Jaunieji dailininkai pristatė baigiamuosius darbus

meno mokykla daile
Nuotr. Nors šiais metais Meno mokyklą baigė aštuoni jaunieji dailininkai, parodos atidaryme dalyvavo šeši iš jų (iš kairės): Goda Endzelytė, Silvija Bartkutė, Robertas Puišys, Nojus Čebanauskas, Dovydas Krampas ir Arnas Marčiulionis.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Gegužės 25 d. „Žiedų galerijoje“ duris atvėrė XXII laidos Meno mokyklos Dailės skyriaus diplomantų baigiamųjų darbų paroda.

Šiais metais Dailės skyrių Šakiuose baigė šeši mokiniai, du – Kudirkos Naumiestyje. Baigiamuosius darbus jiems padėjo subrandinti keturi mokytojai – Lolita Rūgytė, Vytautas Kaunas, Kęstutis Dovydaitis ir Mindaugas Pauliukas.

„Buvo labai gera klasė, paskui sugedo, ant galo vis vien kažkas išėjo ir visai neblogai“, – vertino V. Kaunas.

Daugiausiai moksleiviai rinkosi tapybą, taip pat kūrė erdvinius objektus, skulptūrą ir net filmą. Būtent šį žanrą pasirinko Robertas Puišys, komedinius filmukus su artimaisiais kuriantis nuo aštuonerių. Baigiamajame trumpametražiame filme bandė perteikti darbų atidėliojimo problemą ir jų palikimą paskutinei dienai. Nors rezultatu jaunasis menininkas patenkintas, sako, jog techninė dalis ne tokia gera, tad tobulėti yra kur. Tuo labiau, kad savo ateitį R. Puišys norėtų susieti būtent su režisūra.

Įspūdinga ir galerijos centre stovinti Silvijos Bartkutės dviejų žmonių užmerktomis akimis skulptūra „Gyvenimas“, kur vienas žmogus sėdi kitam ant pečių. Jaunoji dailininkė pripažino, kad buvo sunku daryti ne kiek fiziškai, kiek moraliai, nors tokio dydžio darbas jai pirmasis. Dėkinga ji už patarimus bei pagalbą ir savo mokytojui bei skulptoriui K. Dovydaičiui.

„Bandžiau išreikšti, kad gyvenime ne viskas yra gražu, kaip atrodo, o užmerktos akys – kad ramybės trūksta“, – darbo prasmę aiškino Silvija, patenkinta galutiniu rezultatu ir, jos žodžiais, nors gana grubiu, bet jaukiu darbu.

Goda Endzelytė, dar viena jaunoji dailininkė, pasakojo, kad nors jos darbai gana minimalistiniai, platesnė jų idėja ir filosofija. Trys tamsūs darbai simbolizuoja sielą, o šviesiomis spalvomis nutapytas darbas įprasmina kūną.

„Bandžiau parodyti, kas būna, kai apleidi dvasinį pasaulį ir susikoncentruoji tik į išorę ir materialias vertybes“, – aiškino autorė, pridūrusi, kad apskritai žmonės pamiršta tikrąsias vertybes, o viršų ima dviveidiškumas, nenatūralumas.

Būtent tai ji bandė perteikti, nes sako, jog ir pati gyvenime vadovaujasi tikrosiomis vertybėmis.

„Gyvenimas dėl savęs nėra toks pat, kaip dėl kitų“, – sako G. Endzelytė.

Filosofinėmis mintimis stebina ir vienuolikmetis naumiestietis Dovydas Krampas, kuris viename iš darbų kalba apie sielų įkalinimą smuike ir jų išsilaisvinimą, kitame svarsto apie laiko praradimą mokantis. Jo mokytojas Mindaugas Pauliukas sako, kad auklėtinio darbai gana sudėtingi technine prasme, nes tapyta sluoksniais, išbandyta senovinė technika. Kitas naumiestietis Nojus Čebanauskas savo darbuose daugiau kalba lietuviškais motyvais, vaizduoja tautos stiprybę, gyvybės medį.

Moksleivių darbais, gebėjimu apginti savo idėjas džiaugėsi bei sveikinimo žodžius parodos autoriams skyrė Dailės skyriaus vedėja Lolita Rūgytė, o mokyklos direktorius Einaras Martinaitis apskritai gyrė tradiciją darbus eksponuoti viešoje erdvėje.

Muzikos skyrių šiais metais baigė 12 moksleivių. Mokyklos direktoriaus pavaduotojos Ramunės Valaitienės vertinimu, tai ypač stipri, nors ir nedidelė, laida. Joje ir įvairių konkursų laureatė – Lina Grinevičiūtė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.