„Rašau rašau“ – dar viena priemonė įgūdžiams lavinti

jazukeviciene rasau
Nuotr. Logopedės Dianos Jazukevičienės rankose jos sukurta priemonė „Rašau rašau“ jau trečioji, tačiau, ko gero, tikrai ne paskutinė.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dvidešimtmetį mylimą darbą dirbanti logopedė Diana Jazukevičienė džiaugiasi galėdama padėti vaikams taisyklingai kalbėti ir noriai savo žiniomis dalinasi su kitais. Moters užsidegimas, iniciatyvumas stebina – štai penktadienį ji rankose laikė ką tik pagamintą, visiškai naują jau trečiąją ugdymo priemonę vaikams „Rašau rašau“.

Pasak specialistės, ši priemonė ilgai tobulinta, ne kartą išbandyta, apgalvota, kol tapo tokia, kokia yra dabar, ir vaikams padės lavinti rašymo įgūdžius.

Nedidelėje dėžutėje yra aštuonios medinės lentelės. Tai įvairaus sudėtingumo lygio trafaretai, kurių esmė tą patį judesį pieštuku atkartoti ir tęsti toliau.

„Ir rankos raumenys stiprėja, ir akies koordinacija, ir dėmesys“, – privalumus vardija specialistė, pridurdama, kad kalbos lavėjimui pirštų lavinimas ypač svarbus.

Ši priemonė savotiška alternatyva bei paįvairinimas tiems rašymo įgūdžių lavinimo pratimams, kur vaikai raginami jungti taškelius, tad su „Rašau rašau“ mokymasis rašyti kur kas įdomesnis. D. Jazukevičienės nuomone, šia priemone gali naudotis vaikai maždaug nuo dvejų metų, o jei sekasi sunkiau rašyti, ji gali pasitarnauti ir pirmokui.

Pašnekovė nuosekliai pasakoja, kad buvo išbandyti ir skaičiuoti trafareto pjūvio storiai, kraštelių suapvalinimai ir pan. Be to, ji džiaugiasi, kad priemonę gamino ne bet kas, o šakiečiai – MB „Virsmas“, su kuriais net keletą valandų teko ieškoti geriausių sprendimų, kol galiausiai lazeriu medinėse lentelėse buvo išpjaustytos norimos formos. Šiuo metu pagaminta 15 vienetų, nes, kaip aiškina D. Jazukevičienė, tai ne masinė prekyba ir pelno su tuo nepasieksi.

„Tai pabandymas. Aš prasmę matau ne piniguose, nors tikrai malonu, kad vertina, skatina, palaiko“, – sako pašnekovė.

Visgi net pati autorė beveik neabejoja, kad ši priemonė bus kažkieno nukopijuota, o paklausta, kodėl pati nepatentuoja savo gaminių, paaiškina: „Pinigai“.

 „Rašau rašau“ – ne pirmoji D. Jazukevičienės sukurta priemonė, skirta lavinti kalbą. Kaip specialistė ji kitaip tiesiog negali, nes jeigu kažko nesukuria mėnesį ar du, neranda sau vietos.

„Tai ir relaksacija, ir savirealizacija viename“, – paaiškina pašnekovė.

Tad nuolat savo internetiniame puslapyje „Lavina LT“ dalinasi įvairiosiomis pačios kurtomis užduotimis. Štai jos sukurta „Mažųjų abėcėlė“ buvo pripažinta Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro bei įtraukta į rekomenduojamų priemonių sąrašą. Taip pat moteris sukūrusi ir varstomą abėcėlę, kuria taip pat lavinama motorika, mokomasi skaityti. Žinoma, ir „Rašau rašau“ ne paskutinė priemonė. Beje, pavadinimą šiai priemonei padėjo sugalvoti jos vyras Saulius, o daugelio užduočių bei priemonių pirmieji bandytojai taip pat yra jos vaikai.  

„Reikia dalintis“, – sako D. Jazukevičienė, jaučianti didžiulį ne tik šeimos, bet ir visai nepažįstamų žmonių palaikymą. O kai to palaikymo bei vidinio noro yra tiek daug, tai ir sustoti nėra prasmės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.