Mokyklos reorganizacija tėvams kelia daug nežinomųjų

slavikai reorganizacija
Praėjusią savaitę Slavikų pagrindinės mokyklos kieme susirinkę vyresniųjų klasių moksleivių tėvai sužinojo, kad nuo rugsėjo jų vaikai turės keliauti į Šakius maršrutiniu autobusu, nors tėvams buvo žadėta juos vežioti mokykliniu autobusiuku. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį trečiadienį Slavikų pagrindinės mokyklos kieme aptarti aktualių klausimų dėl mokyklos reorganizacijos rinkosi mokyklos tėvų ir mokytojų bendruomenė. Susitikime su savivaldybės administracijos atstovais buvo aptarti svarbūs pavėžėjimo, mokinių kelionių apmokėjimo, darbo santykių nutraukimo klausimai.

Šimtamečių liepų pavėsyje vykęs susirinkimas, ko gero, paskutinė sueiga kai kuriems tėvams ir mokytojams, nes nuo rugsėjo Slavikuose rinksis tik darželinukai ir pradinių klasių mokiniai, o mokykla lieka tik „Varpo“ mokyklos skyriumi. Pasirodo, iki tol mokyklos bendruomenė nebuvo iki galo suderinusi mokinių pavėžėjimo klausimo, nežinojo, kiek darbuotojų liks dirbti pradinėje mokykloje ir kokios socialinės garantijos priklauso darbo neteksiantiems buvusiems mokytojams ar darbininkams. Vykstanti mokyklos reorganizacija jautriai palietė 30 vyresniųjų 5–8 klasių vaikų, kurie nuo rudens turės kulniuoti ne į savo krašto mokyklą, o keliauti keliasdešimt kilometrų į kitas rajono mokyklas. Pasak laikinosios direktorės Ritos Dainelienės, Slavikų pradinėje mokykloje liks du komplektai pradinių klasių: pirmoje–antroje klasėje penki mokiniai, trečioje ir ketvirtoje klasėje – aštuoni. Darželio grupėje būtų 12–14 vaikų.

„Kol kas aišku, kad liks dirbti pradinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogai ir auklėtojos padėjėja. Aišku kol kas tiek, kad darbo visiškai neteks penki arba šeši mokytojai iš aštuoniolikos ir keturi arba penki darbuotojai iš septynių. Kai kurie mokytojai dirba dar ir kitose mokyklose, todėl visiškai be darbo neliks“, – aiškino R. Dainelienė.

Pasak mokyklos vadovės, šiuo metu mokykloje vyksta remontas – griaunama siena tarp valgyklos ir kitos patalpos, kad valgykla taptų erdvesnė ir jaukesnė čia liekantiems vaikams.

Į susitikimą atvykęs savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas paaiškino, kad pradinėje mokykloje liks dirbti 4,8 etato personalo, o maistas vaikams bus vežiojamas iš „Varpo“ mokyklos, nes jį vairuotojai veža ir į Siesartėnų pradinę mokyklą. Pasak vedėjo, pradinė mokykla ir darželis Slavikuose gyvuos ir nebus uždaryti, jeigu tik bus vaikų, o preliminariai paskaičiuota, kad panašus vaikų skaičius turėtų būti ir artimiausius dvejus metus.

Į susitikimą su tėvais ir mokytojais buvo pakviestas savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Gediminas Morkeliūnas, kuriam atleidžiami darbuotojai turėjo klausimų, susijusių su darbo santykių nutraukimu mokykloje. Mokytojams rūpėjo, kiek laiko galios darbuotojų sveikatos draudimas po darbo sutarties nutraukimo, kokio dydžio bus išmokėtos išeitinės, ar priklauso darbuotojui dar atostogos, jeigu jis bus atleistas iš darbo. Specialistas išsamiai paaiškino, kokios socialinės garantijos priklauso atskirais atvejais.

Vyresniųjų klasių tėvams rūpėjo vienas svarbus klausimas – kaip bus organizuojamas ir apmokamas pavėžėjimas į kitas mokyklas. Keletas tėvų vaikus nori leisti ne į Šakių „Varpo“ mokyklą, bet į Lukšių Vinco Grybo gimnaziją su ta mintimi, kad jie ten baigs visas dvylika klasių. Taip pat tėvai išgirdo verdiktą, kad į mokyklą iš Slavikų vaikus atveš maršrutinis autobusas, o ne mokyklinis, kaip jiems buvo žadėta prieš pertvarką.

