Į dienos centrus grįžta vaikų šurmulys

vaiku dienos centrai
Vaikų dienos centruose jau vyksta įvairios veiklos, o vaikai išsiilgę ir jų, ir bendravimo, tačiau ne visi dienos centrai yra pajėgūs priimti visus norinčius. Šakių vaikų dienos centro nuotr.


Karantino laikotarpis buvo nelengvas visiems. Vaikų dienos centrai – socialinių paslaugų įstaigos, kurios viso karantino laikotarpiu stengėsi padėti šeimoms, susiduriančioms su finansinėmis ar psichologinėmis problemomis. Pamažu centrai vėl ima vykdyti įprastas veiklas, bet ar pakaks vietų visiems norintiems?
 
Paluobių kaimo bendruomenės centro „Pagirys“ vaikų dienos centro „Girinukas“ vadovė Edita Kaminskienė teigia, kad centre „viskas atsigavo, vaikai išsiilgę“. Stengiamasi kuo daugiau laiko praleisti gryname ore bei organizuoti lauko žaidimus.

„Pinigėlių pasitaupėm, tai nusipirkom lauko tenisą, badmintoną, kitų žaidimų, taip gyvuojam“, – pasakoja Paluobių dienos centro vadovė.

 Vaikai, anot E. Kaminskienės, šiek tiek keitėsi, nes vasarą ateina mažiau, apie 13 vaikų, kurių amžius nuo 7 metų iki 16 metų. Ateina ir vienas vienuoliktokas, kuriam smagu čia pabūti bei padėti kitiems paruošti namų darbus.

„Vietos visiems norintiems užtenka, nes patalpų tikrai yra, vasarą dar atsiveria lauko erdvės“, – teigia centro vadovė, tačiau daugiau nei 20 vaikų priimti nelabai gali.

Vasarą planuoja žygius per mišką į Zyplius, aplankyti muges, parodas. Taip pat padalinti vaikus į amžiaus grupes ir organizuoti panašias ekskursijas kaip pernai – į kino teatrą, istorines vietas, Gedimino pilį ar Kakės Makės koncertą.  

Šakių vaikų dienos centro „Šypsenos“ vadovė Jūratė Arštikaitienė teigia, kad jų dienos centrui „visada gerai sekasi“. Vadovės teigimu, karantino laikotarpiu jie lankė šeimas, rūpinosi apsaugos priemonėmis, maistu, kompiuteriais. Po karantino vaikų, lankančių dienos centrą, padaugėjo.

„Darėme apklausą, kurie dienos centro nuolatiniai vaikai lankys, ir tada žinome, kiek galime priimti papildomai“, – teigia J. Arštikaitienė.

Tiesa, priimti gali ne visus norinčius, tačiau veiklų netrūksta. Anot centro vadovės, vasarą vyks trys stovyklos pagal projektą ir viena mokama stovykla, visose vietų nebėra. Nuo birželio 15 d. pradėjo pirmąją vasaros stovyklą, kurioje dalyvauja vaikai, lankantys vaikų dienos centrą, daugiausia pradinukai, vaikai iki 13 metų, nes „vyresni registruojasi vangiai, didesnis poreikis yra mažesniems“. Stovyklose bus įvairių veiklų: edukacijos Zanavykų muziejuje, ekskursija į „Lukšių tekstilę“, apsilankymas „Mena meną“ dirbtuvėse, organizuojami sportiniai užsiėmimai. Kitose stovyklose dalyvaus tikslinės grupės pagal projektą – tai vaikai, kuriuos augina vienišos mamos, vaikai iš daugiavaikių šeimų bei globėjų šeimose augantys.

Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ vaikų dienos centro „Gauti sparnus padėkime kitiems“ vadovė Alina Damušytė teigia, kad laikosi puikiai, stengiasi su vaikais kuo daugiau laiko praleisti gamtoje. Nuspręsta nepriimti daugiau vaikų dėl nedidelių patalpų bei anksčiau buvusių karantino suvaržymų, todėl šiuo metu lanko apie 13 vaikų nuo 7 iki 14 metų amžiaus. Vaikų dienos centro direktorė teigia, kad „vaikai labai norėjo ateiti, matyt, tiesiog bendravimo buvo pasiilgę“. Vadovė pasidžiaugė aktyvumu vaikų, kurie patys organizuojasi veiklas – važinėjasi riedučiais, paspirtukais, kartu su draugais žaidžia su kamuoliu stadione. Nors dalį anksčiau suplanuotų veiklų jau teko atšaukti, tikisi, kad pavyks suorganizuoti veiklas su Šakių cirko mokykla, nes su ja bendradarbiauja jau kelinti metai, planuoja žygį pėsčiomis ar su dviračiais į Plokščius. Taip pat šiuo metu organizuoja ekskursiją su nakvyne į Girulius. Centras planuoja iš projekto lėšų kompensuoti kelionės išlaidas, nakvynę bei maitinimą.

Labdaros fondo Lekėčių bendruomenės centro vaikų dienos centro „Antrieji namai“ vadovė Ingrida Kasparavičienė teigia, kad laikosi gerai, dirba įprastai. Dienos centrą lanko vaikai nuo 6 iki 15 metų amžiaus.

„Padaugėti nepadaugėjo, kiekvieną vasarą turime šiek tiek mažiau vaikų, nes tie, kurie yra iš tolimesnių kaimų, kurie paprastai lanko per mokslo metus, ne visi turi galimybę atvažiuoti ir lankyti, o susivežioti visus nėra finansinių išteklių“, – teigia I. Kasparavičienė.

Anot vaikų dienos centro vadovės, paprastai centrą lanko 23 vaikai, šiuo metu yra apie 12. Žinoma, šis skaičius kinta, nes kiekvieną vasarą centras paskelbia, kad priima daugiau vietinių vaikų, kurių nėra sąrašuose. Vasarą žada vykdyti sporto žygius gamtoje, organizuoti maudynes – veiklas, kad vaikai kuo daugiau laiko praleistų gamtoje. Tikisi, kad pavyks išvažiuoti į ekskursiją, kurią kiekvienais metais dovanoja seniūnas. Pernai metais aplankė zoologijos sodą „Zoo parkas“ Kalvarijoje, o šiais metais dar tik planuoja, kur vyks. Taip pat vaikų dienos centras prisijungė prie Švietimo ministerijos iniciatyvos „Atverk duris vasarai“.
Deimantė Bakaitytė
 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.