Kaip laiku padėti jaunimui ir užkirsti kelią nusižengimams

direktoriai kvederevicius
Susitikime dalyvavęs Šakių policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius (dešinėje) paragino mokyklų bendruomenes glaudžiai bendradarbiauti su policijos pareigūnais. A. S. Šulskytės nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Praėjusį pirmadienį į ugdymo įstaigų vadovų susitikimą buvo pakviesti ir socialiniai pedagogai, policijos bei visuomenės sveikatos biuro atstovai. Pieš naujus mokslo metus buvo siekiama išsiaiškinti, kokia prevencija turėtų būti taikoma, pastebėjus jaunimo paslydimus – polinkį į smurtą, alkoholio ar psichotropinių medžiagų vartojimą, kaip laiku suteikti reikalingą pagalbą, užkertant kelią nusižengimams ir išvengiant skaudžių įvykių.

Šio susitikimo iniciatorius – rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, dar birželį pažadėjęs organizuoti rajono mokyklų vadovų, psichologų, socialinių pedagogų susitikimą su policijos pareigūnais, kad būtų aptartos priemonės, neleisiančios mūsų rajone pasikartoti įvykiams, kokie įvyko kaimyniniame Jurbarke.

Susitikime dalyvavęs Šakių policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius paragino mokyklų bendruomenes glaudžiai bendradarbiauti su policijos pareigūnais ir perduoti informaciją, kuri dažnai iš pirmo žvilgsnio atrodo nereikšminga, tačiau būna labai svarbi kokio nors tyrimo atžvilgiu. Šakių policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, atsakinga už teisinį švietimą visose rajono ugdymo įstaigose, pasidžiaugė pakankamai artimu jos ir mokyklų vadovų bei socialinių pedagogų komunikavimu.

Bendruomenės pareigūnė išreiškė norą peržvelgti mokyklų prevencinius planus ir dalyvauti 5–8 klasių tėvų susirinkimuose. Jos planuose – mokymai apie teisinę atsakomybę visiems mūsų rajono septintokams. Šiuose susitikimuose ji siūlė dalyvauti ir savivaldybės administracijos atstovams, kurie papasakotų, kas savivaldybėje daroma, kai gaunamas pranešimas apie nepilnamečio (iki 16 m.) padarytą teisinį pažeidimą.

A. Mockevičiūtė dėkojo Šakių „Žiburio“ ir Griškabūdžio gimnazijų vadovams, kurie matė problemas savo įstaigose ir jų nenutylėjo. Vienoje mokykloje gimnazistė prekiavo skysčiu elektroninėms cigaretėms, kitoje – buvo gauta informacija apie narkotines medžiagas. Čia buvo pravesta prevencinė programa su tarnybiniu šunimi, išmokytu surasti narkotines medžiagas. Bendruomenės pareigūnė supažindino mokyklų vadovus su naujai išleistomis konkrečiomis rekomendacijomis, kaip elgtis, kai moksleiviai pagaunami rūkantys ar kai pas juos randama cigarečių, kitokių draudžiamų medžiagų. Jos manymu, yra labai daug institucijų, kurios gali padėti išspręsti problemas, jei tik bus kalbamasi tarpusavyje ir ieškoma pagalbos.

Šakių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė Indrė Biemolt pristatė Ankstyvosios intervencijos ir Priklausomybių ligų konsultavimo programas, kurias vykdo jų įstaiga. Ankstyvosios intervencijos programa, skirta jaunuoliams nuo 14 iki 21 metų, kurie nereguliariai naudoja psichotropines medžiagas, dar nėra nuo jų priklausomi. Specialistė neslėpė, kad nors programa ir buvo išviešinta, tačiau jaunimas nenoriai joje dalyvauja, retas registruojasi. Pernai buvo surinkta viena grupė, kurią sudarė šeši jaunuoliai. Tačiau į pirmąją konsultaciją atvyko tik keturi, vėliau jų dar sumažėjo, kol galiausiai programą baigė vienas. Šį rudenį formuojama nauja grupė, prie kurios dar gali prisijungti visi norintys.

Kita programa, kurią parengė Narkotikų tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, skirta pilnamečiams, turintiems kol kas tik alkoholio priklausomybę, tačiau tikimasi, kad konsultacijos išsiplės. Kiekvieną antradienį į Šakius atvykstantis konsultantas konsultuoja ne tik priklausomybę turintį asmenį, bet ir visą šeimą. Patogu ir tai, kad norint dalyvauti šioje programoje nereikia turėti gydytojo siuntimo, užtikrinamas visų dalyvių anonimiškumas.  

Kalbėta, kad tik dirbant kartu, dalinantis informacija, neslepiant problemų mokyklose, sporto klubuose, organizacijose, galima pakeisti situaciją ir suspėti laiku padėti jauniems žmonėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.