Apsipirkimas mokyklai prasideda nuo akcijų

prekyba kanceliarija
Nuotr. Pastaraisiais metais stebima tendencija, jog tėvai neskuba apipirkti savo atžalų mokyklai. Daugiausiai susidomėjimo mokyklinėmis prekėmis sulaukiama prieš pat rugsėjo 1-ąją ir iškart po jos.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Artėjant naujiems mokslo metams prekybos centrai pirkėjus masina įvairiomis mokyklinių prekių akcijomis. Pastaraisiais metais stebima tendencija, jog tėvai neskuba apsipirkinėti, nes vieni ieško brangesnių ir kokybiškesnių prekių, stengdamiesi iš karto supirkti visus mokyklinius reikmenis, kiti savo atžalas aprūpina tik būtiniausiomis priemonėmis, tikėdamiesi likusias įsigyti praėjus didžiajam pirkimo bumui. Nepaisant to, skaičiuodami visi tvirtina, kad išleisti vaiką į mokyklą nėra pigu.

Daugiausiai susidomėjimo mokyklinėmis prekėmis sulaukiama prieš pat rugsėjo 1-ąją ir iškart po jos, nors realiai ši prekyba dar tęsiasi iki spalio mėnesio, nes tuomet apsipirkinėja daugelis sunkiau besiverčiančių šeimų tėvų, gavusių vaikams skiriamą vienkartinę valstybės paramą. Šiemet mokykliniams reikmenims įsigyti skiriami 57 eurai. Ar jų užtenka išleisti vaiką į mokyklą?

Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ ramina, kad šiemet mokyklinės prekės nebus brangesnės nei pernai. Dalį jų – kuprinę, flomasterius, akvarelinius dažus, dėklą piešiniams, žirkles – galima įsigyti netgi pigiau nei pernai. Kiek brangiau negu praėjusiais metais šiemet atsieis tik aplankalai vadovėliams ir sąsiuvinių dėklas. „Maximos“ prekybos tinklo komercijos vadovės Vilmos Drulienės teigimu, kiek tėveliai išleis, ruošdami moksleivius į mokyklą, priklauso nuo perkamo krepšelio „svorio“.

„Jei jau sukauptą mokyklinių priemonių arsenalą tereikia tik papildyti, bazinis mokyklinių prekių krepšelis – sąsiuviniai, piešimo popierius, aplankalai, svarbiausios piešimo priemonės ir braižymo įrankiai – atsieis apie 10 eurų. O įsigyjant bene visas populiariausias mokyklines prekes, pradedant sąsiuviniais ir baigiant kuprine, mokyklinių priemonių krepšelio kainą sudarys apie 30 eurų“, – skaičiavo V. Drulienė.

Kaip įprasta, mokyklinių prekių akcijomis rugsėjį pasitinka ir UAB „Gulbelės prekyba“ buities ir kanceliarinių prekių parduotuvė, kuri ir šiemet siūlo ypač gausų mokyklinių prekių asortimentą. Pasak parduotuvės vedėjos Sigitos Bernotienės, perkamiausios prekės – kuprinės, sąsiuviniai, parkeriai. Jiems šiuo metu taikomos didelės nuolaidos. Nepaisant to, pirkėjai dar nelabai aktyvūs.

„Didžiausias bumas prasideda pirmosiomis rugsėjo dienomis, tačiau pagyvėjimas bus jaučiamas jau maždaug nuo rugpjūčio vidurio, – informavo S. Bernotienė. – Vieni perka tik būtiniausias prekes, kiti įsigyja ir rašomąjį stalą su kėde. Tad kiek tėveliai išleidžia mokyklinėms reikmėms, priklauso nuo jų piniginės. Kas sumoka 50 eurų, o kam ir 100 eurų neužtenka. Pirkėjams siūlome ne pačias pigiausias, tačiau kokybiškesnes prekes, kurias su akcija galima nusipirkti geromis kainomis.“

Raštinės ir mokyklinių prekių parduotuvės „Jundula“ direktorė Rasita Grincevičienė pastebėjo, kad karštą vasarą apsipirkimas mokyklai prasideda gerokai vėliau nei lietingą – blogu oru pirkėjų sulaukiama daugiau.

„Jau keletą metų vyrauja tendencija – apsipirkti paskutinę rugpjūčio savaitę. Tačiau anksčiau ypač pradinių klasių mokinukų tėveliai mokyklinių reikmenų pas mus ieškodavo jau nuo liepos vidurio, kad galėtų neskubėdami išsirinkti visas reikiamas prekes. Tie laikai jau praėjo, – teigė R. Grincevičienė. – Kainos šiek tiek didesnės, tačiau rugpjūčio mėnesį siūlome 10 proc. nuolaidas. Aišku, kas nori apsipirkti pigiau, renkasi „Maximos“ siūlomą asortimentą.“

Paklausiausi išlieka „Schneider“ parkeriai. Jų kaina liko tokia pati – 7 eurai. Bet geresnės firmos „Gabol“ kuprinės šiemet gerokai brangesnės. Kuprinių modelių „Jundula“ parsiveža nedaug, nes tai nėra paklausiausios prekės, didžiausias dėmesys kreipiamas į kokybę, kad daiktas laikytų ne vienerius metus.

Pakalbinę šakiečius įsitikinome, kad daugelis iš jų renkasi kokybiškesnes mokyklines prekes, net jei jos kainuoja daugiau. Tad ir sąsiuviniams, ir flomasteriams, ir parkeriams atveria pinigines plačiau. Jie įsitikinę, kad sumoki daugiau, kai įsigyji pigiau – kam tikę sąsiuviniai, kurių lapai persigeria, o pigūs flomasteriai piešia tik keletą dienų.

Didesnis dėmesys be išimčių skiriamas pirmokams. Tad ir kuprinės įsigyjamos geresnės, ortopedinės, kad laikytų ne vienus metus ir apsaugotų vaikų nugarą. Tėveliai abejoja, kažin, ar visoms kanceliarinėms reikmėms, net ir be kuprinės, užteks 50 eurų. O kur dar sportinė apranga, kur mokyklinė uniforma, be kurių nė žingsnio. Gerai, kam pavyksta nusipirkti nenaują – tada kainuoja perpus pigiau. Arba kas į mokslus išleidžia berniuką, nes mergaitei privaloma įsigyti ne tik švarką, bet ir uniforminį sijoną. Ką daryti, jei tenka išruošti į mokyklą ne vieną, o du ar tris vaikus? Nemažai daliai tėvų tai tampa dideliu finansiniu išbandymu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.