Prancūzai patirties sėmėsi iš Šakių dramistų

prancuzai
Nuotr. Baroko muzikos vakaras, kuriame kartu pasirodė prancūzų ir lietuvių moksleiviai, buvo puiki Kalėdų dovana Šakių bendruomenei.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Gruodžio 13–20 dienomis Šakių „Žiburio“ gimnazijoje viešėjo svečiai iš Prancūzijos – projekto „Apsikeiskime savo klasikais“ vadovė, teatro mokytoja ir režisierė Miglė Bereikaitė, 14 Francois Rabelais licėjaus mokinių, penki ansamblio „Consonance“ muzikantai ir du delegaciją lydintys mokytojai.

Kaip teigė Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė, juos susirado ir dalyvauti mainų programoje pasiūlė iš Vilkaviškio kilusi, dabar Prancūzijoje gyvenanti teatro mokytoja M. Bereikaitė, labai norėjusi prancūzus mokinius supažindinti su savo gimtuoju kraštu bei rasti partnerius, iš kurių galėtų pasimokyti ir pasisemti patirties. Todėl neatsitiktinai buvo pasirinkta viena geriausių teatro mokytojų, Šakių „Varpo“ dramos studijos vadovė Vilija Meškaitienė, dirbanti su mokiniais ir Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, kurioje mokosi tokio paties amžiaus mokiniai, kaip ir Francois Rabelais licėjuje.

Projekto esmė – pasidalinti savo spektakliais, darbo įgūdžiais scenoje, įkvėpti savąją ir būti įkvėptiems kitos kultūros. Beje, ne vien teatrinės! Prancūzai labai laukė ne tik bendrų repeticijų, bet ir šakočių kepimo ar lietuviškos pirties. Svečių lūkesčiai buvo išpildyti su kaupu. Jie turėjo galimybę pasižvalgyti ne tik po Suvalkiją, bet ir visą Lietuvą. Kartu su Šakių gimnazistais jie lankėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete, kur dalyvavo ritmikos ir scenos kalbos užsiėmimuose, pasivaikščiojo po šventiškai išpuoštą uostamiestį, o vakarop Klaipėdos dramos teatre žiūrėjo Jono Vaitkaus dviejų dalių tragikomediją „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“.

Didelį įspūdį jiems paliko šakočių kepimo edukacija Lekėčiuose, dvariškų šokių pamokos ir apsilankymas Gelgaudiškio dvare, svetingas priėmimas Zanavykų muziejuje, kur visi džiaugsmingai įsitraukė į suvenyrinių skrynučių dekoravimo edukaciją. Be to, daug emocijų sukėlė ir pasivaikščiojimai po Vilnių, Šakius, ir pramogos Kauno senamiestyje ar prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“.  

Bendro prancūzų ir šakiečių darbo vaisius – Baroko muzikos vakaras, kuriame buvo pristatyta Moljero galantiškoji pusiau eiliuota komedija „Elidijos princesė“, kuriai muziką sukūrė vienas genialiausių baroko epochos kompozitorių Žanas Batistas Liuli. Pasak M. Bereikaitės, muzika šiame spektaklyje užima ypač svarbią vietą. Štai kodėl ji nusprendė šiais metais dirbti su baroko muzikos virtuozais – dainininku ir dirigentu Francois Bazola ir senosios muzikos ansambliu „Consonance“. Jie kartu statė spektaklį ir kartu atvyko į Lietuvą, kad suburtų tiek lietuvių, tiek prancūzų mokinius bendram koncertui-skaitymui Šakių kultūros centro scenoje.

„Tikiuosi, kad tai, ką išmokome Lietuvoje, sugebėsime pritaikyti ir sugrįžę, gal net kitaip pažvelgti ir į pačią teatro mokymo sistemą, o galbūt paliksime šiokius tokius pėdsakus ir Šakių gimnazijoje, su kuria puoselėsime bendradarbiavimą ir ateityje“, – kalbėjo projekto vadovė.  

Prieš vykstant į Lietuvą, ji bandė prancūzus paruošti – pasakojo apie juodą duoną, batus, kuriuos reikia nusiauti įėjus į bet kuriuos namus, įspėjo, kad lietuviai šypsosi mažiau, bet tai nereiškia, kad jie nėra draugiški, kad bus šalta ir šlapia.

„Tačiau visa tai jų, rodos, neišgąsdino ir Šakiuose mums buvo paruošta nuostabi programa. Tikrai jautėmės laukiami ir dėl to gruodis šiais metais bus ypatingai šventiškas!“ – džiaugėsi M. Bereikaitė.

O pavasarį, balandžio pabaigoje, 16 Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinių ir dviejų mokytojų delegacija vyks į Prancūzijos Luaros slėnį, kur parodys savo naujai paruoštą spektaklį „Amerika pirtyje“, susipažins su prancūzų kultūra, semsis patirties teatro scenoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.