Moksleiviai sprendė dilemą, kaip tapti šių dienų herojumi

urbietis vitas
Diskusijose, kurias vedė Šakių rajono moksleivių tarybos pirmininkas Simonas Buteikis (dešinėje), dalyvavo ir savo sėkmės istorijas jaunimui pristatė Žygimantas Urbietis (kairėje) bei Edvinas Vitas. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį ketvirtadienį Šakių kultūros centre Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Šakių rajono moksleivių taryba organizavo jaunimui forumą „Kaip tapti šių dienų herojumi?“ Diskusijose dalyvavo ir savo sėkmės istorijas pristatė Žygimantas Urbietis bei Edvinas Vitas, darbo grupėse su jaunimu dirbo Baltijos „Gyvenimo meno“ labdaros ir paramos fondo atstovė Jūratė Ramanauskaitė ir LMS mokymų vadovė Vaiva Valaitytė.

Net 75 aktyviausi vyresniųjų klasių mokiniai iš įvairių rajono mokyklų turėjo galimybę susipažinti su jaunais, tačiau daug gyvenime pasiekusiais žmonėmis, įgauti motyvacijos, naujų žinių ir praplėsti bendraminčių ratą.

Pasak rajono moksleivių tarybos pirmininko Simono Buteikio, mintį forumo pavadinimui pakišo grupės „8 Kambarys“ daina „Šių dienų herojus“, vienos garsiausių pop grupių „The Chainsmokers“ videoklipas „Something Just Like This“. Kadangi S. Buteikis visai neseniai grįžo iš lyderystės kursų, tai ir kilo mintis susitikimo metu iškelti sėkmingus jaunus žmones ne kaip šių dienų „žvaigždes“, bet kaip lyderius, kurių pavyzdžiu ne vienas norėtų sekti.

S. Buteikis prasitarė, kad nuo spalio 1 d. jis atsistatydina iš rajono moksleivių tarybos pirmininko pareigų, tad šis renginys, galima sakyti, savotiškas jo atsisveikinimas arba, kaip pats vaizdžiai sako, „paskutinė vakarienė“. Jis pripažino, kad per penkerius metus LMS daug ko išmoko ir dirbo visur, kur tik jam pasiūlė, 2,5 m. vadovavo rajono moksleivių tarybai. Tiesa, jis ir toliau tęs savo veiklą su jaunimu, nes buvo išrinktas rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos pirmininko pavaduotoju.  
Diskusijoje, kurią vedė S. Buteikis, septyniolikmetis E. Vitas iš Utenos, pristatydamas savo veiklas, vardijo – „fotografuoja, kalba, užsiima instagramu“ ir keleto tūkstančių tiražu yra išleidęs žurnalą „Individai“ apie mūsų visuomenėje puikiai žinomus žmones. Kaip pats sako, jis labai mėgsta skaityti, o neradęs jam įdomių knygų ir žurnalų, nusprendė susikurti tokį leidinį, kurį skaitytų pats ir kiti nors trumpam atsitrauktų nuo telefonų, kompiuterių ir, kaip seniau, pasiimtų žurnalą į rankas.

Kalbėdamas apie tai, kuo užsiima gyvenime, Ž. Urbietis pristatė savo „Urbietis Podcast“ laidą, kurioje kalbina žymius žmones, ir naują platformą, kurioje sukviečia Lietuvos lektorius, iš kurių žmonės gali mokytis finansinio raštingumo, santykių, dvasingumo, saviugdos, emocinio intelekto, t.y. tų sričių, apie kurias mokykloje mažai kalbama, o yra labai svarbūs dalykai, jei norime gyventi laimingą ir visavertį gyvenimą. Supratęs, kad nenori su žmonėmis bendrauti tik virtualiai, jis šiemet pradėjo važinėti po šalies mokyklas ir pasakoti savo istoriją, vesti paskaitas apie vertybių sistemą, kalbėtis įvairiais jaunimui naudingais klausimais. Ž. Urbietis prisipažino, kad po pirmojo paruošto interviu „Urbietis Podcast“ laidai jis suprato, jog po patirtos traumos sporte pagaliau surado sritį, kurioje daug gali padaryti ir dėl savęs, ir dėl kitų.

Abu pašnekovai parodė jaunimui, kaip, išsikėlus savo tikslus ir tikslingai dirbant užsibrėžta kryptimi, galima pasiekti norimų rezultatų. Svarbu įsiklausyti į save, išmokti įvardyti savo emocijas ir atrasti gyvenimo džiaugsmą tame, ką darai.

Darbo grupėse su jaunimu susitiko dvi lektorės, kurios pravedė labai skirtingus, tačiau labai naudingus užsiėmimus. V. Valaitytė kalbėjo apie mokinių savivaldos klausimus, kaip atrasti ir realizuoti save, kaip tapti herojumi. J. Ramanauskaitė mokė jogos ir kvėpavimo pratimų, kurie padeda atsipalaiduoti, aiškino, kaip suvaldyti neigiamas emocijas, kaip pagerinti gebėjimą susitelkti, sugrąžinti emocinę pusiausvyrą erzinančiose situacijose, sustiprinti pasitikėjimo savimi įgūdžius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.