Priešmokyklinukai Lukšiuose ir Gelgaudiškyje pietus valgo nemokamai

valgykla luksiai
Taikant savitarnos principą Lukšių Vinco Grybo gimnazijos priešmokyklinukai mokosi patys save apsitarnauti. Pietus ant padėklo nusinešti į valgymo vietą reikia pagelbėti tik vienam kitam. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Grįžę po žiemos atostogų 20 Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ir 24 Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo skyriaus „Eglutė“ priešmokyklinukai pietus švediško stalo principu valgo nemokamai. Nuo sausio 1 d. šios mokyklos dalyvauja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pilotiniame projekte ir kartu su kitomis mokyklomis iš 49 savivaldybių išbando maitinimo, taikant savitarnos principą, privalumus.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė, iki praėjusių metų pabaigos laikinai vadovavusi ir Gelgaudiškio pagrindinei mokyklai, atviravo, kad įvesti švedišką stalą šešiamečiams, besimokantiems pagal priešmokyklinio ugdymo programą, sunkumų nekilo. Be to, ir lėšų daug įdėti nereikėjo. Buvo nupirkta tik keletas spalvotų, vaikų akį pritraukiančių indų salotoms sudėti.

„Pastebėjome, kad visi vaikai valgydami tą patį (gali rinktis tik garnyrą – red. past.), atranda naujų skonių ir sužino, pavyzdžiui, kas tai yra arbata, kad ji labai skani, kaip ir sriuba, kurios anksčiau mokykloje nepirkdavo. Todėl, galima sakyti, atrado daug naujų patiekalų“, – atviravo direktorė.

Ji pastebėjo, kad vaikai, gavę nemokamą maitinimą, vėl valgyti eina po 3 val., tik jau už tėvų duotus pinigus, tačiau renkasi ne tik antrą patiekalą, dauguma kartoja ir sriubą, ir duonos prie jos daugiau pasiprašo. Nors maitinimas savitarnos principu vyksta vos antrą savaitę, tačiau šešiamečiai puikiausiai susitvarko – patys atsineša ant padėklų sudėtas lėkštes su sriuba ir karštu antru patiekalu, kiekvienas įsideda kiek nori savo mėgstamų daržovių, o kiti dar ir pakartoja suvalgę. N. Šapolienė teigė pastebėjusi, kad priešmokyklinukai pakankamai savarankiški ir pagelbėti reikia tik vienam kitam. Be to, nemaža dalis jau moka valgyti su peiliu ir šakute, kiti sparčiai mokosi iš savo bendraamžių.

Nors teigiama, kad maitinimas švediško stalo principu sumažina atliekų kiekį, gimnazijos direktorė teigė, kad per pirmąją savaitę dar sunku įvertinti, kiek buvo išmesta nesuvalgyto maisto, tačiau ji paneigė mitą, jog vaikai nevalgo daržovių. Tą patį patvirtino ir savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, stebėjęsis, kad Gelgaudiškio priešmokyklinukai paprikų valgo tiek pat daug, kaip ir pomidorų. Apsilankęs pilotinį projektą įgyvendinančiose mokyklose, jis pripažino, kad tokį švediško stalo principą galima nesunkiai įgyvendinti ir kitose rajono švietimo įstaigose. Jo teigimu, galbūt sunkiau tai būtų padaryti Šakių „Varpo“ mokykloje, kuri vis dar išlieka didžiausia rajono mokykla, nes čia mokosi 744 mokiniai. Tiesa, pasak E. Pauliukėno, nuo naujų mokslo metų nemokamas maitinimas švedišku ar nešvedišku principu vis tiek bus įvedamas visiems šalies priešmokyklinukams ir pirmokams, tačiau jis mano, kad, pabandę šį vaikų savarankiško apsitarnavimo modelį, vargu ar norės sugrįžti prie ankstesnio maitinimo organizavimo.

Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Skaidra Juodaitienė pastebėjo, kad priešmokyklinukams švediško stalo principu pateikti nemokami pietūs yra ir naujovė, ir savotiškas žaidimas. Jos manymu, „nors kai kurie pirmą kartą naudojosi specialiomis žnyplutėmis įsidėdami daržoves, tačiau ateityje įgus ir tokie pirmi savarankiški žingsniai yra labai sveikintini, nes sveiko maitinimo įvedimas apskritai buvo nemažas iššūkis, nes neliko nei padažų, nei dešrelių, tiesiog reikėjo laiko priprasti prie kitokių skonių“. Pasak S. Juodaitienės, prie to daug prisidėjo visos auklėtojos, per žaidimus įtikinusios vaikus, kad tai labai sveika.

Rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, apsilankęs tiek Lukšiuose, tiek ir Gelgaudiškyje, įsitikinęs, kad valgymas visiems kartu ir tą patį yra didelis pliusas, nes ne visi vaikai valgo pietus, kiti tik nusiperka bandelę, tad toks lygybės ir teisingumo principas jam labai patinka. Pasak jo, nuo rugsėjo nemokamus pietus gaus visi šalies priešmokyklinukai ir pirmokai. Taip palaipsniui nemokamas maitinimas ateityje turėtų būti įvestas visų pradinių klasių mokiniams. Tam iš valstybės biudžeto prireiks daug papildomų lėšų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.