Prieš Rugsėjo 1-ąją – staigmenos rajono mokyklose

salnaitis2
Po vasaros labiausiai situacija pasikeitė Griškabūdžio gimnazijos Žvirgždaičių pagrindinio ugdymo skyriuje. Direktorius Arūnas Šalnaitis nesitikėjo, kad sugrius visos suplanuotos klasių komplektacijos – mokykloje liko tik viena nepilna ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo grupė ir viena jungtinė pirmokų-antrokų klasė. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Rugpjūčio 29 d. rajono savivaldybės posėdžių salėje rinkosi Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai. Išeidami atostogauti švietimiečiai prognozavo, kad prieš Rugsėjo 1-ąją gali sulaukti staigmenų dėl klasių komplektacijos. Jų prognozės dėl vaikų mažėjimo pasitvirtino. Žvirgždaičių progimnazijoje, kuri tapo Griškabūdžio pagrindinio ugdymo skyriumi, po vasaros iš viso neliko nė vieno 5–8 klasių mokinio.

Neliko pagrindinio ugdymo

Rugpjūčio pabaigoje paaiškėjo, kad Griškabūdžio gimnazijos Žvirgždaičių pagrindinio ugdymo skyriuje sugriuvo visos suplanuotos klasių komplektacijos.

„Darbas pagal pagrindinio ugdymo programą Žvirgždaičiuose yra neįmanomas, nes neliko nė vieno penktoko, šeštoko, septintoko ir aštuntoko. 21 mokinys atsidūrė Griškabūdžio gimnazijoje, likusieji 17  išsiskirstė į Kauną, Kudirkos Naumiestį, Vilkaviškį ir Šakius, – informavo direktorius Arūnas Šalnaitis. – Išlieka viena ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupė bei viena jungtinė pirmokų–antrokų klasė, kurias lankys po šešis vaikus.“

Tad pastate liks 12 vaikų, kuriuos aptarnaus 10 darbuotojų. Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininko Bernardino Petro Vainiaus teigimu, panaši situacija ir Panoviuose, kur 19 vaikų aptarnauja aštuoni darbuotojai. Kadangi pačius mažiausius stengiamasi išlaikyti arčiau namų, buvo siūloma patenkinti tėvų norą, kad vaikai liktų Žvirgždaičiuose.

Nelikus pagrindinio ugdymo klasių, teks atleisti dalį mokytojų. Kaip informavo A. Šalnaitis, su jais darbo santykiai jau nutraukti šalių susitarimu. Nors jis dar neturi tikslių skaičiavimų, kiek trūktų finansavimo abiejų komplektų išlaikymui, tačiau tikisi, kad pinigų šiek tiek susitaupys ir iš atleistų mokytojų atlyginimų.  

Direktorius komitetui perdavė ikimokyklinę–priešmokyklinę ugdymo grupę lankančių vaikų tėvų pageidavimą, kad Žvirgždaičiuose jų vaikai būtų ugdomi visą dieną. Prie jų būtų galima prijungti ir pradinukus. Tam reikėtų apie 6 tūkst. eurų. Šią mintį palaikė ir vicemeras, kurio teigimu, net ir įstatymas tokio amžiaus vaikams neleidžia likti vieniems namuose, juos turi prižiūrėti suaugusieji.

Vaikų mažėja ir Siesartėnuose

Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriuje taip pat šiek tiek pasikeitė situacija. Jungtiniame pirmokų ir trečiokų bei jungtiniame antrokų ir ketvirtokų komplektuose liko po šešis mokinius, todėl jie bus finansuojami tik po 50 proc. Dar po 50 proc. turės pridėti savivaldybė. Direktorius Vitas Daniliauskas paskaičiavo, kad komplektų išlaikymui pritrūks maždaug 23 tūkst. eurų. Vyresnėse klasėje, formuojant jungtines 5–6 ir 7–8 klases, problemų dėl finansavimo nekils, nes kiekviename komplekte mokysis po aštuonis mokinius.

Nors rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas ir siūlė dar šiais metais mokyklą palikti, tačiau B. P. Vainius neslėpė, jog „vienais metais norim ar nenorim vis tiek reikės tą bambagyslę nukirpti“, nes perspektyvos ateičiai čia nėra. Be to, tas jau yra numatyta ir rajono švietimo tinklo pertvarkos plane.

Komplektacija keičiasi ir kitose mokyklose

Šiek tiek klasių komplektacijos keičiasi ir kitose rajono mokyklose. Kriūkų mokykloje-daugiafunkciame centre lieka tik vienas nepilnas komplektas – į 7 klasę ateina šeši mokiniai. Pasak direktorės Lilijos Liutvinienės, pusę valandų jie sutaupys darydami dalinį jungimą su 8 klase, tad pinigų klasės išlaikymui netrūks. Kaip informavo laikinai Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės pareigas einanti Neringa Motiejaitytė, jų įstaigoje susidaro trys nepilnos klasės – 2 klasė (šeši mokiniai), 5 klasė (septyni mokiniai) ir 8 klasė (septyni mokiniai). Pasak jos, darydami dalinį jungimą, jie taip pat išsilygintų finansavimą, tad lėšų trūktų tik valdymui.

Paskutines dienas Slavikų pagrindinei mokyklai vadovaujantis Juozas Rakickas komisijai pateikė jų įstaigos klasių komplektavimą. Jungiant pirmą ir ketvirtą pradines klases susidarys vienas nepilnas komplektas, nes jame mokysis septyni vaikai. Kitose jungtinėse klasėse vaikų netrūks. Dalinis jungimas numatytas 7 ir 8 klasėse, 9 klasė neformuojama, o 10 klasėje mokysis 12 mokinių. Pasak J. Rakicko, pinigų netrūks. Vicemeras negalėjo suprasti, kodėl vienos mokyklos direktoriui trūksta lėšų, o kiti išgyvena iš savo resursų. Kad Slavikai niekada neprašo pinigų, paliudijo ir kiti komiteto nariai.

Laikinai Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigas einantis Robertas Sakas teigė, kad Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriuje visos formuojamos jungtinės klasės yra pilnos, Kiduliuose neformuojama 1 klasė, o 5 ir 6 klasės jungiamos iš dalies. Tad krepšelio pinigų užtenka, gruodžio mėnesį gali pritrūkti valdymo ir pagalbos mokiniui finansavimui. R. Sakas informavo komiteto narius, kad skubos tvarka reikėtų steigti Kidulių pagrindinėje mokykloje darželį, nes jis turi nepatenkintus 29 tėvų prašymus. Kadangi patalpas galėtų įsirengti savo ūkio darbuotojų jėgomis, siūlė darželį atidaryti 2020 m. rugsėjį. Komiteto nariai pritarė tokiai iniciatyvai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.