Jei mokytojus dar turi kuo pamaitinti, tai vadovams – duonos pluta

pranskaitis
Nuotr. Žvirgždaičių progimnazijos direktorius Gintautas Pranskaitis ramino bendruomenę, kad nors jo ir nebus, tačiau liks ir mokykla, ir mokytojai.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį penktadienį rajono vadovai susitiko su Žvirgždaičių progimnazijos, kuriai 33-ejus metus vadovauja Gintautas Pranskaitis, bendruomene. Mat jau šį rudenį ji permainų neišvengs – taps pagrindinio ugdymo skyriumi. Tik kurios gimnazijos? Griškabūdžio ar Kudirkos Naumiesčio? To formaliai jie ir atvyko atsiklausti.

Nuo rugsėjo taps skyriumi

Pradėdamas pokalbį su Žvirgždaičių mokyklos bendruomene, kurią G. Pranskaitis jau buvo supažindinęs su artėjančiomis permainomis, savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas apgailestavo, kad, Žvirgždaičiuose sumažėjus vaikų skaičiui, nelieka lėšų vadovo išlaikymui, todėl mokyklos laukia reorganizacija. Nuo šių metų rugsėjo Žvirgždaičių progimnazija neišvengiamai taps kurios nors didesnės mokyklos pagrindinio ugdymo skyriumi. Pasak vedėjo, kurios ugdymo įstaigos skyriumi ji taps, tos mokyklos direktorius jai ir vadovaus.

„Šiandien praktiškai ir atvažiavome dėl to, kad atsiklaustume, kurios mokyklos skyriumi norėtų tapti progimnazijos bendruomenė“, – kalbėjo E. Pauliukėnas, pridurdamas, kad rajono vadovai nujaučia ir žino, į kurią pusę traukia žvirgždaitiškiai, pabaigę savo mokyklą, tačiau norėtų išgirsti jų nuomonę.

Apjungiamos valdymo išlaidos

Pratęsdamas vedėjo mintį, rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis paaškino, kad niekas mokyklos uždaryti nesiruošia, viskas lieka taip, kaip yra, tik apjungiamos dviejų mokyklų valdymo išlaidos. Be abejo, kai viena ugdymo įstaigėlė nuo kitos rajone atskirta dešimtimis kilometrų, joje mokymo proceso organizavimas yra kitoks nei miestų mokyklose. Apie tai meras teigė kalbėjęs ir su Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorium Aidu Aldakausku.

„Darydami reformą jie neįsikirto, kad yra tokių mokyklėlių kaip jūsų ar Slavikų. Sako – taigi skyrium darykit ir bėdos nebus. Mes galim daryti, tačiau, savaime suprantama, kad visi šie chirurginiai procesai kiekvienai bendruomenei yra skaudūs. Jei būtų mano valia, aš daryčiau kitaip, tačiau dar reikia atsižvelgti ir į finansus“, – kalbėjo rajono vadovas.

Pasak jo, jei biudžete mokytojų atlyginimams dar šioks toks rezervas yra, tai su valdymo išlaidomis – labai didelė problema. Su Žvirgždaičių progimnazijos direktoriumi, kurio kadencija baigėsi praėjusių metų gruodžio 31 d., buvo draugiškai susitarta, kad jis vadovaus mokyklai iki tol, kol įvyks reorganizacijos procesas, t.y. iki rugsėjo 1 d. Apskaičiuota, kad jo vietos išlaikymui per metus reikia 16 tūkst. 554 eurų (neatskaičius mokesčių), o skirta tik 5 tūkst. 500 eurų.

„Ir tai nėra išimtis, nes visose kitose mažose mokyklose susiduriama su ta pačia problema“, – patikino E. Pilypaitis.

Būtent todėl Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre taip pat nuspręsta neskelbti naujo konkurso direktoriaus pareigoms užimti, o siūloma Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorei Lilijai Liutvinienei vadovauti abiem centrams. Tiesa, meras prasitarė, kad net sudėjus abiejų įstaigų valdymo pinigus ir tai vienai direktorei vos vos užtenks, o kur dar pavaduotojų pareigybės.

