Mokyklų tuštėjimo metas – Sudargo mokykla liks pradine

sakas sudarge
Pranešęs Sudargo bendruomenei apie artėjančius pokyčius, laikinasis Kidulių pagrindinės mokyklos ir Sudargo pagrindinio ugdymo skyriaus vadovas Robertas Sakas patikino, kad 5–8 klasių mokiniams pasiekti Kidulių mokyklą sunkumų nekils. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Posėdžiavusi rajono Mokyklų tinklo pertvarkos komisija informavo, kad nuo ateinančių metų rugsėjo, vykdant Vyriausybės politiką, šalies mokyklose turėtų nelikti jungtinių klasių. Tai reiškia, kad, atsisakant 5–8 jungtinių klasių komplektų, mažas mokyklas teks reorganizuoti į pradines. Tarp šių mokyklų patenka ir Sudargo pagrindinio ugdymo skyrius, kurio bendruomenei nerimaujant dėl susidariusios situacijos, nuspręsta šį klausimą išsiaiškinti dar iki didžiųjų metų švenčių.

Nors galutinį sprendimą priims savivaldybės taryba, Mokyklų tinklo pertvarkos komisija jau numačiusi, kad neišvengiamos permainos nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. laukia trijų mažų rajono mokyklų – Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriaus, Slavikų pagrindinės mokyklos ir Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriaus. Planuojama, kad jos liks tik pradinio ugdymo skyriais su ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo grupėmis.

Nerimaudama dėl ateities, gruodžio 19 d. Sudargo bendruomenė į susitikimą pakvietė rajono savivaldybės vicemerą Darių Jakavičių, Švietimo, kultūros ir sporto skriaus vedėją Elvydą Pauliukėną ir Mokyklų tinklo pertvarkos komisijos narę Margaritą Liukaitienę. Pasak laikinai Kidulių pagrindinei mokyklai ir Sudargo pagrindinio ugdymo skyriui vadovaujančio Roberto Sako, reorganizuojant skyrių, 5–8 klasių mokiniai turės pasirinkti kitą mokyklą. Jis pažadėjo, kad visi, pasirinkę Kidulių pagrindinę mokyklą, bus iki jos pavėžėti mokykliniu autobusu, o jei pritrūks vietų, bus organizuojamas ir antras reisas.

Tačiau mokinių tėvai svarstė, ar mažesnieji norės likti mokykloje be savo brolių ir seserų, todėl neslėpė, kad norėtų, jog jie mokytųsi kartu tegul ir kitoje mokykloje. Išgirdęs tokius tėvų sprendimus, laikinasis vadovas prašė jų apsigalvoti ir išlaikyti vietoje bent pradines klases, o jei padaugėtų dvejų–penkerių metų vaikų, ateityje būtų galima čia įsteigti ir prailgintą dienos grupę, kad tėvams nereikėtų rūpintis, kur juos palikti iki darbo pabaigos.

Vicemero teigimu, norisi, kad ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis skyrius išliktų arčiau namų, kad mažiems vaikams nereikėtų anksti keltis ir važiuoti į mokyklas ir darželius. Jis apgailestavo, kad kažkada, nepavykus susitarti su Barzdų mokyklos bendruomene, ji vaikus išvežė į Pilviškių „Santakos“ gimnaziją. Šiuo metu ten mokosi 86 mūsų rajono vaikai nuo šešiamečių iki gimnazistų. Tai reiškia, kad realiai turėdama tiek mokinių mokykla Barzduose galėjo veikti ir šiandien. Todėl prašė nepririšti brolių prie sesių ir leisti jiems mokytis ne Kidulių pagrindinėje mokykloje, o Sudarge dar išlaikyti pradinę mokyklą net ir su jungtinėmis klasėmis. Be to, pasak jo, sugrįžę iš Kidulių vaikai, kol tėvai darbuose, galėtų neskubėti namo ir laiką praleisti Dienos grupėje.

E. Pauliukėnas prisiminė, kad jo darbo pradžioje, 1984 metais, rajono mokyklose mokėsi 9 tūkst. 1–11 klasių mokinių, dabar gi 1–12 klasėse nėra nė 3 tūkst. vaikų. Tad aišku, jog mokyklų tinklas negali išlikti toks, koks buvo, nors ir labai skaudu, mokyklų kasmet vis mažėja.   

M. Liukaitienė apgailestavo, kad ši žinia bendruomenę pasiekė tokiu laiku ir yra tikrai ne kalėdinė dovana, tačiau iki rudens viskas susigulės, bus laiko priimti sprendimams.

R. Sakas prašė iš anksto parašyti prašymus, kad jis žinotų, kiek vaikų ateis į Kidulius, kiek liks Sudarge, nes čia esančių ikimokyklinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų niekas neliečia. Jis pažadėjo, kad jei ir trūks vieno vaiko, jis prašys savivaldybės tarybos formuoti klasių komplektus išimties tvarka. Tad bus ar nebus Sudarge pradinio ugdymo skyrius, priklausys tik nuo mokinių tėvų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.