Viename miestelyje trys ugdymo įstaigų vadovai – per daug prabangu

darzelis eglute
Nuotr. Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ bendruomenė sunerimusi dėl artėjančių pokyčių – prijungimo prie mokyklos, todėl jai rūpėjo, kas vadovaus įstaigai, kokios pareigybės bus naikinamos.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Ketvirtadienio vakarą rajono savivaldybės vadovai susitiko su Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“, bendruomene. Mat įstaigą planuojama reorganizuoti į ikimokyklinio ugdymo skyrių ir nuo šių metų liepos 1 d. prijungti prie Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos.

Reorganizacija neišvengiama

„Nesinori sakyti, kad judame į gūdžius laikus, bet kadangi rajone katastrofiškai mažėja gyventojų, vis mažiau pinigų surenkama ir į rajono biudžetą“, – apgailestavo rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius, pridurdamas, kad po naujosios švietimo reformos (etatinio mokytojų atlyginimo įvedimo) labiausiai trūksta lėšų valdymo išlaidoms.

Jis informavo susirinkusius, kad metinės valdymo išlaidos, kurios reikalingos darželio vadovo išlaikymui, vidutiniškai siekia 15 tūkst. eurų, o vadinamasis mokinio krepšelis atneša tik 5 tūkst. 363 eurus, t.y. tik trečdalį pinigų administracijos išlaikymui. Panaši situacija ir kitose rajono ugdymo įstaigose, todėl, pasak vicemero, neliko kito kelio – tik sujungti valdymo išlaidas. Tai galima padaryti reorganizuojant vaikų darželį, kurį šiuo metu lanko 76 vaikai, į ikimokyklinio ugdymo skyrių ir prijungiant prie Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos, kurioje šiemet mokosi 241 mokinys. Darželis ir mokykla turės vieną direktorių.

„Dabar tokia yra Valstybės politika, jog per prabangu viename miestelyje turėti tris ugdymo įstaigų vadovus ir visiems mokėti per tūkstantį eurų“, – kalbėjo Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas.

Konkursas paskelbtas

Žinoma, į susirinkimą atvykusiems gelgaudiškiečiams šis sumanymas nelabai patiko, nes permainos visada įneša laikinų nepatogumų ir chaoso, o šiuo metu darželyje viskas gerai suorganizuota. Be to, kas jiems vadovaus, jei mokykla jau dvejus metus neturi nuolatinio direktoriaus. B. P. Vainius paaiškino, kad nuo praeitų metų rugpjūčio mėnesio paskelbtas konkursas Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos vadovo vietai užimti, tačiau kas juo taps, paaiškės tik vasario 18 d. Kaip informavo rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, prašymus šiai pareigybei šiuo metu yra pateikę du žmonės – Diana Jazukevičienė ir Robertas Sakas, tačiau iki konkurso dienos dar gali atsirasti daugiau pretendentų. Jei jie praeis kompetencijų patikrinimą, galės tapti kandidatais.

Susirinkusieji domėjosi, ar Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ direktorė Vilma Vidrienė su savo kompetencijomis negalėtų vadovauti ir darželiui, ir pagrindinei mokyklai. Jiems buvo atsakyta, kad pirmiausiai pagal nustatytą tvarką direktorė turėtų perlaikyti bendrųjų kompetencijų gebėjimų testus, o tuomet, kaip ir visi kiti pretendentai, galėtų kandidatuoti į šį postą.

Kadangi V. Vidrienė pateikė prašymą atleisti ją iš vaikų darželio direktorės pareigų ir tai penktadienį posėdyje patvirtino savivaldybės taryba, tai jos paskutinė darbo diena – sausio 31-oji, o nuo vasario 1 d. laikinai įstaigos vairą perims Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro direktorė Birutė Navikienė.

Ar išliks kitos pareigybės?

Maistą gaminančios darbuotojos domėjosi, ar darželyje išliks virėjų pareigybės. E. Pilypaitis atsakė, kad viskas priklausys nuo to, kaip susitars vadovai, bet vaikai nevalgę tikrai neliks, prijungus darželį prie mokyklos visos funkcijos abiejose įstaigose bus užtikrintos. Tiesa, Finansų ir rajono plėtros komitete rajono vadovas kalbėjo, kad optimizuoti maisto gaminimą trijose viena šalia kitos įsikūrusiose įstaigose ateityje bus neišvengiama.

