Už rajono moksleivių tarybos vairo – naujas pirmininkas

buteikis puisys
Kadenciją baigęs Šakių rajono moksleivių tarybos pirmininkas Simonas Buteikis (kairėje) organizacijos vėliavą perdavė naujam vadovui Robertui Puišiui. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį pirmadienį savivaldybės posėdžių salėje rinkosi Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Šakių rajono moksleivių tarybos nariai. Jų darbotvarkėje – kadenciją baigusio rajono moksleivių tarybos pirmininko metinė ataskaita ir naujojo pirmininko rinkimai.

Į Šakių rajono moksleivių tarybos susirinkimą trumpam atvykęs rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius pasiūlė moksleiviams apsvarstyti galimybę atgaivinti seną tradiciją – Moksleivių dieną savivaldoje, rudens atostogų metu. Kaip pavyzdį jis pateikė Šiaulių savivaldybėje 2017 m. vykusių Moksleivių dienų programą, kurioje ir paskaitos, ir praktiniai užsiėmimai, ir darbas tarybos komitetuose. Jo manymu, būtų naudinga moksleiviams bent vieną dieną praleisti savivaldybėje ir „kaip apaštalams paskleisti gautą informaciją savo mokyklose“.

Savo kadenciją baigiantis Šakių rajono moksleivių tarybos pirmininkas Simonas Buteikis prieš pristatydamas metinę ataskaitą priminė, kad šiuo metu iš 12-os rajono mokyklų taryba vienija 10, o susirinkime dalyvauja aštuoni nariai, tad kvorumas susidaro ir galima priiminėti sprendimus. Pasak jo, kol įvyko apsišlifavimas, kol moksleiviai tarpusavyje susiderino, kas ką dirba, praėjo ir rugsėjis, ir spalis. Per tą laiką, pirmininko manymu, užsipildė ir fotografo vietos spraga: kai šios veiklos ėmėsi gimnazistas Robertas Puišys, moksleivių tarybos viešas gyvenimas, maketavimas pakilo į kitą lygmenį.

Pasak S. Buteikio, kad visi taškai organizacijoje greičiau susidėliotų, praėjusių metų lapkritį buvo organizuoti mokymai, kuriuos pravedė LMS Utenos mokinių savivaldų informavimo centro pirmininkė Glorija Šermukšnytė. Jų metu daug kalbėta įvairiais savivaldos klausimais. Tarybos nariai mokėsi ir analizavo tikslus, ką, kodėl ir vardan ko moksleiviai veikia savivaldoje. Taip pat buvo organizuoti renginiai, skirti tokioms temoms kaip patyčios, savižudybių prevencija, finansinis raštingumas, verslumas, buvo surengti rinkimų debatai, dalyvauta LMS kasmetiniuose forumuose ir kt. renginiuose.

Kadenciją baigiantis pirmininkas nevyniojo moksleivių tarybos veiklos į vatą ir aiškiai įvardijo, kad ne viskas pavyko taip, kaip buvo planuota ar tikėtasi. Štai Padėkos vakaras buvo labai nesklandus, iki galo nesuorganizuotas. Neįvyko ir vasarą planuotos orientacinės varžybos po Kudirkos Naumiestį. Mat tą dieną oro temperatūra pakilo iki 36 laipsnių karščio ir buvo nuspręsta renginį atidėti, tad jis sėkmingai įvyko šį rugsėjį, kaip ir jaunimo konferencija „Kaip tapti šių dienų herojumi?“ Tai buvo paskutinis S. Buteikio koordinuotas renginys. Jo teigimu, kadenciją baigusiam pirmininkui buvo labai svarbu už lėšas, gautas iš savivaldybės, įsigyti rajono moksleivių tarybos vėliavą ir džemperius su logotipais.

Šakių rajono moksleivių tarybos nariai patvirtino ataskaitą ir perėjo prie naujojo pirmininko rinkimų. Į juos savo kandidatūrą iškėlė tik vienas pretendentas. Tai Šakių „Žiburio“ gimnazijos trečiokas R. Puišys, S. Buteikio pristatytas kaip puikus maketuotojas ir fotografas, trečius metus dalyvaujantis rajono moksleivių tarybos veikloje. R. Puišys savo kalboje pabrėžė, kad į šį postą jis kandidatuoja ne todėl, kad nėra kito pretendento, bet todėl, kad norėtų šią organizaciją pakelti dar aukščiau, iki maksimumo, organizuoti efektyvesnius susirinkimus, kelti savanorių sąmoningumo lygį, mokinių savarankiškumą mokyklose, galbūt net pavyktų Šakiuose organizuoti kažką panašaus į Erasmus+ projektą. Susirinkime dalyvavę rajono moksleivių tarybos nariai vienbalsiai pritarė R. Puišio kandidatūrai. O kaip seksis naujam lyderiui įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, parodys ateitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.