidėjo direktorės pasveikinimu esamiems ir buvusiems gimnzijos bendruomenės nariams, visiems, kurie nepalūžo ir ėjo savo pasirinktu keliu, ypač tiems, kurie šiandien mūsų negirdi. Simboliška, kad švenčiant mokyklos 75-metį buvo susigrąžintas „Žiburio“ vardas, o dar po penkerių metų – ir gimnazijos statusas. Norisi tikėti, kad savo gyvavimo šimtmetį skaičiuojanti gimnazija bus reikalinga Zanavykų kraštui dar ne vieną šimtmetį.

Į iškilmes atvykęs Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės plėtros departamento vyriausiasis specialistas Jonas Vaščėga Šakių „Žiburio“ gimnaziją pavadino rajono švietimo flotilės flagmanu, į kurį lygiuojamasi, iš kurio mokomasi, kuriam galbūt ir šiek tiek pavydima. Jis kvietė siekti viso, kas nauja ir aktualu, išsaugant tradicines vertybes. J. Vaščėga pasidžiaugė aukšta gimnazijos ugdymo kokybe, pasiekimais rajono ir šalies olimpiadose bei konkursuose, brandos egzaminų rezultatais.

Svečias įteikė Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės padėkos raštus direktorės pavaduotojai ugdymui Odetai Vasiliauskaitei, istorijos mokytojai Astai Urbaitienei, matematikos mokytojai Liucijai Pauliukėnienei ir socialinei pedagogei Ligitai Kajackienei.

Susirinkusius sveikino ir Seimo narys Kęstutis Smirnovas, padovanojęs mokyklai Lietuvos Nepriklausomybės Akto kopiją, ir rajono savivaldybės atstovai – administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė, mero patarėjas Edvinas Albrechtas bei Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas.

I. Šeflerienė ir E. Albrechtas įteikė rajono savivaldybės padėkos raštus direktorės pavaduotojai ugdymui Irenai Piečiukaitienei, kūno kultūros mokytojui Edvardui Grigošaičiui, ekonomikos mokytojai Daivai Palukaitienei, direktorės pavaduotojai ugdymui ir rusų kalbos mokytojai Margaritai Liukaitienei ir vyriausiajai virėjai Orezijai Janulaitienei.

E. Pauliukėnas taip pat atvyko ne tuščiomis. Jis išdalino Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus padėkas lietuvių kalbos mokytojoms Nijolei Vaičiulienei, Danutei Aniulienei ir Rasai Bublaitienei, matematikos mokytojai Remigijai Kučiauskienei, psichologei Aušrai Jakavičienei, menų ir technologijų mokytojai Audronei Vorevičienei, gamtos mokslų mokytojai Aidutei Žemaitienei ir socialinių mokslų mokytojai Birutei Bendoraitienei.

Žinoma, sveikinimų ir dovanų buvo daug daugiau. Buvo prisiminti buvę mokyklos direktoriai ir mokytojai. Scenoje pasirodė gimnazijos tautinių šokių kolektyvas „Pynė“ ir staigmeną surengę buvę šokių kolektyvo šokėjai – šiandieniniai gimnazijos mokytojai ir kitas pareigas užimantys mūsų krašto žmonės. Šaunius pasirodymus paruošė gimnazijos dramos studija, choras, pučiamųjų instrumentų orkestras, šiemet švęsiantis savo penkerių metų sukaktį, ir cirko „Šypsena“ artistai. Šventė, persikėlusi į Gelgaudiškio dvarą, tęsėsi iki vėlumos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.