Pasak jo, per tris įstaigas, kurios praktiškai įsikūrusios vienoje gatvėje, yra aštuoni virėjų etatai, 12 viryklių, per praėjusius metus elektros sunaudota už 22 tūkst. eurų, darbuotojų darbo užmokestis – 61,5 tūkst. eurų. Todėl ateityje ketinama išlaikyti tik virtuvėles, kurioms yra keliami mažesni reikalavimai. Tarybos narių manymu, maistą būtų galima gaminti vienoje virtuvėje ir išvežioti į kitas įstaigas.

E. Pilypaitis prasitarė, kad nuo 2020 m. bus centralizuojami biudžetinių įstaigų buhalteriniai skyriai – neliks buhalterių. Šiandien šias paslaugas galima nusipirkti iš buhalterines paslaugas teikiančių įmonių. Tokia tvarka šiuo metu jau įvesta seniūnijose.

Susirinkusiems paklausus, kurios dar pareigybės būtų naikinamos, vaikų darželio direktorė paviešino, jog aiškinamajame rašte yra juodu ant baldo parašyta, jog, reorganizavus įstaigą, būtų atleista ne tik direktorė, bet ir direktorės pavaduotoja ūkio reikalams, ir buhalterė.

E. Pilypaitis pažadėjo, kad, prijungus darželį, turės vykti bendri susitarimai ir sujungimai, nebus automatiško pareigybių naikinimo, tad apie konkrečius etatus kalbėti per anksti.

„Reorganizacijos sąlygose yra parašyta, kad reorganizuojamos įstaigos ir tos, prie kurios ji bus prijungiama, vadovai susitaria dėl etatų“, – komentavo meras, teigdamas, kad panašios permainos vyksta ir kitose ugdymo įstaigose – Žvirgždaičių progimnazija prijungiama prie Griškabūdžio gimnazijos, Kriūkų vaikų darželis „Pušelė“ – prie Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro, planuojama, kad 2020 m. ir Slavikų pagrindinė mokykla taps skyriumi.

Domėjosi kitais klausimais

Bendruomenės nariams buvo sunku susitaikyti su mintimis apie reorganizaciją, nes, jų teigimu, darželis kasmet pilnas, net netalpina visų norinčiųjų jį lankyti, todėl kai kurie vaikai eilės laukia po dvejus metus. Galbūt būtų poreikis atidaryti ir dar vieną grupę, nes anksčiau darželyje veikė šešios grupės, o šiuo metu – tik keturios. Meras priminė, kad tuo laikotarpiu, kai rajone buvo labai sumažėjęs vaikų skaičius, keturios antro aukšto darželio grupės buvo perdarytos į dvi, įrengiant jose po atskirą patalpą miegojimui ir atskirą žaidimams. Vicemeras prašė pateikti raštu, koks būtų poreikis įsteigti dar vieną grupę.

Iškilus klausimui, ar į mokyklą nebūtų iškelti šešiamečiai, E. Pauliukėnas patikino, kad darželio bendruomenės žodis turėtų būti lemiamas ir paskutinis, tačiau jei mažiausi gelgaudiškiečiai darželyje netilptų, šešiamečius reikėtų perkelti į mokyklos patalpas.  

Kad bendruomenė išreikštų savo nuomonę, reikalingas kvorumas. Kadangi jo nebuvo, darželio taryba turės susirinkti kitą dieną ir, viską apsvarsčiusi, išreikšti pritarimą reorganizacijai arba ne. E. Pilypaičio teigimu, jei pritarimas reorganizacijai bus gautas, viskas toliau vyks, kaip numatyta ugdymo įstaigų tinklo pertvarkos plane, jei ne, išsakyta nuomonė keliaus į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją.

„Įvertinusi situaciją, ji savo rekomendacijas atsiųs savivaldybei. Kadangi valstybės politika – mažinti valdymo išlaidas, o labiau aprūpinti teikiamas paslaugas, jos pozicija aiški, tik 20 dienų užsitemps laikas“, – paaiškino meras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.