Aiškinosi priežastis

salnaitis
Nuotr. A. Šalnaitis (kairėje) prašė nustatyti kriterijų, ar mokyklos privalo 100 proc. dalyvauti visuose konkursuose.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Balandžio 26 d. vykusiame švietimo įstaigų vadovų pasitarime Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistai aiškinosi, kodėl sumažėjo kai kurių mokyklų mokinių dalyvavimas įvairiuose rajoniniuose konkursuose ir olimpiadose.

Pasak rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto Gintaro Demeniaus, su direktoriais jau buvo kalbėta apie nedalyvavimą konkursuose ir olimpiadose. Tada buvo argumentuojama, kad kai kurios mokyklos neturi ką siųsti iš 9–12 klasių mokinių, tačiau paaiškėjo, kad situacija analogiška ir „mažiukų olimpiadose“. Štai kovo 21 d. vykusiame rusų kalbos meninio skaitymo konkurse nedalyvavo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija, Kidulių ir Sintautų pagrindinės mokyklos, Kriūkų ir Plokščių mokyklos-daugiafunkciai centrai. Balandžio 11 d. vyko 5–8 klasių lietuvių kalbos olimpiada, kurioje nebuvo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos, Kidulių pagrindinės mokyklos, Žvirgždaičių progimnazijos mokinių. Balandžio 17 d. į 8–9 klasių rusų kalbos olimpiadą neatvyko Lukšių Vinco Grybo ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijų, Sintautų ir Slavikų pagrindinių mokyklų, Kriūkų ir Plokščių mokyklų-daugiafunkcių centrų mokinių. Tai tik keletas pavyzdžių, panaši situacija ir kitose olimpiadose, tačiau, anot G. Demenius, „Šviesoforo“ konkursas, kuris vyko Šakių „Varpo“ mokykloje, „iš viso žemiau kritikos“. Į jį reikia deleguoti keturis pradinukus, tačiau užsiregistravo tik Kidulių, Gelgaudiškio ir Slavikų pagrindinės mokyklos bei Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija. Net mokykla, kurioje vyko konkursas, nesurinko savo komandos.

„Ar kitose mokyklose pradinukų nėra?“ – klausė vyriausiasis specialistas.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas taip pat susirūpino, kas čia darosi, nes anksčiau tokių problemų lyg ir nekildavo.

Pasak Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus Arūno Šalnaičio, gal nereikia tokių konkursų kaip „Šviesoforas“, jei juose niekas nenori dalyvauti. G. Demenius neatlyžo ir teigė, kad iš vienos mokytojos girdėjo atsakymą, jog niekas nenori olimpiadoms ruošti mokinių, nes reikia papildomai dirbti.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė paaiškino, kad „įvedus etatinį apmokėjimą, už visus darbus mokytojui sumokėti tiesiog neįmanoma, todėl tarp darbuotojų atsiranda nuostata – jei už mokinių ruošimą pinigų nemoka, tai niekas nenori jų ruošti“. E. Pauliukėnas siūlė už šiuos darbus iš anksto nusimatyti apmokėjimą, nes konkursai ir olimpiados yra tradiciniai renginiai. G. Demeniaus manymu, šiais metais, pasinaudodamos proga, jog į pensiją išėjo ilgametė skyriaus spcialistė Sofija Liudžiuvienė, rajono pradinių klasių mokytojos atsisakė tradicinio pradinių klasių konkurso, kurį ši kasmet organizuodavo.

Tokiu atveju A. Šalnaitis prašė nustatyti kriterijų, ar mokyklos privalo 100 proc. dalyvauti visuose konkursuose, nes kartais ir po tris kartus per dieną į Šakius mokyklinį autobusą tenka siųsti. Laikinai Plokščių mokyklai-daugiafunkciam centrui vadovaujanti Neringa Motiejaitytė pridūrė, kad dažniausiai olimpiadose dalyvauja tie patys vaikai, todėl jiems taip pat susidaro nemžas krūvis. Skyriaus vedėjas nesutiko su tokiais pasiteisinimais ir akcentavo, kad visi šie renginiai organizuojami dėl mokinių, kad šie pasitemptų, įgytų patirties ir drąsos, todėl rankų nuleisti nereikėtų.

Mokyklų vadovai tvirtino, kad jie rankų ir nenuleidžia – vaikai olimpiadoms yra ruošiami, tačiau dalyvauja ne visose. Naujasis rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius kvietė pažiūrėti, kiek mokyklose yra mokytojų metodininkų, kurie iš viso nieko nedaro.

„Mokytojai dirba, kol gauna šį vardą, o po to kartelė nusileidžia. Aš, kaip buvęs mokytojas, pažįstu daug kolegų, kurių tikslas toksai“, – teigė vicemeras.

Jo manymu, jei kiekvienam mokytojui būtų iškeltas tikslas – paruošti mokinius bent vienai olimpiadai ar konkursui, ši problema išsispręstų, todėl kvietė mokyklų vadovus skatinti mokytojus dirbti su mokiniais – „jiems konkursas gal ir tas pats, bet mokiniai kiekvienais metais ateina vis kiti“. Pasak D. Jakavičiaus, olimpiadose ir konkursuose reikėtų vadovautis sportiniu principu – svarbiausia dalyvauti, nes visi laimėti negali.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.