Nauja apmokėjimo tvarka mokytojų lūkesčių nepateisino

liutviniene sapoliene
Nuotr. Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė (kairėje) ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė atviravo, kad labiausiai žeidžia tai, jog viešojoje erdvėje mokyklų direktoriai kaltinami nesugebėjimu padalyti mokytojams pinigų.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį savivaldybės posėdžių salėje vyko rajono švietimo įstaigų vadovų pasitarimas. Jame tarp daugelio kitų klausimų pagarsinti pedagogų etatinių atlyginimų pokyčiai. Kalbėta apie mokinių pavėžėjimo ir bilietėlių išdavimo tvarką bei kitas aktualijas.

Nuo rugsėjo įsigaliojusi etatinio apmokėjimo tvarka visoje šalyje kelia sąmyšį ir nuvilia dalį pedagogų. O kaip yra mūsų rajone? Pasak savivaldybės mero Edgaro Pilypaičio, kai praėjusiais metais po mūsų mokyklas važinėjo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė, buvo žadama, kad viskas eisis kaip sviestu patepta ir mažos mokyklėlės gyvuos. Tačiau po naujos apmokėjimo tvarkos įvedimo peržvelgus mokytojų atlyginimus matyti, kad ne visi gali džiaugtis padidėjusiais atlyginimais, kai kuriems pedagogams jie sumažėjo net padidėjus pamokų krūviui.

Vardydamas pedagogų etatinių atlyginimų pokyčius, meras konstatavo faktą, kad iš visų švietimo įstaigų ir vėl į priekį išsiveržė Slavikų pagrindinė mokykla, nes čia visų be išimties mokytojų atlyginimai didėjo. Kitur optimizmo mažiau. Žvirgždaičių progimnazijoje iš 14-os mokytojų atlyginimai sumažėjo trims, Sintautų pagrindinėje mokykloje iš 21-o – dviem, Kidulių pagrindinėje mokykloje iš 38-ių – 12-kai. Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriuje mažesnį atlyginimą gavo tik du mokytojai iš 16-os ten dirbančių, tačiau pačiame „Varpe“ situacija blogesnė – mažesnis atlyginimas apskaičiuotas net 22-iem pedagogams iš 61-o.

Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre atlyginimas sumažėjo aštuoniems mokytojams iš 17-os, Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre – aštuoniems iš 24-ių, Kriūkų mokykloje-daugiafunkciame centre – 10-čiai iš 18-os. Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje mažesnius atlyginimus gavo keturi iš 22-ų mokytojų, tačiau kolektyvas čia sumažėjo dviem pedagogais. Griškabūdžio gimnazijoje – aštuoni iš 30-ties, tačiau čia atsisakyta šešių mokytojų ir priimtas vienas naujas.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje atlyginimas sumažėjo 10-čiai iš 42-ų pedagogų, Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje – penkiems iš 47-ių, Šakių „Žiburio“ gimnazijoje – aštuoniems iš 40-ties.  

E. Pilypaitis stebėjosi, kodėl kai kuriems mokytojams, perskaičiavus atlyginimą ir išaugus krūviui nuo 33,18 iki 39,45 tarifikuotų valandų, atlyginimas padidėjo tik keturiais centais, arba tokiais atvejais, kai mokytojo krūvis didėjo, tarkim, nuo 33,1 iki 35,6 tarifikuotų valandų, tačiau jo atlyginimas mažėjo. Jis norėjo sužinoti, kokia po tokių pasikeitimų mokyklose emocinė aplinka, kaip mokytojai jaučiasi.

Mokyklų direktoriai aiškino, kad anksčiau buvo naudojami kitokie įkainiai, o dabar viskas priklauso nuo to, kiek mokytojas turi kontaktinių valandų, nes skaičiuoklės visiems naudojamos bendros.

„Padaryta nesąmonė... Kai ministerija pamatė, į kokią įbrido pelkę, tai negi sakysis, kad kažką blogai padarė. Jų sugalvota viskas gerai, tik savivaldybės ir mokyklų vadovai kvaili, pinigus gavo ir nesugebėjo padalyti“, – ironijos neslėpė Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė.

Pasak Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorės Nijolės Šapolienės, labiausiai žeidžia tai, kas pateikiama viešojoje erdvėje: mokyklų vadovai kaltinami pinigų iš mokytojų atlyginimo fondo pervedimu į administravimą ar švietimo pagalbos darbuotojams, kitaip tariant, kaltinami mokytojų skriaudimu.

„Mokytojų užmokesčio fondas yra skirtas tik mokytojams. Papildomos lėšos tikrai pasiekė mokyklų fondus, kuriuos valdo direktoriai. Kaip juos direktoriai sugebėjo padalinti, yra kitas klausimas“, – citavo gimnazijos direktorė. – Tad visas sunkumas ir yra tokiuose pasisakymuose, kuriuos skaito ir mokytojai. Jaučiamės tokie, kurie apvaginėja mokytojus. Iš tiesų palyginus su pernai metais pas mus atlyginimai padidėjo 10 proc., aišku, paraleliai padidėjo ir krūviai.“

Meras buvo atviras – savivaldybė, tiek daug prisidėdama prie mokyklų ūkinės veiklos organizavimo, finansuoti ir viso ugdymo proceso jau neturės galimybių. Jis pažadėjo, kad ateinančiame tarybos posėdyje bus paskirstyti pinigai švietimo pagalbos darbuotojų atlyginimų išlyginimui, tačiau neaišku, kaip bus toliau. Šaltinių lėšoms, kurias dar galėtų skirti mūsų prioritetinei sričiai – švietimui, jis teigė nematantis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.