Šakių rajono meno mokykla vaikų mažėjimo nejaučia

martinaitis einaras
Nuotr. Šakių rajono meno mokyklos direktorius Einaras Martinaitis džiaugiasi, kad šiais metais įvairiose menų srityse mokysis 71 pirmokas.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Nors kasmet rajono bendrojo lavinimo mokyklose ir toliau mažėja mokinių, tačiau Šakių rajono meno mokykla neturi kuo skųstis – šiais mokslo metais muzikos, dailės ir šokio skyriuose mokosi 372 vaikai. Kadangi prašymus galima teikti iki lapkričio 1 d., šis skaičius dar gali keistis.

Pasak Šakių rajono meno mokyklos direktoriaus pavaduotojos Ramunės Valaitienės, muzikantų kolektyvą papildė 29, dailės – 23 (iš jų Kudirkos Naumiesčio dailės filiale – devyni), šokėjų gretas – 19 naujų mokinių.

„Nors Šokio skyrius veikia palyginti neseniai, tačiau yra vienas iš populiariausių. Neprašovėme jį įsteigdami, – kalbėjo Šakių rajono meno mokyklos direktorius Einaras Martinaitis. – Pagrindinis sėkmės faktorius, nulėmęs gausų mokinių skaičių, – šokio mokytojų profesionalumas. Šiemet šokio mokys Aušra Butkauskaitė–Sederevičienė ir Justė Lukauskienė iš Jurbarko, kurią bėgant laikui reikėtų padaryti šakiete.“

Pasak jo, sunku kalbėti apie šokėjų lygį, tačiau jei vilniečiai mūsų mokiniuose mato konkurentus, tai pats didžiausias įvertinimas.

„Vieni mokslo metai nelygūs kitiems Dailės skyriuje. Čia mokinių skaičius labai banguoja. Sunku pasakyti, kodėl vienais metais ateina daug mokinių, o kitais – vos keletas, – svarstė R. Valaitienė. – Šiais mokslo metais čia jokių pasikeitimų nėra. Mokinius mokys tie patys keturi dailės mokytojai – Lolita Rūgytė, Vytautas Kaunas, Kęstutis Dovydaitis ir Mindaugas Pauliukas.“

Muzikos skyrius vis dar išlieka pats didžiausias tiek mokinių, tiek ir mokytojų skaičiumi. Didžiausia šių metų naujovė – fortepijono mokytojų gretas paildė nauja mokytoja, buvusi Šakių rajono meno mokyklos mokinė Jurgita Melnik.

„Nieko nėra smagiau, kai grįžta savi. Mes jų kasmet tiek priruošiam. Iš paties Londono viliojom, viliojom ir prisiviliojom, – neslėpė džiaugsmo mokyklos direktorius. – Anksčiau kvietėm mokytojus iš Marijampolės, Kauno, Panevėžio, tai dabar vien savo šalimi neapsiribojam, ieškom ir užsienyje. Kaip šiandien populiaru sakyti, prisidedam prie emigracijos mažinimo.“

Tiesa, E. Martinaitis apgailestavo, kad iš mokyklos, pagausėjus šeimai, išėjo puiki smuiko mokytoja Asta Markevičienė, grojanti ir Kauno valstybinio muzikinio teatro kolektyve, ir Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos kameriniame orkestre „Avanti“.

„Koją kiša atstumas. Tas važinėjimas papjauna. Kaip Šakius pritraukti prie Kauno bent 30 km arčiau? – svarstė direktoriaus pavaduotoja. – Jos mokinius perėmė Gražina Duobienė. Mokymo procesas nenukentės. Visa kita išlikę taip, kaip buvo.“

Prakalbus apie mokinių skaičių, R. Valaitienė prasitarė, jog dar nebuvo tokių metų, kad Meno mokyklą baigtų visi mokiniai, kurie įstojo. Žmonės išsikrausto, emigruoja ar po vasaros atostogų nusprendžia tiesiog toliau mokslų netęsti – visada yra šioks toks nubyrėjimas. Nepaisant to, Meno mokykloje didelio mokinių mažėjimo nejaučiama. 2016 m. čia mokslus pradėjo rekordinis mokinių skaičius – net 380. Tad šiais metais jis nedaug tesiskiria – vos aštuoniais mokiniais. Kaip minėta, priėmimas į mokyklą vyksta iki lapkričio 1 d., tad skaičius dar gali padidėti. E. Martinaičio teigimu, didžiausias pasiekimas yra stabilumas.

Reikia paminėti, kad mokyklos bendruomenės laukia permainos. Šiuo metu vyksta viešieji pirkimai dėl palėpės įrengimo ir pritaikymo Dailės skyriaus reikmėms, tad visai tikėtina, kad netrukus po Naujųjų metų prie muzikinių garsų gali prisidėti dar vienas – plaktukų kaukšėjimas. Taip pat verkiant reikia pagerinti šokėjų sąlygas senajame „Žiburio“ gimnazijos pastate. Čia projektinėmis lėšomis tikimasi sutvarkyti rūbines ir tualetus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.