Ugdymo procesas nenukentės

„Jei bus vaikų, niekas mokyklų per prievartą neuždarinės“, – ramino žvirgždaitiškius rajono vadovas, apgailestaudamas, kad Žvirgždaičių progimnazija neturi sporto salės ir per televiziją buvo parodyta, jog mokiniai kūno kultūros pamokas šaltuoju metų laiku atlieka koridoriuose.  

„Tai yra trūkumas, tačiau kalbėti apie sporto salės pastatymą būtų nerealu. Nebent kas aukso puodą išloštų ar kokį palikimą gautų. O tokių dalykų irgi kartais atsitinka. Svarbiausia, kad pats ugdymo procesas nenukentės, nes jį užtikrins su savo ugdytiniais likę mokytojai, o valdymas gali būti organizuotas nuotoliniu ar kitokiais būdais“, – kalbėjo E. Pilypaitis, kurio nuomone, jei yra ūkis, tai turi būti ir ūkininkas, ir nesvarbu – šimtą ar tūkstantį jis hektarų turi.

Mažėja žmonių

Rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius, kuris yra ir mokyklų tinklo pertvarkos komisijos pirmininkas, neslėpė, kad šiandieninė situacija susidarė dėl žmonių mažėjimo. Jo skaičiavimais, per praėjusius metus rajonas neteko 700 gyventojų, gimstamumo lygis mažėja visose seniūnijose ir tik Lekėčiuose jis šiek tiek aukštesnis. Pernai rugsėjį mokyklų slenkstį peržengė 220 mokinių mažiau.

„Jei mokytojus dar turime kuo pamaitinti, tai vadovai lieka ant duonos plutos“, – apgailestavo vicemeras, pateikdamas vaikų mažėjimo Žvirgždaičių progimnazijoje prognozes.

Jei šiais metais Žvirgždaičių progimnazijoje mokosi 34, tai 2019 m. mokysis 35, 2020 m. – 31, 2021 m. – 28, 2022 m. – 21, 2023 m. – 20 mokinių. Nors savivaldybės vadovų pozicija – kuo arčiau gyvenamosios teritorijos išlaikyti ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigas, tačiau jos taip pat gyvuos tik tol, kol jose bus vaikų. Beje, 2019 m. numatoma, kad į Žvirgždaičių mokyklą ateis trys, 2020 m. – keturi, 2021 m. – nė vieno, 2022 m. – vienas, 2023 m. – du pirmokėliai.

„Nors manęs čia nebus, galiu užtikrinti: jei jūs nesugalvosit ir kažkur patys neišvešit savo vaikų ar nesusodysit į autobusus, mokykla liks, – patikino G. Pranskaitis. – Mokytojai visi lieka, aš pats, kaip mokytojas, dar galiu pasilikti.“

Pasirinko Griškabūdį

Žvirgždaičių seniūnas Algimantas Baubonis su nostalgija prisiminė 1967m., kai pats atėjo mokytis į naujai pastatytos Žvirgždaičių mokyklos penktąją klasę, o praėjus 50 m., jau kalbama apie jos reorganizaciją. Jis juokavo, kad jei problema tik direktoriaus atlyginime, tai bendruomenė gali susimesti ir apmokėti. E. Pilypaitis neatmetė tokios galimybės, teigdamas, kad jei atsirastų kažkoks sponsorius, žvirgždaitiškiai galėtų pas save atidaryti Amerikos tipo mokyklą, sudarydami su savivaldybe jungtinę sutartį.

Į susitikimą su Žvirgždaičių progimnazijos bendruomene atvykę rajono vadovai norėjo išgirsti galutinį bendruomenės žodį, prie kurios gimnazijos – Griškabūdžio ar Kudirkos Naumiesčio – būtų prijungta progimnazija. Suprasdami, kad artėjantys reorganizacijos procesai yra neišvengiami, jie vieningai išsakė norą tapti Griškabūdžio gimnazijos pagrindinio ugdymo skyriumi, nes būtent Griškabūdyje mokslus tęsia Žvirgždaičiuose besimokančių mokinių broliai ir sesės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.