„Autobusiukas surinks vaikus iš atokesnių seniūnijos kaimų ir atveš į Slavikus, o nuo Slavikų vaikai mokyklą pasieks maršrutiniu autobusu, kuris prasuks pro mokyklą, t.y. Gimnazijos gatvę“, – sakė E. Pauliukėnas.

Tėvai iš karto ėmė replikuoti dėl tokių valdžios užmačių, nes vaikai ryte nespės, vėluos į pirmą pamoką, be to, iš nutolusių kaimų vykstantys vaikai turės nežmoniškai anksti keltis.

„Dėl mokyklinio autobusiuko – juk čia eina kalba apie vaikų saugumą. Ir dar, pagalvokit, kaip jaustis tiems vaikams iš atokesnių kaimų, kurie turės persėsti Slavikuose. Maža to, jie vėluos į pirmą pamoką, nes maršrutinis autobusas atvažiuoja į Šakius beveik 8 val. ryto“, – dėstė savo argumentus tėvai susirinkimo metu.

Tačiau tokie tėvų argumentai nieko negali pakeisti, regis, dėl mokinių pavėžėjimo jau nuspręsta.

E. Pauliukėnas paaiškino, kad ši tema jau buvo aptarta su UAB „Šakių autobusų parkas“. Nepaisant to, viena mama replikavo, jog jai žinoma, kad iš Paluobių vaikus į Griškabūdžio gimnaziją veža mokyklinis autobusiukas, nors iš paskos važiuoja maršrutinis autobusas. Maža to, pasirodo, ir dėl kelionių apmokėjimo tėvai turėjo neteisingą informaciją. Kaip pranešė susitikime dalyvavęs vicemeras Darius Jakavičius, tėvai turi suprasti: jeigu jie vaikus leis į tolimesnę mokyklą, tai patys apmokės visą kelionę. Lig tol kai kurie tėvai galvojo, kad iki Šakių mokinių pavėžėjimas bus apmokėtas, o tik nuo Šakių iki Lukšių jie turės dengti savo vaikų kelionės išlaidas. Pasirodo, toks mąstymas neteisingas, nes pagal taisykles negalima pravažiuoti artimiausios mokyklos, o jeigu mokinys pravažiuoja, tada visas kelionės išlaidas dengia tėvai. Apie tai, kad dar kartą pagalvotų ir apsispręstų, į kurią mokyklą leis savo atžalas, paprašė ir „Varpo“ mokyklos laikinasis direktorius Darius Šlėderis. Jis sako, kad jiems svarbu žinoti mokinių skaičių, nes nuo to priklausys, kokius klasių komplektus mokykloje teks formuoti ateinančiais mokslo metais.

Dėl mokinių pavėžėjimo klausimo savo pasiūlymų ir pastebėjimų turėjo į susirinkimą atėjęs vietos seniūnas Valdas Dumčius.

„Į visus dalykus žiūriu racionaliai, nes manau, kad pandemijos sukeltos krizės akivaizdoje reikia taupyti visiems, todėl turiu pasiūlymą – seniūnijos autobusiuką galėtume panaudoti vaikų vežiojimui. Manau, tai būtų racionalu. Sutaupytume pinigų, atsisakydami mokyklos autobuso vairuotojo etato, nes mes vis tiek turime tą etatą, o mūsų vairuotojas galėtų vežioti ir mokinius. Juolab kad tokia praktika yra kitose seniūnijose“, – sakė V. Dumčius.

Jo idėją pagelbėti mokyklai sukritikavo E. Pauliukėnas, sakydamas, kad jeigu seniūnija neturi kur dėti savo autobusiuko, gali jį perleisti kam nors kitam.

 „Mokyklinis autobusiukas reikalingas, nes su juo važiuoja mokiniai ir į kitas veiklas, be to, dar vyksta užklasinė veikla, kada vaikus reikės parvežti kitu laiku“, – teigė vedėjas.

Anot E. Pauliukėno, seniūnija netgi gali paskolinti savo autobusiuką mokyklai, kada reikės ar nespės iš kažkur suvežioti vaikų, tada išsispręs ir seniūnijos autobusiuko įveiklinimo klausimas. Jam antrino ir „Varpo“ mokyklos l.e.p. direktorius D. Šlėderis, kuris sakė, kad gal tikrai reikės suvežioti vaikus iš būrelių, baseino ir ar kitų užklasinių užsiėmimų ir vieno mokyklinio autobusiuko bus per mažai, prireiks pagalbos ir iš seniūnijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.